Lös Melodikrysset med pride!

, 10:00-11:00

Lördagmorgon löser vi melodikrysset i Stadsparken! Programledare Anders Eldeman har länge fått oss att minnas eller grubbla över veckans musikgåtor i melodikrysset. En perfekt start på helgen! Kom och var med oss i parken, lyssna på gamla godingar, nya låtar, och gnugga tankeknölarna med oss. Har du koll på alla titlar och namn eller njuter du mest av musiken? Oavsett är du hjärtligt välkommen!

Till melodikrysset serveras det kaffe och te i RFSL-tältet. Vi bjuder dig som är medlem på frukost! (om du inte är medlem kan du köpa frukost för 30 kr)

RFSL-tältet – information och häng

, 10:00-23:00

RFSL-tältet är samlingspunkten i parken där du kan få information om pride-området, köpa programhäfte, prata med ledamöter i styrelsen för RFSL Luleå och norra Norrbottens län, få information om hbtq-frågor, teckna medlemskap, köpa förköpsbiljetter till Ebeneser och Bistro Norrland, köpa regnbågsprylar, dricka kaffe, vara med i någon av våra tävlingar eller bara hänga! Välkommen!

Som utställare eller annan samarbetspartner så kan du även få information om var din utställningsplats är och andra praktiska detaljer.

Nuvarande asyllagstiftning

, 11:00-11:45

Vad är bra att tänka på i kontakt med migrationsverket? Hur kan en organisera sig lokalt för asylrätt? Vad kan du göra om du eller någon du känner får ett avslag på en asylansökan och inte kan eller vill återvända? Imäi Umeå delar med sig av sina erfarenheter av såväl nuvarande asyllagstiftning som hur det konkret kan gå till att hjälpa någon som fått ett utvisningsbeslut. En workshop där alla som är peppade också får vara med och testa på att möta “fall” och få lite erfarenhet av att läsa papper från migrationsverket m.m.

Siri Holm

, 11:45-12:30

Siri Holm skriver och spelar feministisk folkinspirerad musik som berör. Intensiva och rättfram texter blandas med virvlande melodier och rappa mellansnack.

Siri Holm släppte sin debut-EP, Du Får,  sommaren 2016 och har sedan dess varit ute på turné, nu planeras en inspelning av ett kommande album. Hon är även en av grundarna av musikkollektivet Utkanten som jobbar för en mer jämlik och välkomnande musikscen. Det går även att höra henne i podden Utkanten.

På Spotify finns EPn Du Får och på facebook finns Siri Holms egna sida.

Att förändra normer i Sverige och Luleå

 

I boken “50 års kamp för leva som den du är” skildras Transföreningen FPES, som tagit sig från största hemlighet till att påverka samhället. Historien handlar också om hur samhället, vi som lever i det, behandlar dem som går sina egna vägar och bryter mot grundläggande normer. Hör Lena Edenbrink, bokens författare, och Jan-Olov Madeleine Ågren, båda medlemmar i föreningen sen ca 15 resp 25 år, berätta om egna och andras rädslor, överlevnadsstrategier och glädjeämnen.

I samarbete med Transföreningen FPES och Rättighetscentrum Norrbotten.

Stolta Föräldrar

, 12:00-12:45

 

Nätverket Stolta Föräldrar till hbtq-barn, Stockholm kommer till Luleå Pride och berättar om sin verksamhet. Här får du höra hur de jobbar och tips på hur en kan göra för att driva verksamhet.

Många föräldrar eller andra i en persons liv har frågor och funderingar när någon ”kommer ut”. Passa på att använda denna programpunkt som en träffpunkt för dig som vill träffa andra i liknande situationer, för att dela erfarenheter och ge varandra råd och stöttning.

”I nätverket arbetar vi bland annat med temamöten, cirklar och Stockholm Pride.

När vi föräldrar…

  • öppet stödjer våra barn i deras sexualitet, könsidentitet och könsuttryck kan vi åstadkomma förståelse och acceptans i vår omgivning
  • har kontakt med varandra kan vi vara stöd för varandra.
  • blir en stor och stark grupp kan vi tillsammans förändra och påverka negativa attityder och fördomar i samhället”

Live Pod – Fattapodden

, 12:45-13:30

Fattapodden är podden där vi snackar sex, sexism och normer på alla plan. Idag tar vi oss an ämnet sexuellt våld i HBTQIA-relationer. Är det mer eller mindre utbrett? Är det andra normer som styr? Hur är statistiken? Dessa frågor, bland andra, får vi svar på av en briljant och än så länge hemlig, gäst.

Regnbågsmålning

, 13:00-15:00

Lule Stassteater regnbågsmålar alla barn!

Kom till RFSL-tältet mellan kl. 13:00-15:00 på lördag för att få en ansiktsmålning med en lyxig regnbåge. Vi regnbågsbubblar med stora såpbubblor som är fantastiska att se!

Lule Stassteater är en teater för barn och unga och strävar efter att skapa scenkonst som ger mod och verktyg att sätta egna ramar.
Våra ledstjärnor är:

-Alla barns lika värde,

-Förmåga till empati,

-Frihet till fantasi.

Vi turnerar i de fyra nordligaste länen, håller i sjukhusclowner i Norrbottens län och har även teaterkurser för barn.

Community forum med utredning om transpersoners levnadsvillkor

Kan transpersoner i Sverige leva i enlighet med sin könsidentitet? Hur ser det ut för transpersoner på arbetsmarknaden? Och hur ser bemötandet ut i inom sjukvården? Vad vet vi om icke-binära personers levnadsvillkor?

Detta är några av frågorna som ska besvaras i den utredning om stärkt ställning och transpersoners levnadsvillkor som regeringen tillsatte i december 2016. Under den här workshopen får du möjlighet att komma med dina synpunkter och ställa frågor till särskilda utredaren Ulrika Westerlund.

Fotbollsbögen- en föreställning om jargong och attityd (Föranmälan krävs)

, 13:00-14:15
Originalfoto: Ceen Wahren

En pjäs om grupptryck, homofobi och rädslan att bli utanför.

Johan är homosexuell, men har inte har berättat om det för sina fotbollspolare av rädsla för utfrysning och mobbing. Men nu har dagen kommit då hans bästa vän ska få veta. Grupptrycket i ett lag kan vara väldigt stort och rädslan för att hamna utanför likaså.
Man får inte ”spela som en kärring”, ”ligga och lipa som brudar” och ord som fitta, hora och bög är vardagsspråk.

Mårten Svedberg, pjäsens författare och skådespelare, vill synliggöra den jargong och de attityder som förekommer inom idrotten.

Mångfald på alla plan bidrar till en positiv utveckling av idrotten. Vi kan med vårt universella språk spela en viktig roll för att öka förståelsen människor och grupper emellan.

Välkommen till en tankeväckande föreställning med en av Sveriges bästa skådespelare.

I samarbete med SISU Idrottsutbildarna, Norrbottens Idrottsförbund och Norrbottens Fotbollsförbund.

Anmäl

Syster Blom

, 14:00-14:45

TVÅ SYSTRAR OCH EN GITARR Syster Blom är ett duoband från Luleå. Systrarna Pernilla och Hanna Taavola har sjungit tillsammans sedan de var barn och har nu slagit ut i blom med sina stämningsfulla uppträdanden. De översätter kända favoritlåtar till svenska och ni kan få höra allt från Amy Winehouse och Elvis till Lisa Ekdahl och klassiska visor.

Luleå Prides Parad

, 15:00-16:00

Årets parad avgår 15:00 lördagen den 17 juni!

Årets parad kommer att ordnas enligt följande:
Inför parade ställer vi upp längs med Rådstugatan. Direkt efter RFSLs start-banderoll går samarbetspartners, aktörer som bidrar till årets Luleå Pride, därefter privatpersoner, och sedan andra organisationer och företag.

Ingen föranmälan till paraden behövs, ta bara med dig din parad-pepp och anslut till oss!

Ta gärna med banderoller och sätt på dig dina festligaste kläder. Det kommer att spelas musik i paraden. Efter paraden delas Luleå Prides paradpris ut och är du sugen på att kamma hem det rekommenderar vi färgglada kläder och ett strålande humör!

Om du har frågor om paraden, hör av dig till oss! lulea@rfsl.se

 

Barbro “Lill-Babs” Svensson och Benneth Fagerlund

, 16:00-16:45
Foto: Charles Hammarsten

Hittills har Barbro släppt hundratals skivor, legat på svensktoppen i hundra veckor, gjort massor av bejublade shower och turnéer både i Sverige och utomlands, tv-shower, intervjuer, reportage… Ja, listan är lång och den är inte slut än. Barbro älskar sitt jobb!

Barbro kommer till Luleå Pride tillsammans med pianisten Benneth Fagerlund och välkomnar Luleå prides besökare till stadsparken efter paraden.

Run for it!

Ung scen norr, våren 2017

På Norrbottens teatern.

Gratis inträde. Föranmälan görs på: https://simplesignup.se/event/97273

En föreställning från Ung Scen Norr om raggning och rymden. Här dekonstrueras raggningen som fenomen och själva “jakten”. Vad är det vi letar efter? Kärlek och krossade hjärtan, svartsjuka och svek tar plats i föreställningen. Vi tittar på fenomenet med badboys och ghosting. Vem ska en vara ihop med om alla flyttar härifrån? Föreställningen bygger på intervjuer med unga i länet och deras tankar blandar kärlekslängtan därinne med tankar om rymden därute.

Medverkande: Nora Bredefeldt, Peter Åström, Christian Lidman
Regi/dramaturgi: Tobias Sondén/Fijona Jonuzi
Offentliga föreställningar i Luleå: 31/5, 1/6, 8/6 samt under Pridelördagen.

 

The Ravishing byrds Burlesque Workshop

, 17:00-19:00

Kom och testa burlesk tillsammans med The Ravishing Byrds Burlesque! Burlesk är ett ypperligt sätt att lära känna sin kropp på ett nytt och annorlunda sätt – se vad kroppen kan göra, hur den ser ut och framförallt; att ha roligt med sin kropp. Vi kommer att gå igenom grundläggande rörelser inom burlesk och avsluta med en koreografi. Vi rekommenderar att du tar med skor med klack och vattenflaska.

Synlighet – ett hinder eller verktyg för att bygga solidaritet inom det georgiska HBTQ+-communityt? Erfarenheter och upplevelser från en RFSU-praktik

Föreläsaren Isa Chen kommer berätta om den politiska, sociala och kulturella kontexten i vilken det georgiska civilsamhället jobbar med HBTQ+-frågor.

Under föreläsningen diskuteras även kring att synligheten av vissa personer och kroppar har varit ett hinder i byggandet av solidaritet inom och utanför det georgiska HBTQ+-communityt, men det kan samtidigt också vara ett verktyg för att skapa just solidaritet och gemenskap inom densamma.

Workshop efter Run for it!

, 17:30-18:15
Ung scen norr, våren 2017

På Norrbottensteatern.
Gratis inträde. Föranmälan görs på: https://simplesignup.se/event/97277

I direkt anslutning till föreställningen Run for it! bjuder Ung Scen Norr in till workshop tillsammans med skådespelarna Peter Åström och Nora Bredefeldt. Temat för föreställningen är kärlek, raggning och rymden. Om vår strävan att hitta kärleken men också hur en hanterar krossade hjärtan, förlorade drömmar, bitterhet och avundsjuka på vägen dit. Vi berör pjäsens teman i workshopen.

Sexualitet, heteronormativitet och queer potential i science fiction

Science fiction har en enorm queer potential i sitt sätt att gestalta alternativa världar, varelser och föreställa sig framtiden, men har förvånansvärt sällan använts för att ifrågasätta normer kring sex och sexualitet. Varför har det funnits så få hbtq-karaktärer i science fiction (eller hur ligger det egentligen till med den saken)? Varför handlar genren så lite om sexualitet? Och hur har genrens queera potential använts? Detta har filmvetaren Josefine Wälivaara undersökt i sin avhandling om science fiction som film- och tv-genre. I denna föreläsning berättar hon om genrens relation till queera karaktärer, sexualitet och identitet.

Sync Error

, 18:00-18:30

Studiefrämjandet presenterar:

2 ungdomar från Luleå som håller på med hiphop och vill sprida hiphop över hela landet! Har hållt på med musik i ca 1 och ett halvt år nu och har sitt andra album på g som är bara känt som 22+ just nu

Tina Wilhelmsson

, 19:00-19:45

Foto: Maria Marre Gustafsson

Foto: Maria Marre Gustafsson

Tina Wilhelmsson fick Västerås kulturstipendium 2015 med motiveringen: “Tina Wilhelmsson använder visor och ett engagerande scenspråk som medel för att skapa ett mer jämlikt samhälle. Med allvar, humor och ironi speglar hon träffsäkert vår samtid. Tina är en uppskattad och flitigt anlitad artist och gör flera hundra spelningar per år i offentliga sammanhang.”

Tina är visartist och har bland annat spelat på Radioscenen hos Sveriges Radio och på Mosebacke, Norrbottensteatern, Göteborgs konserthus och på många vis- och pridefestivaler runt om i landet.

Tornedaling och queer

Att vara minoritet i en minoritet.
Tornedalingar är en regional och kulturell identitet, som är en av Sveriges fem nationella minoriteter. En minoritet som kämpar för sin kulturella och språkliga existens har även de senaste åren påbörjat en synlighet för hbtq-rättigheter inom minoriteten och regionen. Att vara minoritet inom en minoritet kan vara påfrestande då det kan vara svårt att finna andra människor att identifiera sig inom samma intersektionalitet i en redan liten folkgrupp: kulturell, geografisk, sexualitet och/eller könsidentitet. Detta föredrag kommer att beröra språk, kultur och queer, och hålls av två tornedalingar med queera identiteter.

Pernilla Hammargren

, 19:15-20:00

45 min standup med komikern Pernilla Hammargren som driver den feministiska humorklubben Stand Up Yours. Hon har uppträtt på många av landets ståuppklubbar, även på scener i England och gästat flera pridefestivaler bl.a. med sin första soloföreställning Dykes on Sparkbikes.

Hon har också varit redaktör och manusförfattare för talkshowen Moa Svan med Gäster, på Stadsteatern/Kulturhuset. Har hörts i P3:s Humorhimlen Lab, med bl.a. humorgruppen Humormaffian.
Uppträtt på flera av landets prides med humorshowen Pride Comedy (med Moa Svan), på Peace and Love, tävlat i SM i Ordvitsar och uppträder på standupklubbar i landet.

 

Jesper Petersson

, 21:00-21:45

Jesper blev känd för svenska folket genom sin medverkan i Idol 2016.

Hans säkra röst, snabba huvud och vassa tunga tog honom till en 5:e plats i tävlingen. Jesper är själv HBTQ-person och har bl a synts på omslaget till tidningen QX. Han är glad, stolt och känner sig hedrad att vara en del av Luleå Prides program 2017.

Peg Parnevik

, 22:15-23:00

Peg Parneviks karriär har hittills varit kometartad och allting talar för att den kommer fortsätta i samma riktning. Debutsingeln ”Ain’t no Saint” placerade sig på andraplats på Svenska singellistan, nominerades till en Grammis för ”Årets Låt” och har streamats över tjugo miljoner gånger bara på Spotify. Trots framgångarna gör Peg allt annat än att ligga på latsidan. 5 maj släpps nya singeln med titeln ”Don’t Tell Ma”. Peg Parnevik har också hunnit turnera genom Sverige, ha en egen tv-serie och ta emot pris för ”Årets Nykomling” på P3 Guld-galan.

DJ Wet Martini, Night-Session

Bild på Dj Wet Martini

Martina Johansson står bland annat bakom klubbar som Love&Rockets och Trubbel, som förgyllde Luleås klubbscen under ett par år på 2000-talet. Sedan dess har hon härjat runt bakom DJ-båset och som arrangör, nu allra senast med klubben MORSAN som hyllar och bokar och lyfter fram coola mammor. Martina spelar så svettig musik att du kommer att kunna salta in renkött på dansgolvet när hon är färdig. Kanske är det därför som hennes DJ-alias är DJ Wet Martini. Vi vet inte, men snuskigt låter det…

The Ravishing byrds Burlesque Show, Night-Session

Vi är glitter och glamour, paljetter och fjädrar, revolution och kamp, sexighet och sensualitet, kraft och energi. The Ravishing Byrds Burlesque, en burlesktrupp från Malmö som sedan 2012 har krossat patriarkatet ett danssteg i taget, varit ett uppräckt långfinger till samhällets snäva normer och en nagel i ögat på ouppnåeliga ideal. Vi bjuder er på skakande rumpor, glimten i ögat och höjda nävar i sann kampanda!

Hampus Carlsson, Night-Session

Missade du Hampus Carlssons spelning i parken på fredagen? Då får du nu en ny chans:

Pop med hjärtat. Nakna texter, dansande rytmer, blod, svett och tårar. Låtarna handlar om ångest, kärlek, att alla ska få vara sig själva och om utanförskap och ensamhet. På Luleå Pride spelar Hampus Carlsson akustiskt med elgitarr men utlovar lika brinnande intensitet som om bandet fanns med på scenen.

DJ Fostret, Night-Session

Fostret har skakat om Uppsalas dansgolv sedan 2013 som klubbarrangörer och DJs. Mest har de hållit till i mörka technogrottor men innerst inne älskar de solsken, glitter och powerballader. På Luleå Pride kommer de köra sin peppigaste repertoar i henminne.

Många peppiga hälsningar från Karin och Milla