Konferencier Freja Lindberg

Årets Luleå Pride leds fredag och lördag av konferencieren Freja Lindberg!
Freja är en av vår tids främsta queer-aktivister som bland annat genom sitt instagramkonto @lindbergfrejas visar på sin ständiga kamp för hbtq-personer, mänskliga rättigheter och transaktivism. Hen är en av personerna som driver podcasten ”I VÅR ZON” där alla möjliga ämnen diskuteras men hbtq+ står självklart i fokus.
Freja beskriver sig själv som en ickebinär fotograf, intersektionell feminist, queer-& transaktivist.
Hen utlovar en fett queer och fett pepp konferencier som kommer presentera feta akter med humor och allvar i en ljuvlig mix.

Lesbisk frukost: Queera rum – panelsamtal och diskussion

, 09.00-11.00

LESBISK FRUKOST PÅ LULEÅ PRIDE
Tema: Queera rum!

—— ENGLISH FURTHER DOWN ——

Lesbisk Makt Norrbotten vill lyfta den lesbiska folkrörelsen i Norrbotten. Vi vill skapa och synliggöra queera rum och mötesplatser i länet och genom det öka känslan av gemenskap. Under Luleå Pride ses vi och äter frukost och pratar queera rum.

PRAKTISK INFORMATION

För: Lesbisk frukost är en aktivitet för dig som vill göra, testa på eller är nyfiken på det lesbiska. Det spelar ingen roll hur du definierar dig innan, under eller efter – bara du under frukosten vill vara en del
av den lesbiska folkrörelsen.
Plats: Föreningarnas hus, Storgatan 13
Tid: 09.00 – 11.00
Pris: Frukost till självkostnadspris, samtalet är gratis
Tillgänglighet: info kommer

Om du är ensam och vill ha någon som följer dig till frukosten är det bara att höra av dig till oss, vi ser till så att någon kommer och möter dig. Det kommer även finnas ett socialt bord för de som vill lära känna nya personer.

Om Lesbisk Makt: https://lesbiskmakt.nu/lesbisk-makt

LESBIAN BREAKFAST AT LULEÅ PRIDE
Theme: Queer spaces

Lesbisk makt Norrbotten wants to raise awareness of the lesbian movement in Norrbotten. We want to create and make queer spaces and meeting points visible in the region and increase the sence of community. During Luleå Pride we will have a breakfast and talk about queer spaces.

PRACTICAL INFORMATION

For: The organisation Lesbisk Makt works to promote and cheer lesbianism by creating a lesbian meeting point. You don´t need to identify as a lesbian to attend, the main thing is that you appreciate the dyke community!
Place: Föreningarnas hus, Storgatan 13
Time: 09.00 – 11.00
Price: Breakfast to self cost, the talk is free
Accessibility: soon there will be information

If you are alone and want someone meet you up – contact us! There will also be a social table for those who want to get to know new people.

Kultur på hjul

, 10:00-17:00

ABF Norr Luleå presenterar Kultur på hjul!
Kom och upplev vår coola husvagn i parken under Pride.  Vi erbjuder aktiviteter för alla, här kan du bland annat spela in musik!

Kom och häng med oss!

Kultur på hjul finns i Stadsparken alla dagar under festivalen!

Rullande lesbiskt museum

, 10:00-22:00

Besök det rullande lesbiska museet!

Kom och ta del av en förtjusande rumslighet och spännande berättelser, sy eller skriv in dig i den lesbiska historieskrivningen, fika på kaffe och hallongrotta, och framför allt: var en del av den lesbiska gemenskapen.

Projektet Myter och verkligheter – en lesbisk odyssé har skapat ett rullande lesbiskt museum för lesbiska och queera aktiviteter och gemenskap med syftet att främja lesbisk historieskrivning och nutid. Välkommen att stiga in i en storfamilj av queera lesbiska livsöden!

Gör din röst hörd – ABF

, 10:45-11:45

 

Träff för Regnbågsfamiljer

, 11:00-14:00

Välkomna på en träff för regnbågsfamiljer!

Lördag 15 juni kl. 11-14 på Kyrkogatan 7 C (församlingsexpeditionen)

En chans för både barn och föräldrar att träffa andra med liknande familjekonstellationer.

Det finns möjlighet till lek och pyssel för barnen. Vi bjuder på varmkorv (även vegetarisk korv) och fika.

Här kan du utbyta erfarenheter och möta andra Regnbågsfamiljer i ett tryggt sammanhang.

Träffen är ett samarbete mellan RFSL och Svenska kyrkan.

Lemar Jaily

, 11.00-11.25

 

Denna programpunkt arrangeras av Studiefrämjandet 

Lemar Jaily’s musik kan bäst beskrivas som hjärtfängslande Hip-Hop/R’n’B. Han sätter sin egna vibe på det, vilket hörs i hans lekfulla produktioner och målande texter.

Three Man Mudd

, 11.30-12.00

 

 

Denna programpunkt arrangeras av Studiefrämjandet 

Three Man Mudd är ett lokalt band som har sina rötter i 60- och 70-talets Rock.
Med en blandning av covers och egen musik kommer Måns Wallström, Dimitrij Schäfer, Julia Aspari och Gustav Edström visa på tunggung!

Queer killjoys, aktivism, antirasism och podd!

, 12:00-12:45
Välkommen till ett samtal kring temat “killjoy” (att förstöra en god stämning) och vikten av antirasistisk internkritik inom hbtqi-rörelsen och RFSL.
Deltar gör RFSL:s viceordförande Deidre Palacios (Deidre Palacios uteblir pga sjukdom, men ersätts av Helena Carlsson, RFSL Luleå och norra Norrbottens län) och queersamiska poeten Rönn Zakrisson – vi får även lyssna på en bit ur Q-Studion, RFSL:s nya podcastserie på temat antirasism!
Efter samtalet får vi även diktläsning av Rönn!

Norrbottens mästaren i poetry slam 2019 som även kammade hem en andra plats i SM. Poeten Rönn Zakrisson.

Rönn är en ständig röst inom det queera samiska samhället med bas i Kiruna. Rönns texter är en mix av vemod, antikolonialism, queerhet, dåtid, nutid och framtid. Den reppar ständigt Kiruna, byarna runt omkring och berör ämnen som stadsflytten, sorgen i Sápmi och hett sex. Rönn fyller rummet med alla känslor på samma gång så bered dig på en riktig käftsmäll till framträdande!

Amantes da Bahia

, 12:15-12:45

Amantes da Bahia är ett band bestående av Ludvig Svartholm och Irene Canales.

Amantes da Bahia betyder “den som älskar Bahía”, och kommer ur känslan bandet kände på besök i Brasilien, förälskade i musiken, atmosfären, naturen… Musiken som framförs är Bossa nova, en genre född på 50-talet och en blandning av nordamerikansk jazz och brasiliansk samba.

Gruppen spelar under detta framträdande sina egna favoriter, och hälsar: Welcome to enjoy together with us the smooth and lovely hug that this music is! -Välkommen att tillsammans med oss njuta av den följsamma och härliga kram som denna musik är!

Miriam Rain

, 13:00-13:30

Miriam ‘Miriam Rain’ Barchéus spelar musik som endast kan beskrivas som ‘modern konstmusik’. Hon använder sig av okonventionella tekniker på de instrument som hon skriver musik för, och låter sig levas in i en egen värld av tonlandskap på scen, som inte kan göra annat än att förtrolla publiken!

Med låtar som “Glitter”, “Regina” och “Mood Swings” tar Miriam Rain din uppmärksamhet med storm, missa inte det!

Från flicka till (iron) man

, 13:00-14:30

Föreläsning med Lukas Svärd

Från flicka till (Iron) man

Under hälften av Lukas liv levde han i en kvinnlig kropp som han hatade. Dels på grund av utseendet men också på grund av bemötandet han fick av omgivningen och samhället.

Under föreläsningen berättar Lukas om sin uppväxt och hur han fick kämpa för att bli accepterad för den han var. Vi får höra om hur han blev bemött av klasskamrater, lärare och övrig omgivning.

Hur viktigt är det med mångfald och det första bemötandet? Vad fick Lukas att vara öppen eller dölja sin bakgrund? Hur gjorde Lukas för att inte begränsas av rädslan för vad andra tycker?

Allt detta ger Lukas svar på i en dramatisk, öppen och känslosam föreläsning som påverkar och berör.

Denna programpunkt är ett samarrangemang med Studiefrämjandet

Mandy Rich

, 14:00-14:45
Mandy Rich är nu aktuell med sin senaste singel Molnen som handlar om när vänskap går förlorad för att känslor kommer emellan.
Hennes fortsatta kamp om transpersoners utanförskap och allas lika värde gör henne till en artist som är värd att lyftas.
Bilder från prideparaden

Pride Paraden!

Årets Luleå Prideparad!

Ta gärna med dig musik i form av mobil, ljudanläggning, instrument eller annat så att du får den musik som du tycker bäst om i paraden! Spela gärna vår gemensamma spellista på spotify: Luleå Pride 2019 Vi vill att paraden ska höras!

Vi ställer upp för Pride Paraden inne i Stadsparken och går gemensamt genom centrala Luleå!

Praktisk info och karta över paradvägen hittar du på Prideparaden.

 

The Lovers of Valdaro

, 15:45-16.15

The Lovers of Valdaro hade ett fantastiskt 2018 där deras låt, debutsingeln “Lost Forever”, blev en av de mest spelade i radio. De blev även klara för Melodifestivalen 2019 med låten “Somebody Wants”. Nu kommer nya singeln och turnén “Faster to Nowhere” där Pridefestivaler över landet utgör basen av turnén. 15 Juni står Erik Gabriel och Adam Warhester på scen på Luleå Pride! “Vi ser massor fram emot detta!” hälsar Adam & Erik.

Aktiviteter med Luleå Konfuciusinstitut

, 16.00-18.00

Luleå Konfuciusinstitut är ett samarbete mellan Luleå Kommun, Luleå tekniska universitet och Kina. Luleå Konfuciusinstitut ordnar olika kinesiska kulturaktivitet och undervisning i kinesiska. 

Under Luleå Pride 2019 ska vi

Visa te Gongfu och kinesiska dans

Spela fjäderboll med barn

Låta folk testa på att skriva kinesiska tecken

Bjuda på chips och godis

Samtal – Har transpersoner en plats på scenen?

Hur ser möjligheterna ut för transpersoner inom svensk scenkonst? Finns hinder längs vägen? Kan transpersoners normbrytande förhållningssätt till kön vara svår för en teaterinstitution att hantera? Eller är bekymren till stor del inbillade?

J-O Madeleine Ågren, Rättighetscentrum Norrbotten, samtalar med Aleksa Lundberg, skådespelare med transerfarenhet, och Rasmus Lindberg, vice teaterchef och regissör på Norrbottensteatern och lärare vid Teaterhögskolan om vad som krävs för att teatern ska bli mer inkluderande.

 

Arrangeras av Rättighetscentrum Norrbotten i samarbete med Norrbottensteatern.

 

 

Partiutfrågning

Var står egentligen partierna i frågor som rör hbtq-personer?  Är det en självklarhet att man får stanna i Sverige om man är en hbtq-flykting? Hur arbetar partier med transvårdens utveckling? Är det möjligt för alla i Sverige att bilda familj?

Vi frågar ut partierna om deras ställningstaganden i olika hbtq-frågor. Partierna erbjuds även att stå med information och svara på frågor både före, under och efter utfrågningen, så kom och lyssna och prata med våra politiker. Det är i politiken vi gör störst nytta!

De partier som anmält sig till utfrågningen samt deras representanter är:

 1. Socialdemokraterna – Emmeli Nybom
 2. Miljöpartiet – Martin Karlsson
 3. Rättvisepartiet Socialisterna – Jonas Brännberg
 4. Centerpartiet – Johanna Nordblad Sirkka
 5. Liberalerna – Thomas Söderström
 6. Vänsterpartiet – Nina Berggård
 7. Moderaterna – Peter Rimsby

Partierna har även blivit ombedda att skriva en kort text om deras huvudsakliga HBTQ-politik. Här nedan publiceras texterna i sin helhet.

__

Socialdemokraterna

Socialdemokratin vill forma ett samhälle som bygger på alla människors lika värde och lika rätt. Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är vårt mål.

Kampen för HBTQ+-personers rättigheter har med framgång drivits av socialdemokratin. Vi ska fortsätta arbetet med att öka friheten och rätten för alla att delta på lika villkor i det demokratiska samhället. Så skapar vi ett starkare samhälle och ett tryggare samhälle för alla. 

__

Miljöpartiet

Miljöpartiet anser att alla människor ska ha rätten och friheten att uttrycka sin kärlek, sexualitet och identitet. Det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter.

Miljöpartiet vill att människor ska behandlas lika oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck och sexuell läggning. Vi vill att lagen ska anpassas så att den passar alla familjer, oavsett om barn växer upp med en, två eller flera vuxna. Familjepolitiken ska anpassas så att den blir könsneutral och stärka rättigheterna för stjärnfamijer. Miljöpartiet vill stärka insatserna för transpersoners psykiska hälsa.
__
Rättvisepartiet Socialisterna

– Stoppa högerextremism och nazism! Högerextremismens unkna syn på familjer, könsroller i kombination med nazisters våld är ett dödligt hot mot HBTQ-personer och många andra. Vi måste kämpa tillsammans för att trycka tillbaka dem, som vi gjorde 1 maj 2018 i Boden.

– Rusta upp transvården. Krisen i vården hotar transpersoners hälsa. Vi kämpar för mer resurser!

– Stoppa utvisningarna av HBTQ-flyktingar! Riv murarna och den omänskliga “tillfälliga” asyllagen.

Dessutom är vi stolta över att vår motion om könsneutrala toaletter och omklädningsrum har blivit verklighet i Luleå kommun!

__

Centerpartiet

Centerpartiets politik utgår alltid från alla människors lika rätt och värde. Några punkter som vi arbetar för är:

 • Ökade anslag till rättsväsendet för att säkerställa att de som begår hatbrott ska dömas för det.

 • Arbeta nationellt och internationellt med att stärka HBTQ-personers rättigheter och motverka diskriminering

 • Ökad kunskap om HBTQ-personer inom vården

 • Att det ska finnas fler alternativ för familjebildning i Sverige som exempelvis embryodonation och altruistiskt surrogatmödraskap

__

Liberalerna

Inväntar text

__

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet anser att alla människor ska ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
Alla har rätt till sin könsidentitet. Därför vill vi bland annat att ändring av juridiskt kön ska vara ett administrativt förfarande, att åldersgränserna för ändring av juridiskt kön respektive medicinsk könskorrigering bör avskaffas samt att det införs ett tredje kön som juridiskt sett är jämställt med kvinna och man.
Vänsterpartiet anser att reglerna om föräldraskap ska vara lika oavsett sexuell läggning. Därför vill vi att faderskapspresumtion ersätts av en föräldraskapspresumtion som ska gälla för alla par, oavsett om de är gifta eller registrerade partners.
Samhället behöver bli bättre på att möta och inkludera transpersoner. Därför vill vi ställa hårdare krav både i vården och i skolan när det gäller bemötande och inkludering. Det är oacceptabelt att många personer idag utsätts för hot eller våld enbart för att de till exempel lever med någon av samma kön eller har ett normbrytande könsuttryck. Vänsterpartiet vill därför bland annat att arbetet mot hatbrott stärks.
__
Moderaterna
Inväntar text

Phire gycklarskola

, 16:45-18:45
Gycklargruppen Phire är tillbaka med glädje och gycklarkultur! Kom och testa jonglering, snurra tallrikar, akrobatik, stav, poi, flowerstick, levistick och andra roliga gycklarkonster med äkta gycklare (inklusive äkta gycklardräkter!).
Phire finns i parken alla dagar under festivalen! Läs mer om Phire under fredagens inlägg.

Pontus Skattberg

, 17:15-18:15

Pontus Skattberg är en av Sveriges främsta influencer inom hbtq-aktivism. Pontus blev nominerad till årets vardagshjälte under QX Gay-gala 2019 med motiveringen “Gjuter hopp i en ny generation queerkrigare som slåss för hbtq-rättigheter”.

Inför Luleå Pride hälsar Pontus:

Hej!
De flesta känner till mig som @homoerotiskt eller Pontus Skattberg, jag är så otroligt glad och peppad på att få komma till Luleå Pride!
Det ska bli så fint och viktigt att ta del av alla viktiga historier och perspektiv, att få inspirera och inspireras men också att bara få existera precis som den man är. Jag ser fram emot att träffa er alla!

Denna programpunkt är ett samarrangemang med Studiefrämjandet

Hampus Carlsson

, 18:00-18:25
Med nakna texter och med punkig elektronisk pop kommer Hampus Carlsson med en energisk och euforisk liveshow till sin favoritstad Luleå!
Med ett debutalbum som släpptes förra året och med recensioner som ”En av Sveriges mest kreativa artister” och ”Jag börjar fundera om jag någonsin sett något bättre live” i ryggen laddar Hampus för en sommar med mer intensitet än någonsin.
fotograf: Tove Sjödin

David Zaar “De kallar mig bög”

, 18:30-19:30

David Zaar föreläser om HBTQ, självkänsla & entreprenörskap. Under föreläsningen får åhörarna följa med på hans resa genom åren. David Zaar talar om den tid som han blev kränkt som bisexuell och hur han en gång satt i hallen med en kniv mot sin handled, men där han valde att inte skära. Att bygga upp sin självkänsla är någonting som är aktuellt för många människor i dagens samhälle, oavsett om det gäller ungdomar eller vuxna.

Föreläsningen som David Zaar håller varar mellan 45 minuter till drygt en timme med möjlighet att ställa frågor efteråt. Det är en inspirationsföreläsning för både den yngre och äldre generationen. Föreläsningen har ett starkt fokus på HBTQ och där både homosexualitet, bisexualitet m ed flera begrepp förklaras och belyses.

Efter föreläsningen så finns det tillfälle att köpa Davids bok ”De kallar mig bög” och även få den signerad av författaren själv.

Ungdomsfest

, 19:00 - 23:00

Succén från 2018 är tillbaka: Här är Luleå Prides ungdomsfest för dig som är mellan 13 till 19! Fri entré.

I år med liveartisterna Mandy Rich och Hampus Carlsson!

Transpersoner och allas lika värde ligger Mandy Rich varmt om hjärtat. Mandy har just släppt singeln Molnen!

Hampus är ett färgglatt energiknippe på scenen! Här får du punkig elektronisk pop!

På plats finns både RFSL Luleå och norra Norrbottens län och Ung i Luleå. Före och efter liveartisterna spelas så klart också musik och det går mer än bra att önska just din favoritlåt!

Melanie Wehbe

, 19:45-20:30

 

Foto: Magnus Ragnvid

Artisten och låtskrivaren Melanie Wehbe är ett namn vi återkommande börjar se i olika sammanhang. Under ett års tid har vi fått ta del av hennes mest personliga låtar bl.a. ”Make Room” och ”Irony” som dessutom blev starten på hennes artistkarriär där vi får lära känna Melanie i hennes frizon, utan några regler eller ramar. 

Hennes musik har uppmärksammats av både lokala och internationella bloggar som Scandipop, QX och PopMuzik samt plockats upp av Spotifys egna spellistor som GRL PWR, New Music Friday Sweden, Made in Sweden samt Ny Pop.

Under Aprilmånad fick hon äran att pryda omslaget på Nordens största HBTQ+ tidning QX Magazine. I en personlig intervju fick läsarna bland annat ta del av hennes ”komma ut”- process och hennes musikaliska resa fram till idag. 

Melanie ligger bakom platinabelönade idolvinnarlåten ”Treading Water” och ”A Little Longer” med Broiler. Hon skrev årets bidrag ”Love Is Forever” som representerade Danmark i Eurovision Song Contest, körade bakom Storbritannien och skrev finalbidraget ”Victorious” med Lina Hedlund i årets upplaga av Melodifestivalen.

Utöver sitt egna artistprojekt och låtskrivandet har Melanie körat bakom ett flertal artister i Melodifestivalen och under somrarna 2015-2017 turnerade hon som musiker med artisten Mariette.   

Filmvisning: Dokumentar om Ester Blenda och musikvideo med The Magnettes

, 20.00-22.00

Denna programpunkt anordnas av

 

Film om en banbrytande journalist som under hela sitt äventyrliga liv återvände till sin hemliga kärlek Carin – långfilmsdokumentären Ester Blenda visas under Pride i Luleå.

Den 15 juni sker premiären för ”Filmpool Nord på turné” under Pride i Luleå. Kl. 20.00 visas först en musikvideo med the Magnettes, KIMNKANYE och efter det dokumentären Ester Blenda, både filmerna samproduktioner med Filmpool Nord.

Projektledaren för Filmpool Nord på turné, Lena Callne, finns med på Lillan och presenterar filmen Ester Blenda, i regi av Anna Hylander.

Om Ester Blenda:

Filmen är en känslosam berättelsen om Ester Blenda Nordströms spektakulära liv i det tidiga 1900-talet. Hon var en banbrytande journalist och författare, först i Sverige med att wallfraffa och hennes flickböcker kom att inspirera Astrid Lindgren. Ester Blenda levde sitt liv fullt ut och utan kompromisser med tidens konventioner. Hon skrev artiklar och böcker från sina långa resor till samerna i nordligaste Sverige, från Argentina, USA, Japan, Kina och Kamtjatka. Till Stockholm återvände hon ständigt till sin hemliga kärlek Carin.

 

Bishat

, 21:00-21:45
Bishat är artisten och låtskrivare som levererar rå pop som är lika delar sårbar som den är modig.  Med hennes egna blend av mörk pop och modern R&B har hon hyllats av musikbloggar i hela världen. Hennes musik har hörts på radio både i Sverige och internationellt och hon har utsetts till Best New Artist av inflytelserika bloggar som Pigeons & Planes och Highsnobiety. I våras blev hon även invald i Spotify & Max Martins satsning Equalizer Project.  
Bishat har konsekvent valt att gå sin egen väg med musiken och släpper all musik på egna labeln MINAMIN. 
Mixtapet ”Q417” släpptes i April och har hyllats av både media och lyssnare för sina personliga texter, träffsäkra melodier egna sound. 2019 spås bli året för Bishats stora genombrott.

Pridefesten! Bistro Norrland

Välkommen till årets pride-fest!

Här bjuder vi förutom på en fantastisk stämning och dansgolv på flera liveframträdanden:

DJ är fantastiska Matilda Berggren!

Matilda DJ Kingen Berggren har förgyllt hbtq-dansgolv i över tio års tid runtom i Sverige!

Livemusik med favoriten Hampus Carlsson!

Burleskshow med underbara Lady Francceska!

Inträde: 120 Kr.

Medlem: 70 kr.

Bli medlem på plats + inträde 170 kr.