Sunderby folkhögskola presenterar: Genusfotografen för Wikimedia

, 12:00-18:00

2016 fick Tomas Gunnarsson, även känd som Genusfotografen, i uppdrag av Wikimedia Sverige (Svenska Wikipedias bildbank) att ta fram bilder på underkläder och kroppar till deras artiklar. Majoriteten av de bilder som då fanns att tillgå var sexistiska, spädde på smalhetsidealet och var både vithets-, ålders -, genus- och funktionsnormativa etc. Slutresultatet blev så bra att de också valde att visa bilderna i utställningsform – och nu kommer utställningen till Luleå Pride! Vi öppnar dörrarna klockan 12:00 för ett kortare mingel innan Tomas själv får berätta om projektet och slutresultatet. Sunderby folkhögskola bjuder på en lättare lunch till de första 40. Ingen föranmälan krävs. Sunderby folkhögskola deltar i årets Pride under parollen #jagfår och vill i o m detta förstärka vårt ställningstagande gällande allas rätt att synas.

Nuvarande asyllagstiftning

, 11:00-11:45

Vad är bra att tänka på i kontakt med migrationsverket? Hur kan en organisera sig lokalt för asylrätt? Vad kan du göra om du eller någon du känner får ett avslag på en asylansökan och inte kan eller vill återvända? Imäi Umeå delar med sig av sina erfarenheter av såväl nuvarande asyllagstiftning som hur det konkret kan gå till att hjälpa någon som fått ett utvisningsbeslut. En workshop där alla som är peppade också får vara med och testa på att möta “fall” och få lite erfarenhet av att läsa papper från migrationsverket m.m.

Stolta Föräldrar

, 12:00-12:45

 

Nätverket Stolta Föräldrar till hbtq-barn, Stockholm kommer till Luleå Pride och berättar om sin verksamhet. Här får du höra hur de jobbar och tips på hur en kan göra för att driva verksamhet.

Många föräldrar eller andra i en persons liv har frågor och funderingar när någon ”kommer ut”. Passa på att använda denna programpunkt som en träffpunkt för dig som vill träffa andra i liknande situationer, för att dela erfarenheter och ge varandra råd och stöttning.

”I nätverket arbetar vi bland annat med temamöten, cirklar och Stockholm Pride.

När vi föräldrar…

  • öppet stödjer våra barn i deras sexualitet, könsidentitet och könsuttryck kan vi åstadkomma förståelse och acceptans i vår omgivning
  • har kontakt med varandra kan vi vara stöd för varandra.
  • blir en stor och stark grupp kan vi tillsammans förändra och påverka negativa attityder och fördomar i samhället”

Fotbollsbögen- en föreställning om jargong och attityd (Föranmälan krävs)

, 13:00-14:15
Originalfoto: Ceen Wahren

En pjäs om grupptryck, homofobi och rädslan att bli utanför.

Johan är homosexuell, men har inte har berättat om det för sina fotbollspolare av rädsla för utfrysning och mobbing. Men nu har dagen kommit då hans bästa vän ska få veta. Grupptrycket i ett lag kan vara väldigt stort och rädslan för att hamna utanför likaså.
Man får inte ”spela som en kärring”, ”ligga och lipa som brudar” och ord som fitta, hora och bög är vardagsspråk.

Mårten Svedberg, pjäsens författare och skådespelare, vill synliggöra den jargong och de attityder som förekommer inom idrotten.

Mångfald på alla plan bidrar till en positiv utveckling av idrotten. Vi kan med vårt universella språk spela en viktig roll för att öka förståelsen människor och grupper emellan.

Välkommen till en tankeväckande föreställning med en av Sveriges bästa skådespelare.

I samarbete med SISU Idrottsutbildarna, Norrbottens Idrottsförbund och Norrbottens Fotbollsförbund.

Anmäl

The Ravishing byrds Burlesque Workshop

, 17:00-19:00

Kom och testa burlesk tillsammans med The Ravishing Byrds Burlesque! Burlesk är ett ypperligt sätt att lära känna sin kropp på ett nytt och annorlunda sätt – se vad kroppen kan göra, hur den ser ut och framförallt; att ha roligt med sin kropp. Vi kommer att gå igenom grundläggande rörelser inom burlesk och avsluta med en koreografi. Vi rekommenderar att du tar med skor med klack och vattenflaska.

Pernilla Hammargren

, 19:15-20:00

45 min standup med komikern Pernilla Hammargren som driver den feministiska humorklubben Stand Up Yours. Hon har uppträtt på många av landets ståuppklubbar, även på scener i England och gästat flera pridefestivaler bl.a. med sin första soloföreställning Dykes on Sparkbikes.

Hon har också varit redaktör och manusförfattare för talkshowen Moa Svan med Gäster, på Stadsteatern/Kulturhuset. Har hörts i P3:s Humorhimlen Lab, med bl.a. humorgruppen Humormaffian.
Uppträtt på flera av landets prides med humorshowen Pride Comedy (med Moa Svan), på Peace and Love, tävlat i SM i Ordvitsar och uppträder på standupklubbar i landet.

 

Feministisk kulning, Workshop

, 11:00-13:45

Kulning är en hundraårig gammal sångtradition från Västernorrland och Dalarna. Med hjälp av kulningens lockrop och melodier kunde fäbodstintorna kalla på sina djur men även kommunicera med varandra på långt håll. Idag håller jag, Siri Holm workshops i feministisk kulning. Jag vill få människor att hitta sin röst, sin styrka och sitt mod att våga höras och finnas till! Alla kan lära sig kula och vi kommer i en trygg miljö lära oss att ta i från grunden och hitta våra egna unika röster och läten. KOSERA KOM!