Hbtqia+, heteronormens inverkan och bra bemötande

, 11:00-12:00

RFSL Luleå och norra Norrbottens län håller en grundläggande föreläsning om hbtqia+, heteronormens inverkan på människors liv och om bra bemötande. Du får under passet tankeövningar som du kan ta med dig och praktiska tips som du kan använda dig av på arbetsplatsen och i vardagen. Efter passet finns möjlighet att stanna kvar och ställa frågor. Välkommen!

Prata sex och relationer med era elever – RFSU

, 13:00-15:00

Om du jobbar som lärare eller träffar elever / ungdomar i din yrkesroll, då är detta en föreläsning för dig.

Kondomer, samtycke och hbtq – vad ska man prata om och hur? Med fokus på förhållningssätt, metoder och tips pratar vi om vad som funkar och inte funkar när pratar sex med unga. Vi utgår från ungas erfarenheter och funderingar, målen för sexualundervisning och hur undervisningen kan bli mer inkluderande, öppen och främjande.

Föreläsare: RFSU Luleå

Sexuella trakasserier inom handeln

, 15:00-16:00

Den 20 november 2017, som en del av den världsomspännande Me too-rörelsen, bildades den slutna Facebook-gruppen #obekvämarbetstid. Där samlades vittnesmål om sexuella
trakasserier, övergrepp och hot mot handelsanställda.

Den 10 januari 2018 publicerades ett upprop i Handelsanställdas förbunds medlemstidning Handelsnytt. På årsdagen ett år senare släpptes rapporten #OBEKVÄMARBETSTID
– EN RAPPORT OM #METOO-UPPROPET INOM HANDELN.

Hör en av initiativtagarna till handelns metoo-upprop berätta om arbetet under uppropet och efter.

Varmt välkommen på föreläsningen!

Cajsa Färlin ”Kom ut ikväll”

, 16:10-17:00
Kom ut ikväll – en liten lesbisk show är en viskavalkad i Sapfos tecken.Flatan från byn kommer ut i en visföreställning om bygdehistorier, manlig bekräftelse, dagbokssidor och om det eviga outandet. Volvoraggare och falu-korv trängs ihop med guilty-pleasures, prosa, morderna visor och heterohits på lesbiska.
Det är brokigt.
Det är modigt.
Det är lebbigt.

Rasism inom hbtq-rörelsen

, 17:00-18:00
Hur motverkar vi rasistiska strukturer i samhället & i hbtq-världen?
Nazli Moloudi är skribent och föreläsare som sedan 2014 blivit flitigt bokad för panelsamtal och föreläsningar om rasism, klass och hbtq-frågor. Hen har bla föreläst för Örebro Rättighetscenter, Pride i olika städer samt hållit tal på Way Out West talks. Som aktivist poängterar hen vikten av att ha en klassanalys när vi pratar om strukturella förtryck.
Vad har ekonomi, kapitalism och fattigdom för samband med den rasistiska utvecklingen? På denna föreläsningen & workshopen kommer hen svara på dessa frågor, reda ut begrepp, förklara strukturell rasism och visa vad vi kan göra i praktiken!
Denna programpunkt är ett samarrangemang med studiefrämjandet.

Gör din röst hörd – ABF

, 10:45-11:45

 

Queer killjoys, aktivism, antirasism och podd!

, 12:00-12:45
Välkommen till ett samtal kring temat “killjoy” (att förstöra en god stämning) och vikten av antirasistisk internkritik inom hbtqi-rörelsen och RFSL.
Deltar gör RFSL:s viceordförande Deidre Palacios (Deidre Palacios uteblir pga sjukdom, men ersätts av Helena Carlsson, RFSL Luleå och norra Norrbottens län) och queersamiska poeten Rönn Zakrisson – vi får även lyssna på en bit ur Q-Studion, RFSL:s nya podcastserie på temat antirasism!
Efter samtalet får vi även diktläsning av Rönn!

Norrbottens mästaren i poetry slam 2019 som även kammade hem en andra plats i SM. Poeten Rönn Zakrisson.

Rönn är en ständig röst inom det queera samiska samhället med bas i Kiruna. Rönns texter är en mix av vemod, antikolonialism, queerhet, dåtid, nutid och framtid. Den reppar ständigt Kiruna, byarna runt omkring och berör ämnen som stadsflytten, sorgen i Sápmi och hett sex. Rönn fyller rummet med alla känslor på samma gång så bered dig på en riktig käftsmäll till framträdande!

Från flicka till (iron) man

, 13:00-14:30

Föreläsning med Lukas Svärd

Från flicka till (Iron) man

Under hälften av Lukas liv levde han i en kvinnlig kropp som han hatade. Dels på grund av utseendet men också på grund av bemötandet han fick av omgivningen och samhället.

Under föreläsningen berättar Lukas om sin uppväxt och hur han fick kämpa för att bli accepterad för den han var. Vi får höra om hur han blev bemött av klasskamrater, lärare och övrig omgivning.

Hur viktigt är det med mångfald och det första bemötandet? Vad fick Lukas att vara öppen eller dölja sin bakgrund? Hur gjorde Lukas för att inte begränsas av rädslan för vad andra tycker?

Allt detta ger Lukas svar på i en dramatisk, öppen och känslosam föreläsning som påverkar och berör.

Denna programpunkt är ett samarrangemang med Studiefrämjandet

Pontus Skattberg

, 17:15-18:15

Pontus Skattberg är en av Sveriges främsta influencer inom hbtq-aktivism. Pontus blev nominerad till årets vardagshjälte under QX Gay-gala 2019 med motiveringen “Gjuter hopp i en ny generation queerkrigare som slåss för hbtq-rättigheter”.

Inför Luleå Pride hälsar Pontus:

Hej!
De flesta känner till mig som @homoerotiskt eller Pontus Skattberg, jag är så otroligt glad och peppad på att få komma till Luleå Pride!
Det ska bli så fint och viktigt att ta del av alla viktiga historier och perspektiv, att få inspirera och inspireras men också att bara få existera precis som den man är. Jag ser fram emot att träffa er alla!

Denna programpunkt är ett samarrangemang med Studiefrämjandet

David Zaar “De kallar mig bög”

, 18:30-19:30

David Zaar föreläser om HBTQ, självkänsla & entreprenörskap. Under föreläsningen får åhörarna följa med på hans resa genom åren. David Zaar talar om den tid som han blev kränkt som bisexuell och hur han en gång satt i hallen med en kniv mot sin handled, men där han valde att inte skära. Att bygga upp sin självkänsla är någonting som är aktuellt för många människor i dagens samhälle, oavsett om det gäller ungdomar eller vuxna.

Föreläsningen som David Zaar håller varar mellan 45 minuter till drygt en timme med möjlighet att ställa frågor efteråt. Det är en inspirationsföreläsning för både den yngre och äldre generationen. Föreläsningen har ett starkt fokus på HBTQ och där både homosexualitet, bisexualitet m ed flera begrepp förklaras och belyses.

Efter föreläsningen så finns det tillfälle att köpa Davids bok ”De kallar mig bög” och även få den signerad av författaren själv.

Filmvisning: Dokumentar om Ester Blenda och musikvideo med The Magnettes

, 20.00-22.00

Denna programpunkt anordnas av

 

Film om en banbrytande journalist som under hela sitt äventyrliga liv återvände till sin hemliga kärlek Carin – långfilmsdokumentären Ester Blenda visas under Pride i Luleå.

Den 15 juni sker premiären för ”Filmpool Nord på turné” under Pride i Luleå. Kl. 20.00 visas först en musikvideo med the Magnettes, KIMNKANYE och efter det dokumentären Ester Blenda, både filmerna samproduktioner med Filmpool Nord.

Projektledaren för Filmpool Nord på turné, Lena Callne, finns med på Lillan och presenterar filmen Ester Blenda, i regi av Anna Hylander.

Om Ester Blenda:

Filmen är en känslosam berättelsen om Ester Blenda Nordströms spektakulära liv i det tidiga 1900-talet. Hon var en banbrytande journalist och författare, först i Sverige med att wallfraffa och hennes flickböcker kom att inspirera Astrid Lindgren. Ester Blenda levde sitt liv fullt ut och utan kompromisser med tidens konventioner. Hon skrev artiklar och böcker från sina långa resor till samerna i nordligaste Sverige, från Argentina, USA, Japan, Kina och Kamtjatka. Till Stockholm återvände hon ständigt till sin hemliga kärlek Carin.