Öppen Newcomersträff

, 17.00-19.00

RFSL Luleå och norra Norrbottens län har träffar för nyanlända  och asylsökande hbtqia+personer under hela året. Ta chansen att träffa vår fantastiska grupp och umgås i trevligt sällskap!

Denna träff är öppen både för dig som brukar komma på våra Newcomers-träffar och för dig som aldrig varit på någon träff tidigare, oavsett om du är nyanländ, asylsökande eller redan etablerad i Sverige. Välkommen!

Vid mycket regn flyttar träffen in på Diakonins hus på Nygatan 12

Invigning 2021

, 17:00

Officiell invigning av årets upplaga av Luleå Pride!

Med tal av Joakim, ordförande för RFSL Luleå och norra Norrbottens län och av Noomi, ordförande för RFSL Ungdom Luleå.

RFSL Luleå och norra Norrbottens län anordnar nu för tionde året Luleå Pride och är stolta över att få presentera ytterligare ett program med både mötesplatser, underhållning och kunskapshöjande programpunkter!

RFSL Ungdom Luleå hade uppstart under våren i år och hur bra är inte det, att det nu finns en ungdomsförening för hbtqia+personer i Luleå!

Välkomna till invigningen!

Maisy

, 17:15-17:45

Om man någonsin borde använda ett så slitet uttryck som ”ungt och lovande” så är det för att beskriva det nybildade bandet Maisy, bestående av fyra unga musiker från Luleå. Under Pridefestivalen livedebuterar de med sina helt egna versioner av välkända låtar. En framtida historisk spelning du kommer att skryta om att du var på.

Maisy spelar både Fredag och Lördag, så vill du uppleva bandet igen eller tipsa en vän så har du chansen!

Denna programpunkt arrangeras av: 

Dark Synergies

, 18:00-18:15

Ett vad slogs den där mörka oktoberkvällen på orkesterlägret. Kimera tvivlade på att sin vän skulle kunna skriva en mörk låt. Noomi, tjurskallig som hon var, skrev en överdrivet mörk låt.

I slutändan så bildades den låtskrivande duetten ’Dark Synergies’. Deras texter handlar ofta om HBTQIA+, att vilja bli accepterad, och en och en annan bortglömd tekopp. De har för det mesta fokuserat på sina soloprojekt under året, men går upp på scen tillsammans för att ge er det bästa från båda sidorna under Pride.

Yarlie

, 18:30-19:00
Luleådottern YARLIE skapar pop att gråtdansa till.
Efter att under våren ha debuterat med tre singlar som hyllats både på hemmaplan och internationellt, stundar snart debut EP;n som släpps till hösten. Men innan dess kommer YARLIE hem till Pride för en exklusiv live-förhandslyssning av EP:n, “Stupid with a sore heart”.

Stolta föräldrar

, 12:00-13:00

Träffa andra stolta föräldrar till hbtqia+personer!

RFSL Luleå och norra Norrbottens län anordnar träffar för dig som är förälder till personer inom hbtqia+communityt. Du får möjlighet att träffa andra föräldrar och dela erfarenheter, tankar och funderingar. Under året har det på grund av pandemin varit uppehåll i träffarna, men vi hoppas kunna återuppta dem och ses ungefär en gång i månaden igen under hösten.

Kom och träffa några av våra Stolta Föräldrar i Stadsparken under Luleå Pride för att få veta mer eller bara prata en stund!

Maisy

, 12:00-12:30

Om man någonsin borde använda ett så slitet uttryck som ”ungt och lovande” så är det för att beskriva det nybildade bandet Maisy, bestående av fyra unga musiker från Luleå. Under Pridefestivalen livedebuterar de med sina helt egna versioner av välkända låtar. En framtida historisk spelning du kommer att skryta om att du var på.

Maisy spelar både Fredag och Lördag, så vill du uppleva bandet igen eller tipsa en vän så har du chansen!

Denna programpunkt arrangeras av: 

Nathalie

, 13:30-14:15

Nathalie är en Pite-baserad indie-pop låtskrivare/sångare, tidigare aktiv i duon nattklang men gör nu sin solodebut.
Under sensommaren släpper hon sin EP Heal, ute fredag den 6 augusti. Nathalie beskriver den själv som en resa från mental ohälsa, till self-love, medvetenhet och självacceptans, i sin sexualitet och sig själv.

Länkar:
Instagram: https://www.instagram.com/music.nathalie/
Tiktok: https://www.tiktok.com/@music_nathalie?lang=sv-SE    
Facebook: https://www.facebook.com/music.nathalie
Spotify: https://open.spotify.com/artist/4E9uxtWsEy1J7sH7sgtpDh? si=sGWGRfhLSpilW8Q_sSE-rg&dl_branch=1

Edefors Desperados

, 15:00-15:30
Edefors Desperados är en duo som spelar svettig country och gospel i botten, med en liten touch av punk.
Deras musik härstammar, så som namnet, från stadsdelen Örnäset. Där repar, skriver och lever de sina liv bland människor av vitt skilda slag och ursprung.
Denna programpunkt arrangeras av:

PlanetPluto

, 16:00-16:30

Kroppar i myrmarken

, 16:30-17:00
Nu tar Ung Scen Norr hit någon som är SÅ inspirerande och grym – poeten och författaren Lo Lindström! Tidigare när vi såg dens slagkraftiga glesbygdspoesi på Scenkonstbiennalen blev vi helt golvade. Att vi nu stolt kan presentera urpremiären av “Kroppar i myrmarken” är inget annat än råmäktigt.
Kroppar i myrmarken är en innerlig reflektion kring hem och kropp, och historien som ligger både nära och långt bort. Ett nytt verk som för oss nära en människa som försöker förstå sig på sin könsidentitet, sin plats och sitt arv.
Så här beskriver Lo själv föreställningen:
”Jag ska säga dig något som inte blivit sagt förut. Nå som har vilat. I furorna och torven. Som gör sig påmint i köttet, i kroppar. Jag ska viska nära så inget går förlorat. Det som lägger resten på plats.
Inom mig försöker två världar höra hemma, båda lika ofrånkomliga och väsentliga. Arvet som är själva anledningen, uppkomsten av mig, och vem jag riktigt blir i min tid. Myrmark och huckle, transperson och aktivist. Ständigt utanför ramarna. Bortanför stan, bortanför kön. Min queerhet ska tillhöra storstaden, min bygd dåtiden. Inuti pågår allt samtidigt.”
Lo Lindström har turnerat landet runt med poesiframträdanden sedan 2016. Den har bl.a. skrivit diktsamlingen Västerbottensbarn (2016), ljudinstallationen Att Stanna (2017) och publicerats i tidskriften Provins.
Kroppar i myrmarken är skrivet i residens hos Riksteatern, 2021.
Lo Lindströms pronomen är den.
Kroppar i myrmarken framförs på Norrbottensteaterns teatervagn i stadsparken kl 16.30 på lördagen under Luleå Pride.
Ett samarbete mellan Ung Scen Norr, Riksteatern, Norrbottensteatern och Luleå Pride

Performance: Biejvvelådde – Queersámi spoken word, dans och Burlesque

, 17:00-17:30
Norrbottensteatern presenterar Biejvvelådde på Luleå Pride!
Timimie Märak och Gabriella Rooth väver ihop Queersámi spoken word, dans musik – och burlesque. För första gången på svenska sidan av Sápmi kommer de spela upp ett stycke ur föreställningen Biejvvelådde – en rörlig performanceföreställning.
En rörlig performanceföreställning för att skapa en plats för att hantera känslor kring identitet och språk. Om att inte hitta orden. Att inte kännas tillräcklig. Att inte ens våga försöka. Tystnaden när du kliver in i ett rum där ingen vill ha dig.
Olika språk tar fram olika delar av oss
Och vi måste prata om det.
❤️ 🧡 💛 💚 💙 💜
GABRIELLA ROOTH är dansare, luftakrobar och koreograf med en tåspets både i balett, modern dans och poledance.
Med sitt alias -Harley Queen- blev hon snabbt ett av dom största namnen inom den svenska burlesquescenen och har sen dess uppträtt runt om i Europa. Du hittar henne på @harley.queeen
TIMIMIE GASSKO MÄRAK lägger in lika mycket mellan raderna den skriver som i orden den väljer att dela. Poesin går ofta i storstadstempo och alltid lika enträget djupt som rötter. 2012 nådde den ut med texten -Us Local People- och har sen dess arbetat med konst där det skrivna och talade ordet är främsta verktyg.
Kolla @timimiemarak där Timimie droppar queersamiska sanningar, konst och self love selfies.
❤️ 🧡 💛 💚 💙 💜
En del av Norrbottensteaterns och Ung Scen Norrs program på Luleå pride.
Evenemanget äger rum i stadsparken
LÖRDAG 28/8 17:00-17:30
Fritt inträde

The Magnettes

, 18:00-18:45

Foto: Annica Zion

Popbandet The Magnettes bildades i Pajala och har turnerat i 19 länder, synts i bland annat Musikhjälpen, Min Squad och Bastubaletten samt hörts i Elite (Netflix), Finaste Familjen (TV4) och Teen Mom (MTV). De har varit fokus i två dokumentärer samt inspiration till spelfilmen ”Turpa Kiinni Minun Haters”.  Debutalbumet ”Ugly Youth” (med A-roterade singeln ”Young And Wild”) kom 2017.

Under framförandet kommer även The Magnettes att premiärspela den officiella Luleå Pride-låten. Missa inte detta!

Regnbågsmässa

, 11:00-12:00

Foto: Mona Eriksson

Svenska kyrkan bjuder in till mässa i regnbågens färger, Luleå domkyrka.

Medverkande: Charlott Rehnman, domprost, Jonas Wassermann, musiker.

Vi samlas vid scenen i Stadsparken kl. 10.30 för att bära den stora regnbågsflaggan till domkyrkan. Efter mässan serveras kyrkfika.

Picknick

, 13:00-14:00

Välkommen att ha picknick i Stadsparken!

Vi spelar bakgrundsmusik, har öppet i  RFSL-tältet och tillhandahåller utomhusspel. Ta med dig picknick och kom med vännerna, familjen, vem du vill eller kom själv och umgås i parken för ett trevligt avslut på pride-veckan!