Kroppar i myrmarken

Nu tar Ung Scen Norr hit någon som är SÅ inspirerande och grym – poeten och författaren Lo Lindström! Tidigare när vi såg dens slagkraftiga glesbygdspoesi på Scenkonstbiennalen blev vi helt golvade. Att vi nu stolt kan presentera urpremiären av “Kroppar i myrmarken” är inget annat än råmäktigt.
Kroppar i myrmarken är en innerlig reflektion kring hem och kropp, och historien som ligger både nära och långt bort. Ett nytt verk som för oss nära en människa som försöker förstå sig på sin könsidentitet, sin plats och sitt arv.
Så här beskriver Lo själv föreställningen:
”Jag ska säga dig något som inte blivit sagt förut. Nå som har vilat. I furorna och torven. Som gör sig påmint i köttet, i kroppar. Jag ska viska nära så inget går förlorat. Det som lägger resten på plats.
Inom mig försöker två världar höra hemma, båda lika ofrånkomliga och väsentliga. Arvet som är själva anledningen, uppkomsten av mig, och vem jag riktigt blir i min tid. Myrmark och huckle, transperson och aktivist. Ständigt utanför ramarna. Bortanför stan, bortanför kön. Min queerhet ska tillhöra storstaden, min bygd dåtiden. Inuti pågår allt samtidigt.”
Lo Lindström har turnerat landet runt med poesiframträdanden sedan 2016. Den har bl.a. skrivit diktsamlingen Västerbottensbarn (2016), ljudinstallationen Att Stanna (2017) och publicerats i tidskriften Provins.
Kroppar i myrmarken är skrivet i residens hos Riksteatern, 2021.
Lo Lindströms pronomen är den.
Kroppar i myrmarken framförs på Norrbottensteaterns teatervagn i stadsparken kl 16.30 på lördagen under Luleå Pride.
Ett samarbete mellan Ung Scen Norr, Riksteatern, Norrbottensteatern och Luleå Pride