Luleå Pride 2014

Ladda ner programmet som PDF

Torsdag 12/6
Pride på stan

Pride på stan – torsdag 12/6
17.00-23.00 Luleå Pride gästar Clarion
Clarion Sense lobbybar är den perfekta platsen att ladda upp inför helgens festival. Alla pridefirare är välkomna till denna förpeppsafton där vi umgås och laddar inför årets Luleå Pride. Det är vi tillsammans som gästar Clarion som skapar härlig stämning och en känsla av att en vardagskväll kan innebära något fantastiskt. DJ Juni spelar skivor och baren är öppen hela dagen fram till sena kvällen.

Fredag 13/6
Storgatan

Storgatan 13 – fredag 13/6
11.00-11.45 En, två eller flera? Ett samtal om flersamhet
Många lever tillsammans med en partner och det brukar vara det som syns och hörs. Men hur kan en göra om en vill leva på andra sätt? Och hur kan en vara en etisk slampa? Vad är svartsjuka egentligen? Välkommen till ett samtal om hur olika relationer kan se ut och litegrann om empatisk kommunikation. Inga förkunskaper krävs. Föreläser gör Noa Elstad, en av två konsulter i Perspektivbyrån, som med normkritik som bas arbetar för ett mer jämlikt samhälle. Noa har lång erfarenhet av att utbilda och föreläsa inom olika sexualpolitiska områden där flersamhet och polyrelationer är en del.

genusfotografenStorgatan 13 – fredag 13/6
12.00-12.45 Genusfotografen Tomas Gunnarsson

Tomas Gunnarsson, mer känd som Genusfotografen, bloggar och föreläser om genustänk i bilder och normkritisk bildanalys. Utifrån exempel ur media, reklam och konst berättar han om hur bilder kan cementera snäva könsroller och konservera föråldrade maktstrukturer. Eller hur de kan förändra, spränga, skapa nytt, större handlingsutrymme för både kvinnor och män, flickor och pojkar, och alla som identifierar sig mittemellan eller ingetdera. Enligt Tomas Gunnarsson är alla som tar bilder genusfotografer. Det är svårt att inte fånga genus på bild. Men det är också nästintill omöjligt att inte skapa genus i bilder. Mer om det, om Tomas tidiga karriär som fotojournalist på grabbiga teknik- och nöjesmagasin och en drös ögonöppnande skräckexempel och frigörande förebilder ur media, reklam och konsten bjuder denna föreläsning på. Arrangör är Jämställdhetskommién som innan föreläsningen bjuder på enklare lunch.

Storgatan 13 – fredag 13/6
13.00-13.45  Alla springer i likadana skor

Föreläsning med Moa Svan. Jag älskar fotboll och jag älskar ännu mer att fotbollen hjälper till att spränga gränser, på planen är vi alla lika. Vi har samma dröm, samma mål och springer alla i likadana skor. När fotbollen är som bäst är kärleken domare och kämpaglöden lyser för alla. Moa Svan är komiker och programledare, här pratar hon om sin passion till fotbollen ur ett hbtq-perspektiv. Hon har nyligen följt det svenska landslaget på en reportageresa i Portugal och är sportreporter på tidningen Feministiskt perspektiv.

Storgatan 13 – fredag 13/6
14.00-14.45 Kommunikation som gör skillnad

Kom och lär dig mer om kommunikation med inspiration från NVC (Nonviolent Communication). Johan Rinman visar hur NVC kan användas som ett sätt att se bortom fördomar och hantera konflikter på jobbet och i privatlivet. Under föreläsningens gång får du en inblick i NVC:s principer och förhållningssätt. Johan Rinman är utbildad av Dr. Marshall Rosenberg, NVCs grundare, samt hos Certifierade NVC-utbildare i USA och Tyskland. Johan har bland annat utbildat fängelseinterner, chefer, rektorer och socialarbetare. Han har arrangerat utbildningsdagar sedan 1996 och arbetar sedan 2008 med ledarskapsutbildningen Värdebaserat Ledarskap.

Storgatan 13 – fredag 13/6
15.00-15.45 Hur kan vi göra hälso- och sjukvården bättre för alla?
Norrlandslandstingen samverkar i Kunskapsnätverket hiv/STI Norr kring hiv/STI-prevention riktat till män som har sex med män (MSM). Kom och lyssna till den kunskap som finns idag och ta del av diskussionen om hur  vi kan förbättra bemötandet av MSM vid hiv/STI-testning och rådgivning inom hälso- och sjukvården. Tillsammans kan vi förändra och förbättra. Föreläsare är Maria Lindgren, projektledare på Kunskapsnätverket hiv/STI  Norr. Efteråt följer ett panelsamtal med bland annat Helena Carlsson, ordförande för RFSL Luleå och norra Norrbottens län samt Jimmy Stenman, RFSL Pite älvdalen.

Storgatan 13 – fredag 13/6
16.00-16.45 Queering Sápmi

Queering Sápmi har under tre år synliggjort samiska hbtq-personer i Finland, Norge och Sverige. Projektet har spridit queersamiska livsberättelser i en bok och en turnerande utställning, byggt community och väckt opinion. Projektledarna Elfrida Bergman och Sara Lindquist berättar om sitt arbete, framgångar och motgångar, och hur en kan arbeta med kultur, foto och livsberättelser för att förändra världen.

Storgatan 13 – fredag 13/6
17.00-17.45 Internationellt arbete med hbtq-frågor

En föreläsning med Christian Antoni Möllerop, förbundsordförande för RFSL, om hur internationella organ kan användas för att jobba för hbtq-rättigheter med nedslag i Uganda och Ryssland.

Stadsparken – Scenen

Stadsparken – Scenen – fredag 13/6
12.00-15.00 Luleå Prides favoriter spelas ur högtalarna
Musik kickar igång Luleå Pride 2014. Mingla runt i Stadsparken och känn in atmosfären. Nu börjar det.

Stadsparken – Scenen – fredag 13/6
15.00-17.30 Dj Juni
Dj
Juni bjuder på härlig deep house med inspiration raka vägen från Ibiza. Hennes musik består av djupa och sexiga basslingor toppat med trallvänliga, soliga melodier. Njut av musiken medan du mysgungar i gräset eller dansa, dansa, som att ingen tittar på.

Stadsparken – Scenen – fredag 13/6
18.00-18.15 Invigning

Äntligen är det dags för Luleå Pride att invigas. Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL, Linda Moestam och Sophie Gunnarsson, RFSL Luleå och norra Norrbottens län, samt Anna Degerman, Luleå kommuns utvecklingskontor, invigningstalar. Med oss under hela kvällen är Moa Svan. Moa Svan är komiker, programledare och talkshowhost. Hon har varit programledare på SVT och UR, men är framför allt känd från P3 Homo, P3 Star och Morgonpasset i P3. Hon står även bakom radioprogrammen Humormaffian och Kyss min plysch. Mellan 2010 och 2012 ledde hon humorkvällar under namnet Humormaffian tillsammans med Liv Elf Karlén och Pernilla Hammargren. 2010 och 2011 invigningstalade hon på Stockholm Pride och hon har grundat Pride Comedy. Hon skriver om sport för Feministiskt perspektiv och har en egen talkshow, Moa Svan med gäster. Moa Svan har varit konferencier på Luleå Pride både 2012 och 2013.

nino2litenStadsparken – Scenen – fredag 13/6
18.15-18.20 Nino Mick gör entré

Nino Mick är poetry-slamartist och svensk mästare i Poetry Slam (2013). Hen medverkade som poet under förra årets Luleå Pride och under Regnbågsdagen. Därefter har hen arbetat vidare med queert självbiografiskt berättande och hbtq-aktivism, under bland annat Urkult, Malmöfestivalen, Stockholm Pride och West Pride. Dessutom har Nino hjälpt till att föra hbtq-kompetens och könsneutrala pronomen högt upp på Psykologförbundets dagordning. Till årets Luleå Pride kommer Nino precis hemflugen från Paris där hen har tävlat i Poetry Slam-VM. Poesi och politik! Räkna med att se Nino dyka upp lite här och där under festivalhelgen.

Stadsparken – Scenen – fredag 13/6
18.20-18.30 Frida Selander

Frida Selander framför En båge av färger,  sin egen översättning av Over the rainbow. Frida Selander, född 22 juli 1981, är en svensk musiker bosatt i Umeå. Hon är bland annat influerad av Patti Smith, Neil Young och Nina Simone. Hon ger ut sina skivor under eget bolag med namnet Amasonora. I december 2011 förärades hon Umeå Folkets hus kulturpris Guldäpplet.

Erik Rapp pressbildStadsparken – Scenen – fredag 13/6
18.30-18.45 Erik Rapp

Erik Rapp tar en paus från låtskrivandet för att få sjunga för och med oss på Luleå Pride. Förra året vann Erik Rapp stora delar av svenska folkets hjärtan när han medverkade i Idol. Med fjäderörhänge och glittrande blick nådde han fram till semifinalen och sedan dess har hans karriär fortsatt klättra. Med egenskrivna singeln Wild, som är en elektrifierad soulhymn, vann han juryns hjärta och publikens applåder ville aldrig avta. Låten gick rakt in på Svensktoppen och har sedan dess spelats flitigt. Kanske känns det här som början på Eriks karriär men bakom hans framgång ligger år av hårt arbete.

Pernilla Hammargren och Moa Svan, foto Emma PilsäterlitenStadsparken – Scenen – fredag 13/6
19.00-19.30 Pride comedy

Pride Comedy hade sin första humorshow på Stockholm Pride 2011 inför en fullsatt salong. Sedan dess har det gjorts shower i hela landet som på Westpride i Göteborg, Umeå Pride och Eskilstunas Springpride. Pride Comedy består av komikern och programledaren Moa Svan och komikern Pernilla Hammargren.

GutarraStadsparken – Scenen – fredag 13/6
20.00-20.45 Gutarra

Fram tills nu är (Helena) Gutarra mest känd för sina liveframträdanden. Under 2014 är det dags att albumdebutera som soloartist. Den karismatiska loca-energin som sångerskan förmedlar genom sina liveframträdanden går inte att ta miste på. Med ursprung i rocken och bandet LaPuma har hon utvecklat ett eget sound som bärs fram av en laddad röst och rättframma låttexter. Man kan se Gutarra här och var, allt från resident host på Södra Teatern (Stockholm) där hon kör sin klubb Club Gutarra, där det peruanska musikarvet blandas med gäster från förr och nu, till en av de stenhårda brudarna Jenny Wilson´s musikvideo till The Future. Hon är nu uppe i processen av att skriva nytt beroendeframkallande material som kommer att ge hennes publik och resten av världen en riktig uppercut.

Stadsparken – Scenen – fredag 13/6
21.00-21.30 Pride Comedy

Pride Comedy med Moa Svan och Pernilla Hammargren kommer tillbaks efter en kortare paus och bjuder på mer normkritisk humor för alla pridebesökare.

Zacke, 2013.Stadsparken – Scenen – fredag 13/6
22.00-23.00  Zacke

Zacke (Zakarias Lekberg) är rappare och uppvuxen i Luleå, numera bosatt i Stockholm. Zacke började rappa när han var 15 år. Första genomslaget skedde 2004 då han släppte vinyl-EP:n Färdighaft. Sedan dess har han etablerat sig på scenen och gjort sig känd för sina texter. Debutalbumet Visst är det Vackert från 2010 hyllades av kritikerkåren och tog hem priset som årets hiphop på Manifestgalan 2011. 2013 släpptes hans andra album, Renhjärtat. Recensenterna gav fyror, P3 satte singlarna i rotation och albumet klättrade upp bland Spotifys (topp 100) mest spelade album. Om spelningen på Luleå Pride säger Zacke följande: Jag är väldigt taggad inför spelningen på Luleå Pride. Jag känner mig stolt över min hemstad när ett evenemang som detta växer sig starkare för varje år som går. Det känns fräscht. Vi behöver ett mer inkluderande samhälle och då är Luleå Pride ett grymt initiativ som jag hoppas att alla Lulebor supportar.

Stadsparken – Tältet

Stadsparken – Tältet – fredag 13/6
12.00-12.45 Vad kan facket göra?
En tillåtande arbetsplats är en rättighet för alla. Vad anser Unionen krävs av arbetsmarknadens parter, politiker och andra aktörer för att åstadkomma förändring så att arbetslivet ska bli fritt från diskriminering? Hur skapar vi tillåtande klimat på arbetsplatser? Vilka verktyg kan man få stöd av? Vad är reglerat i lag och avtal? Kom och ge inspel vad ”facket” kan göra. Föreläsare är Gunvor Fält, Unionen.

Stadsparken – Tältet – fredag 13/6
13.00-14.30 Queera rörelser med Karina Sarkissova
Karina kommer att hålla en dansworkshop som även berättar om hennes queera historia. Uppväxt i Luleå, via Stockholm, Amsterdam och San Francisco. Varje dans representerar en historia, vi kommer att berätta den tillsammans, med hjälp av varandra. Inga förkunskaper krävs. Kom, det blir kul. Karina Sarkissova är dansare, koreograf och queeraktivist med intresse av politiken och relationerna mellan människor i olika typer av rum.

Stadsparken – Tältet – fredag 13/6
15.00-15.45 Från handfallenhet till hissade segel.
Föreläsning med Tobias Lundeqvist. När sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 så fanns ingen blomstrande antirasistisk rörelse som stod redo att möta upp den nya situationen. Efter fyra års förvirring verkar det som att vi nu står i begynnelsen av vad som skulle kunna vara en ny våg av antirasism. Tobias Lundeqvist, skribent på den SD kritiska bloggen interasistmen.se och en av de drivande personerna i det antirasistiska nätverket ”ett luleå för alla” berättar om drivkraft, hopp, förtvivlan och den väg han och många andra tror på för att möta den tid vi lever i. Om tillsammansrörelsen.

Stadsparken – Tältet – fredag 13/6
16.00-16.45 Lyd eller lämna landet
Johanna Hövenmark är journalist på Norrbottens-Kuriren. Hon är särskilt intresserad av frågor som rör mänskliga rättigheter och jämställdhet. Nyligen publicerades hennes artikelserie Lyd – eller lämna landet, vilken skildrar hur svensk migrationslagstiftning gynnar män som likställer kvinnor med handelsvaror. Granskningen speglar även attityder inom socialtjänst och rättsväsende, i mötet med kvinnor från andra länder som utsatts för våld, tvångsarbete, isolering eller andra kränkningar av svenska män. På Luleå Pride berättar Johanna om sin artikelserie och arbetet med den.

Stadsparken – Tältet – fredag 13/6
17.00-17.45 Homofobi, sexism & rasism – samma reaktionära ursprung?
Homofobiska och rasistiska partier gick starkt framåt i EU-valet i Europa och i Sverige har rasistiska hatbrott nått en ny nivå med attackerna i Kärrtorp och Malmö. Sexismen har manifesterats i näthat mot kvinnor, inskränkningar av aborträtt i Spanien och nya skandalösa
våldtäktsdomar. Samtidigt har nya motrörelser växt. Pride sprids, Fi:s plats i EU-parlamentet är uttryck för nyväckt genusmedvetenhet och under våren mötte SD massprotester var de än dök upp. Hur kan rörelserna enas och har hatet ett gemensamt ursprung? Arrangör är Rättvisepartiet Socialisterna.

Lillan

Lillan – fredag 13/6
21.00-01.00 RFSL Ungdom Nord:s drogfria invigningsfest
RFSL Ungdom Nord presenterar stolt Peppfesten! Med Dj Jojjse på plats och andra roliga aktiviteter som kan gömma sig i detta program tar denna fest ett avstånd från alkohol och har därav ingen åldersgräns. För mer information, besök oss på: facebook.com/rfslungdomnord. Varmast välkomna!
Vad: RFSL Ungdom Nords drogfria invigningsfest
När: Fredagen den 13 juni
Var: Lillan, Skeppsbrogatan 16, Luleå
Ålder: Ingen åldersgräns
Kostnad: 20 kronor

På stan

Pride på stan – fredag 13/6
17.00-18.00 Queerteologi
Samtal med Victoria Svärdh, präst. Hur kan en teologi se ut som inkluderar hbtq-personer och vad finns det för icke-normativa inslag i Bibeln? Hur kan vi läsa och förstå de bibeltexter som så länge tolkats som homofientliga? Victoria leder ett samtal om ovanstående frågor. Plats: Kyrkogatan 7c. Arrangör är Svenska kyrkan.

AffsichinvigninglitenPride på stan – fredag 13/6
22.00-03.00 Luleå Prides invigningsfest

RFSL:s invigningsfest på Kafelino avslutar storstilat fredagens pridedag. Frida Selander (Umeå) och Dj Lenny (Lena Thomasson) står för musiken. DJ Lenny har arrangerat klubbar i Umeå och Stockholm, såsom den legendariska Club Subjekt och den mytomspunna avslutningsfesten på Pride: Rehab. Lenny har spelat skivor landet runt i snart 10 år – på pubar, danspalats, bardiskar och hemma hos dig. Frida Selander har gästat Umeås klubb Take Queer ett flertal gånger och lovar att bjuda på musik som känns. Det utlovas en kavalkad av extatiska hits och gobitar, bultande hjärtan och ett glitterregn i varje nerv av din kropp.
Vad: Luleå Prides invigningsfest
När: Fredagen den 13 juni
Var: Smedjegatan 4 i Luleå
Ålder: Från 18 år
Kostnad: 60kronor

Lördag 14/6
Storgatan

Storgatan 13 – lördag 14/6
11.00-11.45 Fokus asyl
Hur funkar asylprocessen för hbtq-personer? Hur ser flyktingmottagandet ut för hbtq-personer? Emma Rasmusson, RFSL, pratar om asylprocessen i stora drag. Emma sammanfattar även hur det har gått för RFSL:s projekt Göra Plats! som avslutas nu i juni. Projektet har arbetat med att öka möjligheterna för hbtq-personer, som redan har fått uppehållstillstånd, att få sina rättigheter tillgodosedda.

Storgatan 13 – lördag 14/6
12.00-12.45 Snuskbingo

Den fabulösa Jonas Jonsson och Emma Rasmusson från RFSL gästar Luleå Pride med legendariskt Snuskbingo. Förutom möjligheten att vinna fantastiska priser kommer alla deltagare dessutom få het kunskap om sex och säkrare sex, kanske höra snuskiga vitsar och spela bingo på ett sätt som ni garanterat aldrig spelat det tidigare. Inga förkunskaper krävs, alla får vara med och det är givetvis helt gratis.

Storgatan 13 – lördag 14/6
13.00-13.45 Aktivism och motstrategier –  med sociala medier och kroppen som vapen

Föreläsning med Deidre Palacios. Hur ska en tänka för att nå olika målgrupper. Hur får en media att nappa? Hur kan en använda traditionell media och sociala medier för att nå ut med ett buskap och kroppen för att lämna ett avtryck, lämna intryck. Det förväntas olika saker av våra kroppar beroende på vilken hudfärg, kön, genus, sexualitet och funktionalitet vi har. Hur kan vi använda dessa förväntningar när vi utvecklar motstrategier med hjälp av normkritik? Deidre Palacios är debattör och föreläsare och har jobbat som skolinformatör både för RFSL och RFSU. Hen är nyligen invald i RFSL:s förbundsstyrelse och aktiv i Interfem.

ligga med p3Storgatan 13 – lördag 14/6
14.00-14.45 Knulla dig fri från hämmande normer

Sexologen Robert Jacobsson från Ligga med P3 ger dig kunskap, tips och trix för att njuta (ännu) mer av sex. Före, under och efter. Välkomna till en stund om praktisk normkritisk sexologi.

AlexOliveira4-2Storgatan 13 – lördag 14/6
16.00-16.45 Trans och feminitet

Alexander Alvina Chamberland pratar kring ett samhälle som både nedvärderar och stigmatiserar femininitet och trans – och hur det är att vara både trans och feminin. Vad är det politiskt viktiga i att uppvärdera femininitet och transuttryck och varför är det en viktig del i en queerfemme-inistisk revolutionär praktik? Vidare kommer föreläsningen ta upp det antipatriarkala femme-motståndet, hur den kan se ut och hur den kan ifrågasätta maskulinitetsnormer i alla delar av samhället. Samt vikten av en allians mellan de som anses vara “dåliga flickor”.

Storgatan 13 – lördag 14/6
17.00-17.45 Normativa normbrytare

Kan det finnas skadliga normer i queervärlden? Fran Carolina Palma Nunez, Lulebo i exil tillika hbtq-aktivist, samtalar om rasism och transfobi inom hbtq-rörelsen. Det bjuds på en hands-on guide för hur vi aktivt kan jobba med vithets- och cisnormen inom ramarna för vår egen kamp, med allt från vikten av pronomen-rundor till att tillämpa antirasism i praktiken.

Storgatan 13 – lördag 14/6
18.00-18.45 Hatbrott, “hedersvåld” och våld i nära relationer

Hatbrott, “hedersvåld” och våld i nära relationer är några av de våldstyper som RFSL:s brottsofferjour arbetar med. Vad utmärker dessa typer av våld, och på vilket sätt utmärker de sig när hbtq-personer drabbas jämfört med hetro-cis-personer? Under föreläsningen kommer vi synliggöra några av dessa mekanismer, och visa på vikten av hbtq-kompetens och ett normkritiskt perspektiv i arbetet med den våldsdrabbade. Föreläser gör Khalid Rashid, socionom, och brottsoffersamordnare vid RFSL:s Brottsofferjour.

Stadsparken

Stadsparken – Scenen – lördag 14/6
10.00-10.30 Musik kickar igång lördagens Luleå Pride

Stadsparken – Scenen – lördag 14/6
10.30-10.50 Välkommen!

Moa Svan inleder lördagens prideprogram med humor, kärlek och lesbisk humor.

Stadsparken – Scenen – lördag 14/6
11.00-11.45 Politikerquiz

I Luleå är de politiska partierna eniga om att hbtq-frågorna är viktiga på många sätt – inte minst för att Luleå ska vara en kommun för alla. Men vad kan partiernas företrädare egentligen om frågorna, hur ser deras kunskaper ut? Halvt på skämt – men mest på allvar – byter vi i år ut den traditionella politikerutfrågningen mot en politiker-quiz där gruppledarna i fullmäktige får mäta sina kunskaper i hbtq-kunskap. Mitt emellan årets två val tar vi tempen på vad politikerna kan, vet och tror om begreppen homo, bi, trans och queer. Quizen leds av journalisten Lena Edenbrink samt Jonas Berglund.

fridaselanderlitenStadsparken – Scenen – lördag 14/6
12.00-12.45 Frida Selander

Det luktar nybakt bröd, trä, barr och stålsträngar. Ni får sitta på kökssoffan, mitt i en rektangel av ljus som skiner in från fönstret. Dricka kaffe på fat. Svart, rent, rått och riktigt. Frida Selander är sången hon sjunger, berättelsen hon förmedlar. Det är som en omfamning. Ett samtal. Rösten är helt nära, som en flod ni badar i. Men tro inte ett ord av vad hon säger, för allt är sant, precis som Märta Tikkannen sagt. Gubbqueer, popmusik, krokbent rock. Brödet bryts, en tugga för Nina Simone, en för Patti, och en för Joni.

emilochcarolineStadsparken – Scenen – lördag 14/6
13.15-14.00 Emil and Caroline

Med stökiga beats och svävande röster har Emil and Caroline något nytt. Emil and Caroline är en duo från Göteborg med orkestrala, vackra undertoner och med influenser ifrån den nya skolan av minimalistisk hip hop och soul. Just soulen är en viktig del i duons musik. Duon har sen en tid tillbaka varit inne i studion ihop med Christian Walz och jobbat på sitt nya material och Emil and Caroline släppte nyligen upp en demo av Singing In A Choir på Soundcloud och responsen var omedelbar.

Stadsparken – Scenen – lördag 14/6
14.15-14.30 Exiled Dance Crew

Luleå kommuns ambassadörer Exiled Dance Crew är en street & breakdancegrupp med säte i Luleå. Gruppen bildades 2003 och har under åren som gått producerat dansshower, workshops och dansevenemang runt om i Norrbotten. Några av medlemmarna tävlingsdansar och har bland annat blivit uttagna till årets Norrlands Allstars-lag i breakdance samt deltagit i breakdance SM 2007 och 2008. På Luleå Pride bjuder Exiled på en intensiv dansuppvisning i världsklass.

Stadsparken – Scenen – lördag 14/6
14.30-15.00 Prideparadspepp med Moa Svan och Nino Mick

Nino Mick, svensk mästare i Poetry Slam 2013 och Moa Svan, en av Sveriges mest framträdande komiker, peppar upp publiken inför årets prideparad. Avgång från Rådstugatan klockan 15.00.

Stadsparken – Scenen – lördag 14/6
16.00-16.30 Prisutdelning och brandtal

Kvällens konfrencier är Pernilla Hammargren, komiker. RFSL Luleå och norra Norrbottens län delar ut ett pris från Kärleksbutiken till prideparadens mest färgstarka delatagre. Fran Carolina Palma Nunez, 29 år gammal Luleåbo i exil, pratar om hur det var att komma ut för 15 år sedan samt vikten av att bo i en hbtq-vänlig stad. Deidre Palacios är debattör och föreläsare, och har jobbat som skolinformatör både för RFSL och RFSU. Hen ska prata om aktivism och rätten att få vara sig själv. Helena Carlsson, Linda Moestam och Sophie Gunnarsson från RFSL Luleå och norra Norrbottens län deltar också.

magnuslitenStadsparken – Scenen – lördag 14/6
16.30-17.15 Magnus Carlsson

Få artister har under sin karriär hunnit med så mycket som Magnus Carlsson. Under sina 20 år som artist har han till sin publik levererat mängder av hits, turnerat och uppträtt i såväl Sverige som Europa och Ryssland och uppträtt för miljonpubliker. Han har varit programledare i TV, spelat i musikal och har sjungit allt från pop och disco till visa med gästspel inom såväl operett och gospel. På väggarna hemma hänger långt över 20 guldskivor, ett tiotal platinaskivor, tre Grammisar, Guldklavar och en mängd andra prestigefulla utmärkelser. Under Luleå Pride bjuder han på flera av de mest kända hitlåtarna.

humfreebugartlitenStadsparken – Scenen – lördag 14/6
17.30-18.15 Humfree Bug Art

Humfree Bug Art är en fantasitriggande och knastrande orkester i både sitt musikaliska och konstnärliga skapande. Sextetten bildades i Stockholm 2012, men har rötter i både Dalarna, Hälsingland och Värmland. Hösten 2012 släpptes debut-EP:n Chairlene, senare följt av Collema (2013) på den egna etiketten Esplanaden Fonogram. Tidigare släpp har beskrivits som knakande marmor, vibrerande former och skimrande smuts. Dessa ljudvärldar fortsätter att se ut som de låter och låta som de ser ut. Allt medan de experimentella elementen ökar och popmelodierna blir starkare. Humfree Bug Art gör lustfylld popmusik där The Nationals storslagenhet möter Animal Collectives psykadeliska värld.

SystraskaplitenStadsparken – Scenen – lördag 14/6
18.45-19.30 Systraskap

Systraskaps musik är lika mycket konst som politiskt redskap. Den samhällskritiska, gränsvidgande och utforskande klubbmusiken vittnar om ett starkt missnöje med dagens samhällsstruktur. Deras omtalade konserter kännetecknas av elektroniska ljudbilder blandat med trumset, bas, förställda röster och blåsinstrument. Under 2014 släpps duons debutalbum. Systraskap beskriver sin kommande skiva som ett enda långt brandtal. Den 1:a maj 2013 släppte Systraskap singeln Let’s start a revolution. 2011 släppte de en EP med handgjorda tygfodral, innehållandes fyra låtar, och 2012 kom deras egenproducerade musikvideo till låten Marie som en protest mot kärnkraft och atomvapen.

Stadsparken – Scenen – lördag 14/6
20.00-20.30 Ms.Henrik

Ms. Henrik kom från ingenstans och låg plötsligt bakom syntpopsinglarna Doing It For The Man och Mark som doftade av attityden älska mig eller hata mig. Förståeligt nog valde bloggar världen runt om att göra det förstnämnda när han lyckades med bedriften att överföra 80-talets glamourösa pop till 2013. Varenda melodislinga är lika catchig som den är kraftfull. Aftonbladet, Expressen och Nöjesguiden hakade snart på liksom stora delar av svensk musikmedia.

jem1litenStadsparken – Scenen – lördag 14/6
21.00-21.45 J.E.M

J.E.M är en svensk pop-dance grupp som kom på fjärde plats i X Factor Sverige 2012. Gruppen består av Jeremie Yumba, Elli Flemström och Mergime Murati. Medlemmarna sökte till X Factor som soloartister men sattes ihop till en grupp av juryn. Gruppens debutsingel Zoom släpptes i August 2013 bland annat på iTunes. I november 2013 blev det klart att J.E.M skulle delta i Melodifestivalen 2014 med låten Love Trigger i festivalens andra deltävling i Linköping. Därifrån gick bidraget vidare till Andra chansen där det kom på sjätte plats.

Stadsparken – Scenen – lördag 14/6
22.00-23.00 Skaburbian Collective

Skaburbian Collective är Sveriges största underground-band. Just nu gör Skaburbian Collective sig redo för den ökande efterfrågan runt om i världen. I samarbete med BD Pop planerar de att släppa en ny skiva och att göra deras första turné utanför Skandinavien. Skaburbian har inför den nya skivan fått möjlighet att samarbeta med Patso som producent och magin förväntas bli än mer magisk med nya intressanta inslag genom hela produktionen. Karaktären på den nya produktionen beskrivs bra genom en Skaburbian-designad metafor som lyder Man kan inte att se till historien när man ska sia om framtiden. Bitarna faller på plats och nu har Skaburbian modet och musklerna att ta sina första fysiska steg på den internationella arenan. Men först spelning på Luleå Pride.

Stadsparken – Tältet

angelicabrageStadsparken – Tältet – lördag 14/6
11.00-11.45 Offra inget – vinn allt

Angelica Brage, egenföretagare och elitidrottare i styrkelyft.  Angelica har vunnit allt man kan vinna inom sin idrott. Hon kommer att ge sin syn på ett liv utanför normen både som idrottare och privatperson. Hon ger sin syn på samhällets behov av att definera kontra kriget med den egna viljan att villkorslöst få ha friheten att känna lust och kärlek till vem fan man vill.

Stadsparken – Tältet – lördag 14/6
12.00-12.45 Mänskliga rättigheter ur ett feministiskt perspektiv
Ut med rasisterna ur riksdagen och in med feministerna. Så låter ledorden för Feministiskt Initiativ. Men, hur ser F!:s agenda ut när det handlar om jämställdhetspolitisk ur ett intersektionellt perspektiv? Föreläser gör Lars Gårdfeldt, representant från partiet som har varit med och drivit igenom en rad lagreformer, exempelvis rätt till samkönat äktenskap, lesbiskas rätt till insemination inom offentlig sjukvård och HBTQ-personers rätt att omfattas av lagskyddet inom hets-mot-folkgrupp-lagen. Lars är präst i Svenska kyrkan och har skrivit avhandlingen Hatar Gud bögar? Lars är en van talare och debattör och har tagit många kamper i både TV-soffan och på barrikaderna. Under föreläsningen lyfts perspektiv på hur rasism och homofobi bör bemötas och F!:s arbete med att skapa mer rättvisa villkor för alla.

Stadsparken – Tältet – lördag 14/6
13.00-13.45
Varför får inte jag när hen får?
Workshop om saknade, önskade och möjliga rättigheter som andra har eller verkar ha. Om lika rättigheter – när, var, hur? Rättighetscentrum Norrbotten vill engagera dig i ett samtal om vad lika rättigheter kan innebära i praktiken.

Stadsparken – Tältet – lördag 14/6
14.00-14.30 Genusworkshop

I Teater Scratch genusworkshop får deltagarna jobba på golvet och prova på vad de associerar med maskulinitet och femininitet. Hur påverkar detta min vardag? Vad får det för konsekvenser att röra sig utanför ramarna? Hur upprätthålls ojämställdhet genom hur jag förhåller mig till ett rum? Kom, testa! Alla är hjärtligt välkomna. Workshopen leds av Maria Åberg, skådespelare Teater Scratch.

Stadsparken – Tältet – lördag 14/6
17.00-17.45 Kornelia Waller

Kornelias musik för tankarna till 1970 talet, med en stark och klar stämma sätter hon ord på livets små missöden, orättvisor och glädjeämnen. Musiken är trallvänlig, och medryckande. När du går från spelningen, kommer du att nynna på låtarna i flera dagar, och undra var hon ska spela nästa gång. Inte att missa.

Lillan

Lillan – lördag 14/6
11.00-11.45 Inledning med Nino Mick
Nino Mick, svensk mästare i Poetry Slam 2013, medverkade som poet under förra årets Luleå Pride och under Regnbågsdagen. Därefter har hen arbetat vidare med queert självbiografiskt berättande och hbtq-aktivism. Dessutom har Nino hjälpt till att föra hbtq-kompetens och könsneutrala pronomen högt upp på Psykologförbundets dagordning. Till årets Luleå Pride kommer Nino precis hemflugen från Paris där hen tävlat i Poetry Slam-VM. Poesi och politik!

Lillan – lördag 14/6
12.00-14.30 #bryrdudig?

Vi får det samhälle och den idrott vi skapar. Allt vi säger och gör påverkar. Men också det vi inte gör. Möt idrottsprofiler och politiker som bryr sig – som vill att alla människor ska vara lika värda och ha samma rättigheter oavsett vem du är, vem du gillar eller var du kommer ifrån. I Norrbotten ska vi kunna – och våga – vara oss själva. Samtalet arrangeras av Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna tillsammans med Rädda Barnen och RFSU. Moderator är Ingela Lekfalk. Medverkar gör David Visscher, Kenth Ögren, Johan Öhman, Ulrika Åström, Inger B Larsson med flera.

stalldigikonlitenLillan – lördag 14/6
16.30-17.15 Ställ dig i kön

Ställ dig i kö, ställ in dig i kön, välj ett kön – en föreställning med visor och texter som utmanar och väcker tankar. En föreställning som blandar kraftfulla, kloka, roliga, vassa visor med estradpoetiska, tankeväckande, sorgliga, starka berättelser. På scenen: två människor, två mikrofoner och en gitarr. Två röster, om tillvaron. Frågor om kön, vilka roller vi blir påtvingade, hur relationer skapar oss, hur traditioner och förväntningar fångar och begränsar. Men också hur gränserna kan flyttas fram, hur styrka kan hämtas och hur kraftfullt det blir när vi vågar se och känna efter. Medverkande: Annelie Salminen, poet och Tina Wilhelmsson, visartist.

BlondefotolitenLillan – lördag 14/6
19.00-21.00 Having a blonde moment

En grym konsertmonolog om genus, ras och sex. Det blonda håret. En yttre symbol för många motstridiga innebörder. Oskuld, våp, korkad, lättfotad, renrasig, objekt, skönhet, oskyldig, åtråvärd, ouppnåelig, överhet. Listan kan göras lång.  I en tid av ökande rasism är det blonda håret en vridning i 180 grader för att undersöka den osynliggjorda normen. Det vita. Det ljusa. Det blonda. De blonda lockarna flätas här ofrånkomligen in i frågor om genus, ras och sexualitet och din syn på väteperoxidens verkningar förändras i grunden. Mer text än konsert. Mer musik än monolog. Let’s have a blond moment with a cruel beat! Föreställningen pendlar musikaliskt mellan disconummer och tunga beats. Med lättsam lekfullhet gestaltar Johanna Skobe olika aspekter av blondhet och gungar runt med publiken i tematikens komplexitet. Det är en föreställning som är väldigt öppen i sitt publiktilltal och skapar en varm underhållning utan att bli ytlig. Text: Nasim Aghili.  Med och iscensatt av: Johanna Skobe. Musik: Lisa Pedersen.

På stan

Pride på stan – lördag 14/6
13.00-14.00 Queering sapmi på Norrbottens museum
Guidad visning av utställningen Queering Sapmi. Elfrida Bergman och Sara Lindqvist ger en personlig guidning på Norrbottens museum. Arrangör är Norrbottens museum.

Pride på stan – lördag 14/6
15.00-16.00
Luleå Prides prideparad lockade 1000 personer 2012 och runt 2000 2013. I år hoppas vi såklart på lika härlig uppslutning. Vi samlas på gatan Rådstugatan 14.45 där du ställer upp dig efter tycke och smak. Ta gärna med banderoller och sätt på dig dina festligaste kläder. Det kommer att spelas musik i paraden plus att det även blir trumspelande lett av Kamar-eddine Abdessamad. Prideparaden avgår klockan 15.00 och vi beräknar att vi är tillbaka strax innan 16.00 i Stadsparken. Efter paraden delas Luleå Prides paradpris ut och är du sugen på att kamma hem det rekommenderar vi färgglada kläder och ett strålande humör.

Ann-Christine Roxbergliten

Pride på stan – lördag 14/6
18.00-19.00 Föredrag med Ann-Christine Roxberg

Ann-Christine Roxberg har varit präst i 36 år, varav 20 år som kyrkoherde, och är sedan ett år verksam som kommunikationschef för Svenska kyrkan i Växjö. Hon har tre vuxna döttrar och två barnbarn. Tills för några år sedan var hon känd som Åke. Vid en medarbetarsamling berättade hon för första gången det som ingen i församlingen hade en aning om. Det var början på en resa inte bara för henne utan för alla i hennes närhet. Vad händer när en präst och kyrkoherde kommer ut som transperson?
Ann-Christine kommer att berätta om sin resa, om hur det är att komma ut i en församling och hur det är att leva som transperson i Svenska kyrkan. På köpet får du möjlighet att fundera över vad som egentligen menas med “kön”, hur många kön det kan finnas och vad det är för skillnad på dragqueen, transvestit och transsexuell. Till sist skall du få en predikan på sex ord. Plats: Luleå domkyrka. Arrangör: Svenska kyrkan.

prideparty2014litenPride på stan – lördag 14/6
22.00-03.00 Klubb Make Out:s pridefest

Klubb Make Out kommer att vara den självklara avslutningsfesten på helgens pridefirande och ingen mindre än Magnus Carlsson (som uppträder i Stadsparken under dagen) gästar med några låtar. Utöver det blir det en galen musikblandning av det mesta och bästa i Make Out-väg. Dj shorty står bakom skivspelarna. Syns på dansgolvet! Mer info på: klubbmakeout.blogspot.com.
Snabbfakta:
Vad: Klubb Make Out:s prideparty
När: Lördagen den 14 juni
Var:Smedjegatan 4, Luleå
Ålder: Från 18 år
Kostnad: 80kronor

Söndag 15/6
Stadsparken

Stadsparken – Scenen – söndag 15/6
11.00-11.15 Välkommen
Inledning med Sophie Gunnarsson, Linda Moestam och Nino Mick.

Stadsparken – Scenen – söndag 15/6
11.15-11.45 Ludvig Svartholm

Ludvig Svartholm bor i Luleå och kommer att bjuda pridepubliken på raka, uppriktiga texter som behandlar relationer, vägval i livet och känslor av ensamhet eller tillhörighet. Ludvig ger också en vattenskiljare i sina texter mellan det som är viktigt i livet och inte. Sätt dig ner i gräset och njut av denna stund.

martinalundbergStadsparken – Scenen – söndag 15/6
12.00-12.30 Martina Lundberg

Martina Lundberg tränger rakt in i våra hjärtan då hon greppar sin gitarr och tar ton. Med sina låtar och sin röst, sitt piano och sin gitarr, vill hon trösta och stärka. Hennes texter berör relationer, vilja, tro och hopp. Men kanske framför allt den varma kärleken att omsluta kalla hjärtan. Under våren 2014 har hon arbetat med nyskrivet material och i samarbete med BD-pop påbörjat inspelningen av en EP där Olle Nyman är aktuell som producent. Martina kommer tillsammans med vänner att uppträda på Luleå Pride. Känslosamt, personligt och mycket närhet utlovas.

Nina RamsbylitenStadsparken – Scenen – söndag 15/6
13.00-13.45 Nina Ramsby lirar och berättar

Nina Ramsby är en av de mest eftertraktade artisterna i Sverige just nu. Med osedvanlig närvaro och en aldrig sinande nyfikenhet har multiinstrumentalisten, låtskrivaren, sångerskan och producenten ända från början förtjänstfullt kryssat mellan och tvärsöver genrerna i dryga tiotalet uppmärksammade grupper och projekt. Som scenuppenbarelse utstrålar Nina en säregen blandning av självförtroende och utlämnade sårbarhet. Publiken avväpnas när känslan av distans mellan publik och artist försvinner och man inser att det tvärtemot vad medierna oftast framställer finns en väg där humor, ilska, sorg kan samexistera med totalt njutbar musikalisk briljans. Ensam med röst och gitarr framför hon med oerhörd närvaro sina tolkningar av Bellman, Cornelis och Fred Å. Visor om sorg, förtryck, kamp, resning och förförandets konst. Nina för en säregen politisk kamp, en kamp för friheten, en kamp för att alla ska ha rätten att accepteras precis som de är, en kamp för att alla ska få plats och ska ha samma rättigheter i det här samhället.

Stadsparken – Scenen – söndag 15/6
14.00-14.15 Oriental Hips
Tanja och Frida från Oriental Hips bjuder på orientalisk dans. En färgsprakande och glittrig dansföreställning som innehåller allt från klassisk bellydance till folklore från arabisktalande länder.

Yakira o Bita p GDT 2011 foto Berenike StrmStadsparken – Scenen – söndag 15/6
14.30-15.00 Yaki Raw

Yaki Raw (Yakira Falkborg) är oförskämd reggaemusik med blandande inslag av hiphop, rap och dancehall. Yaki Raw har tidigare spelat med olika band på festivaler bland annat Summer jam och runt om i Sverige, Chile och Panama. Medverkade på Luleå Pride 2012. Musiken är till stor del på spanska. Kom och dansa med oss för mångfald – Dance for love Luleå.

ayeshalitenStadsparken – Scenen – söndag 15/6
15.15-15.45 Ayesha

Ayesha Quraishi, ofta bara kallad Ayesha, är en svensk artist och skivbolagsägare, som har givit ut albumet Jade Fever och deltagit i Melodifestivalen 2005. Hon framförde låten Lovin’ Your Feen, och kom på åttonde plats. Hon driver egna skivbolaget Aqueen Entertainment och är även känd som aktivist för fri musik och mänskliga rättigheter. Sommaren 2006 var hon en av sommarvärdarna i Sveriges Radio P1. Om spelningen på Luleå Pride säger Ayesha följande: Allvar, fest och komik. För mig fungerar dessa tre väldigt bra ihop. Att paketera det i musik och uppnå frekvenser av extas är vad jag vill dela med er.

Stadsparken – Scenen – söndag 15/6
15.45-16.00 Avslutning

Vi rundar av Luleå Pride med prisutdelning, avtackning av volontärer och poesi med Nino Mick. Med på scenen kommer även representanter från RFSL Luleå och norra Norrbottens läns styrelse att vara samt verksamhetsledarna Sophie Gunnarsson och Linda Moestam.

Stadsparken – Tältet

Stadsparken – Tältet – söndag 15/6
12.00-13.30 Queera rörelser med Karina Sarkissova

Karina kommer att hålla en dansworkshop som även berättar om hennes queera historia. Uppväxt i Luleå, via Stockholm, Amsterdam och San Francisco. Varje dans representerar en historia, vi kommer att berätta den tillsammans, med hjälp av varandra. Inga förkunskaper krävs. Kom, det blir kul. Karina Sarkissova är dansare, koreograf och queeraktivist med intresse av politiken och relationerna mellan människor i olika typer av rum.

Stadsparken – Tältet – söndag 15/6
14.00-14.45 Queer speldesign
Spelindustrin är idag större än både musikindustrin och filmindustrin. Samtidigt är spel en performativ kulturform. Spel är något man gör, ett aktivt deltagande. Kom och lyssna på ett föredrag om queer speldesign. Varför är queer speldesign viktigt och vilka möjligheter finns inom spelmediet för att utforska frågor kring genus, sexualitet, identitet och normer? Föreläser gör NordNordOst, en grupp spelskapare och spelentusiaster baserade i Luleå.

Stadsparken – Tältet – söndag 15/6
15.00-17.00 Queer spelsalong
Efter föreläsningen Queer Speldesign finns det möjlighet spela spel i NordNordOsts spelsalong. Hos spelsalongen kan du testa spel med queertema och design. Men det finns också möjlighet att testa alla möjliga slags brädspel, kortspel eller rollspel. Alla som är nyfikna på spelhobbyn, älskar spel eller är nyfikna på queer speldesign är varmt välkomna.

På stan

Pride på stan – söndag 15/6
16.00-17.00 Regnbågsmässa
Kom in som du är, kom ut som du vill vara. Regnbågsmässan vill spegla allas lika värde ur ett hbtq- perspektiv. Alla är välkomna. Plats: Luleå domkyrka. Arrangör är Svenska kyrkan.

Mer Luleå Pride  – Stadsparken 13-15 juni

Tält

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan arrangerar två föreläsningar i sitt tält.
Lördagen den 14 juni 13.00-14.00 blir det boksamtal med Annika Nordekvist, präst, och Inger Asplund, församlingspedagog. De samtalar kring boken Gud är större. Boken har sin bakgrund i projektet Religion hjärta hbt som omfattar hbt-frågor inom judendom, kristendom och islam.
Söndagen den 15 juni 13.00-14.00 blir det boksamtal med Annika Nordekvist, präst och Mona Eriksson, skolpedagog, kring boken Så att jag kan komma in från EKHO (Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer). Boken är ett resultat av projektet hbtq-frågor i Frälsningsarmén, vars syfte är att möjliggöra för hbtq-personer att leva öppna i Frälsningsarmén.

Mångfaldstältet
Mångfaldstältet är ett levande tält med glädje och rörelse, där tiden står still, uppviglad av färger, glitter och glamour, med en touch av street. Högtidliga diskussionsämnen, närvarande i tidens anda. Tältet har öppet fredag 18.00-22.00 och lördag 09-22. Ett samarbete mellan Socialdemokraterna, ABF och LO.

Swedbank
Vuxna och barn, kom och tävla mot Swedbank och vinn fina priser. Swedbank bjuder på kaffe från Servicebolaget och på lördag finns dessutom fika från Trend. Givetvis finns festis för de som vill. Kom och mingla med oss. Tältet håller öppet fredag 12.00-20.00 och lördag 10.00-20.00. I samarbete med Friends – mot mobbning.

Polisen svarar på dina frågor
Polisens uppdrag är att öka tryggheten och minska brottsligheten. Genom deras verksamhetsuppdrag är de en viktig aktör för att slå vakt om de mänskliga rättigheterna. Polisens monter kommer att vara bemannad med poliser under festivalen. Kom och träffa oss, vi svarar på dina frågor.

Sobertältet
Kom till IOGT-NTO:s tält. Vi har fräscha drinkar för sommarvärme och häng för både vuxna , unga och barn. Öppet: fredag 12.00-23.00, lördag 12.00-23.00 och söndag 11.00-15.00.

Kärlekstältet
Kom till kärlekstältet i Stadsparken för att vila och umgås med andra Luleå Pride-deltagare. Här har det inretts med filtar och kuddar för att ge dig ett mysigt ställe att pausa ifrån festivalens uppträdanden och föreläsningar på. Ett samarbete mellan RFSL och Dance for love.

Woobasax n´PrideFun
Kom och utöka dina festivalatteraljer och upptäck nya instrument! I Woobasax n´ PrideFuntältet hittar bland annat glittriga masker, färgglada hårextensions att pryda dig med under paraden och festivalen. Här får du se nytänkande frisyrer gjorda av Annelis hårdesign. Kom och upptäck det unika instrumentet Woobasax. Ett annat coolt instrument är den hopfällbara didgeridoon som lätt kan packas ned i handväskan. Här hittar du även andra spännande instrument. Utanför detta tält finns en chillouthörna dit du kan komma och jamma (ta med dina instrument) eller bara mysa. Kom och skapa nya toner och outfits!

Ung i Luleå
Ung i Luleå är på plats med en fritidsgård i tältform. Vi erbjuder pyssel, livemusik, tablehockey, pingis, biljard och andra roliga aktiviteter. Har du en idé på aktivitet eller arrangemang som borde genomföras i Luleå är vi på plats och hjälper dig att förvekliga den. Eller känner du för att bara hänga och ta det lugnt? Gör det hos oss i våra saccosäckar. Välkommen.


Monterplatser

Utvecklingskontoret, Unionen, Arbetsförmedlingen, Centerpartiet, Folkpartiet, Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, F!, Rättvisepartiet, Hafva, Gay.se, NLL, Norrbottens museum, Norrbottensteatern, Bussgods, LTU, Teknikens hus, Djurens rätt, Kärleksbutiken och Koskelas ögonklinik, Rättighetscentrum, BOJ, Hafva, Swap for change.

Barnens Regnbågsvärld
Unga Örnar vill att alla barn och unga ska få samma möjligheter och rättigheter, oavsett könsidentitet och sexuell läggning. Därför anordnar de Barnens regnbågsland med aktiviteter för alla åldrar på Luleå Pride. Beläget i närheten av fontänen i Stadsparken. Här kan du bland annat lära dig mer om Barnkonventionen. Regnbågslandet kommer att erbjuda barnen skaparverkstad, sång/musikland, aktiviteter, lekar, tävlingar och ansiktsmålning. Det kommer även att finnas karusell och annat roligt för barn. Alla är välkomna.

web_kim-o-skrutten-bild2Normkritisk sagostund
Kom och lyssna när författaren Karin Frimodig läser ur sina barnböcker Kim och Skrutten och Spöket i köket. Karin Frimodig kommer från Stockholm och ingår i en författarduo med Sara Berg. Tillsammans har de skrivit de normkritiska barnböckerna Kim och Skrutten och Spöket i köket. Så här skrev tidningen Göteborgs-Posten om författarna och deras första bok 2009.
”Om man vill slippa allt vad mossig rollfördelning heter kan man med förtroende vända sig till den debuterande författarduon Karin Frimodig och Sara Berg. Tillsammans med illustratören Matilda Ruta har de skapat Kim & Skrutten, en av de öppnaste bilderböcker jag läst när det gäller kön och även etnicitet.” Spöket i köket, vänder sig till de allra yngsta. I köket finns många spännande figurer. Tittar du riktigt noga hittar du kanske en giraff, ett föl eller kanske en balett-vampyr. Kim och Skrutten, illustrerades av Matilda Ruta och gavs ut på Vombat förlag 2009. Spöket i köket kommer ut på Heidruns förlag i början av sommaren. De kommer finnas möjlighet att köpa böckerna och få dem signerade.

Cheerleading
Arctic Cheer Avalanches är Luleås största cheerleadingförening med sina drygt 100 medlemmar. Cheerleading består av flera akrobatiska moment så som dans, hopp, gymnastik, stunt och pyradmider. Föreningens målsättning är att alla ska kunna träna och utvecklas inom ACA och sporten. Vi tar emot både tjejer och killar, och jobbar för att våra medlemmar ska ses som dem de är – hårt arbetande atleter med fantastisk kämparglöd och laganda. Denna säsong har fyra av lagen tävlat i Distriksmästerskapen i Umeå där de alla kom hem med medalj och kvalificerade sig vidare till Riksmästerskapen i Nyköping. Välkomna på uppvisning i stadsparken klockan 13.00 lördagen den 14 juni.

Gör dig paradfin
Äntligen är det dags för pridefestival och prideparad igen. Gänget från Make Up Store står i Stadsparken mellan 12.00-15.00 under lördagen och glittrar till besökarna inför paraden. Och Andreas Nordström från Killerqueen finns också på plats och snyggar till dig i håret innan avmarsch. Hinner eventuellt med en och annan klippning också till mycket förmånliga priser.

Bibblan goes pride
Kom och besök biblioteken i Luleå på Storgatan precis utanför Stadsparken. Ni hittar oss i bokbussen. Här kan du göra din egen knapp, få lästips och delta i tävlingar. Vi bjuder på normbrytande sagostund klockan 10.30, 13.00 och 14.00 lördagen den 14 juni.

”Jag är som jag är…”  – Norrbottensteatern

Kom som du är, eller bli den du vill vara. Norrbottensteaterns maskörer hjälper dig att framhäva ditt maskulina, feminina eller androgyna jag. Ta en bild och var med i instagramtävlingen ”#Showusyourdrag” som har sin start under Luleå Pride, tävlingen pågår hela sommaren. Ta del av våra aktivititeter (sånger, lekar och tävlingar) eller kom bara förbi och ta det lugnt, lyssna på musik och umgås. Tid: 12.00-20.00 lördag.

Regnbågssegway
Segway liknar ingenting annat. På bara några minuter lär du dig manövrera fordonet,  och du kommer att känna hur det är som att  den nästan styrs av tankens kraft. Har du aldrig testat att köra Segway så har du chansen på Luleå Pride. Turer med guide kring Varvet utgår från testbanan på området ca 1 gång i timmen eller när vi fyllt en grupp. Vi åker max 4 st åt gången och du får en säkerhets- och teknikgenomgång innan vi ger oss iväg.  Vi har hjälmar för utlåning. Åldersgräns 12 år. Priser: testbana 50 kr och tur på ca 25 min 140kr.

Acroyoga
Sommarfavorit i repris. Ta med en vän, familjen och picknickfilten och upplev lite lekfull Acroyoga. Ta del av acroyogagemenskapen och utforska en spännande värld där du lär dig balansera på någons fötter, utforska lekfulhet, vänskap, tillit och kommunikation. Med en grund av förtroende och uppskattning får du chans att uppleva dina sinnen och din kropp på ett helt nytt sätt. Acroyoga är en lekfull blandning av yoga, thaimassage och akrobatik. Vi kommer gå igenom dynamiska akrobatiska rörelser, leka med partnerakrobatik, pyramider och inversioner. Med hjälp av akrobatiska principer kommer vi flyga och basa, terapeutisk och akrobatiskt, experimentera med partner flöden, och gå igenom thai-massage. Acroyoga utövas i en säker, stödjande och rolig miljö med mycket utrymme för lekfullhet. Arrangör är Acroyogagänget i Luleå. Håll utkik efter oss i Stadsparken. Du ser oss där vi flyger hela helgen.

RFSL-montern
Mitt i Stadsparken hittar ni den röda boden där RFSL hänger under pridehelgen. Här kan du som besöakre köpa regnbågsprylar, läsa QX, prata med RFSL Luleå och norra Norrbottens läns styrelse, köpa festivalprogram, handla fika och godis med mera. Kom och häng. Vi vill träffa dig.

Nordansmak
I paviljongen kommer NordanSmak att husera under Pridehelgen. NordanSmak är en handelsplats för närproducerat, ekologiskt och fairtrade. Till vardags serverar de vegansk-soppa i sitt soppkök på stationsgatan, förutom om fredagar då fast föda serveras i form av veganskt gryta. Under helgen kommer ni ha möjligheten att välja mellan soppa och gryta. På fredag kommer lokala nässlor få mätta era magar då de serveras nässelsoppa samt en vegansk linsgryta med aprikoser. Lördagen serveras potatis & purjolökssoppa med champinjoner
och kikärtsgryta. Söndagens soppa blir en krämig sötpotatis&morots soppa och ratatoille med linser. Alla soppor/grytor är veganska och tillagade med glutenfria ingredienser.
Till maten kommer det att finnas;
-Surdegsbröd fån Bennsbyns stenugnsbageri .
-NordanSmaks egna surdegsbröd frukt&mandel(fullkorn).
-NordanSmaks fröknäcke (bakat med glutenfria ingredienser).
Det kommer även finnas ekologiskt, veganskt fika och fika bakat med glutenfria ingredienser samt kaffe och te till försäljning.

Mat i massor
Under festivalhelgen finns det ytterligare en rad möjligheter att äta sig mätt i Stadsparken. Vi erbjuder även följande:
El Nica. Kvalitetmat från världens alla hörn.
Kafelino. Grekisk mat med bästa kvalité samt alkoholrättigheter.
UNIK. Raw food samt alkoholrättigheter.

Queera pridepresenter
Under Luleå Pride kommer Åsa Petersens Mitt queera hjärta att delas ut gratis. Böckerna är skänkta av Black Island Books. Mer info på blackisland.se.

Skyltverkstad – tillverka din egen skylt till prideparaden
Det kommer finnas möjlighet att pyssla ihop sin egen skylt till prideparaden. Har du kanske en idé på ett fint budskap som du vill visa under prideparaden? Från förmiddagen på fredagen till strax innan paraden på lördagen så kommer det finnas papper, pennor, färg, tejp, snören och annat smått och gott tillgängligt i vår skyltverkstad. Plats: Storgatan 13.

Programmet kommer så småningom finnas i pdf.