Luleå Pride 2015

Torsdag

RFSL-tältet/Pride på stan

lobbyliten
20.00-01.00 Luleå Pride gästar Clarion
Clarion Sense lobbybar är den perfekta platsen att ladda upp inför helgens festival. Alla pridefirare är välkomna till denna förpeppsafton där vi umgås och laddar inför årets Luleå Pride. Det är vi tillsammans som gästar Clarion som skapar härlig stämning och en känsla av att en vardagskväll kan innebära något fantastiskt. DJ Khujo (Karl-Johan Morberg) spelar skivor och baren är öppen fram till 01.00.

Fredag

Sessionssalen Stadshuset – fredag

10.00-10.45 Normkritiskt quiz
Har du koll på alla de begrepp som förekommer i samtalen och debatterna på nätet och i media? Känner du dig säker på vad det betyder att vara cis, rasifierad eller misogyn? Har du vetskap om historiska och politiska händelser kring qbth? Har du koll på personer som förekommer i debatterna och teorier som det slängs med? Svarar du ja på detta, kom till quizen och kolla vad du kan och briljera för andra. Svarar du nej kan du ha chans att lära dig en massa nya saker och skaffa dig koll i debatterna framöver. Har du kunskap om begrepp kan du uttrycka dig sakligt och hänga med i framtiden! Kan du redan allt kan du ta hem äran och får en snygg medalj. Arrangör är Feministiskt initiativ i Luleå.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA11.00-11.45 Normkritisk pedagogik för en mer inkluderande sexualundervisning
Att arbeta med normkritisk pedagogik handlar om att vända på perspektiven och därigenom belysa och problematisera de normer som gör att vissa människor anses vara ”normala” och andra ”avvikande”. Genom att tillämpa normkritiska perspektiv på sexualundervisningen är det möjligt att inkludera flera former av sex och relationer på ett självklart sätt, att utmana bilden av vad som är sex, samt att öppna upp för att prata om sexualitet på ett tillgängligt och inkluderade sätt samtidigt som normer utmanas. Föreläser gör Renita Sörensdotter, forskare på Centrum för genusvetenskap, Uppsala Universitet, samt sexualupplysare.

ChristianPress_STOR212.00-12.45 Sexuell hälsa, HBTQ och äldre
Vad innebär det att under stora delar av livet smyga med sin sexualitet eller könsidentitet? Vilka konsekvenser får det att en inte kan vara öppen med vem en är, vem en älskar, hur en lever sitt liv? Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande i RFSL, föreläser om vad det i olika tider inneburit att komma ut med sin sexualitet och könsidentitet samt vilka utmaningar som finns för HBT-personer på ålderns höst. Skiljer de sig från äldre i övriga befolkningen?

_MG_1563(1)

13.00-13.45 Hur påverkar modebranschen vår självbild
Hur påverkar dagens hets över den perfekta kroppen oss konsumenter? Hur hittar en underkläder om ens kropp inte är normativt smal och om en inte ser ut som de retuscherade fotomodellerna? En föreläsning av och med Li Thurfjell, nyligen utsedd till Folkets förebild vid Näringslivets pris 2015. Li Thurfjell driver bystigt.se som är en underklädesbutik med en lite annorlunda approach. Butiken erbjuder ett stort omfång av olika storlekar och retuscherar aldrig sina modeller.

14.00-14.45 RFSL:s viktigaste frågor
Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande för RFSL, berättar om RFSL:s arbete just nu. Vilka är de viktigaste frågorna som driva? Vilka svårigheter finns+ Vilka segrar har vunnits det senaste året.

15.00-15.45 Hbtq-personers hälsa
Hur inkluderar vi fler när vi jobbar för att främja den psykiska hälsan hos unga och hur kan verksamheter arbeta med normkritik på ett mer effektfullt sätt? Linda Moestam, projektledare för SAM-projektet (förebyggande insatser för att främja psykisk hälsa hos barn och unga) föreläser om ungas psykiska hälsa med fokus på unga hbtq-personer.

Elise_pressbild116.00-16.45 Gud är en hen
En föreläsning om tro och normkritisk teologi med queera glasögon där utgångspunkten är att kön är en flora av variation och Gud har pronomet hen. Vi lever till ytan sett i ett sekulärt samhälle, men traditionella kristna värderingar om två fasta kön är tydligt närvarande. Vilka normer om kön och könskonstruktion bär den kristna skapelseberättelsen med in i det moderna sekulära samhället och hur syns de? Var finner vi religiösa texter, teologi och etik som öppnar upp för en queer tro i grunden och för alla? Föreläser gör Elise Strömberg, queerteologisk aktivist.

17.00-17.45 Vilka visioner har vi med våra pridefiranden
Förra året startade två nya pridefestivaler i länet och i år arrangeras ytterligare fyra stycken för första gången. Totalt fem pridefestivaler arrangeras i Norrbotten 2015: Luleå Pride, Anarcho Pride, Kalix Pride, Malmfälten Pride, Kiruna Pride och Tornedalen Pride. Dessutom arrangerar Skellefteå sin egen pridefestival och Sapmi Pride hölls i år i Karasjok i Norge. Luleå Pride bjuder i år in pridearrangörerna i Norrbotten samt från Sapmi och Tromsö för ett samtal om pridearrangemang i norra Norden. Vilka visioner finns med alla pridefestivaler? Vad vill vi? Vilka utmaningar har vi? Hur kan vi samarbeta och vilka farhågor finns?

Storgatan 13 – fredag


10.00-10.45 Kärleken är fri
Kärleken är fri är en metodutvecklande del av den etablerade samverkansmodellen “Det handlar om kärlek”. Syftet med modellen är att motverka hedersrelaterat förtryck och våld bland unga. Arbetet med modellen bygger på att myndigheter och frivilligorganisationer tillsammans genomför skolbesök och diskuterar barns och ungas rättigheter med eleverna, en central del i arbetet är också att sprida kunskap om att det finns hjälp att få om ens rättigheter kränks. Modellen är ett samarbete mellan Rädda Barnen, Allmänna arvsfonden, Folkteatern i Gävleborg och Länsstyrelsen i Östergötland. Under våren 2016 kommer en skolturné att genomföras i Luleå. Föreläsare är Maria Sundvall Taavo, Rädda Barnen.

1464692_636855749717408_444392245784972706_n
11.00-11.45
Poly 101
Poly, polyamori, polygami, flersamhet, ickemonogami, relationsanarki, relationshedonism.
– Vad innebär alla begreppen? Hur funkar det? Vad är det? En introduktion till ett paraplybegrepp som innehåller många olika relationspraktiker. Åsa Hansson, politisk sekreterare i Polyföreningen, delar med sig av sina olika erfarenheter och även lästips för den som vill veta mer.

12.00-12.45 Hur påverkas transpersoner av krisen i vården?
Norrbottens landsting har underskott på flera hundra miljoner kronor och planerar nya nedskärningar. Samtidigt kommer larmrapporter om brist på personal, stängda vårdplatser och stressad och utarbetad personal. Transpersoner är en grupp som har mycket kontakt med vården utan att för den skull vara sjuka. Som en del av “Real Life” ingår regelbundna träffar med psykiatrin. Vid könskorrigering krävs kontakt med många delar av vården. Hur påverkas transpersoner av krisen i vården? Hur prioriteras en som “frisk” gentemot andra med vårdbehov? Vilka förändringar behövs och vilka resurser behövs? Vilka personliga erfarenheter finns? Arrangör: Rättvisepartiet Socialisterna i samarbete med Studenter mot Rasism.

13.00-13.45 Hbtq-certifieringar – så funkar det
RFSL har hbt-certifierat verksamheter runt om i landet sedan 2008. Till en början främst landstingsverksamheter men på senare tid även aktörer inom privat sektor, idrottsvärlden samt kommunala verksamheter såsom skola, förskola och kulturverksamheter. Vilka lärdomar och erfarenheter tar vi med oss från detta arbete och vilka möjligheter och utmaningar ser vi i det fortsatta arbetet? Är du intresserad av att certifiera din verksamhet? Kom och lyssna i så fall! Föreläser gör Fredrik Nilsson, medlemschef på RFSL-förbundet.

14.00-15.30 Fittan i teori och praktik
Vill du lära dig mer om fittan och sex än du någonsin gjorde i skolan? Fittan i teori och praktik är en föreläsning om hur fittans alla delar och funktioner – oavsett om en är född med en, har fått den förändrad av hormoner eller fått den senare i livet. Renita Sörensdotter, forskare på Centrum för genusvetenskap, Uppsala Universitet, samt sexualupplysare föreläser om vad som händer i fittan vid upphetsning och vilka former av sex som fungerar extra bra för personer med fitta (allt från oralsex till BDSM). Föreläsningen är öppen för alla som är intresserade av fittan och dess funktioner oavsett genusidentifikation.

16.00-16.45 Att skriva normkritiskt för barn
Författarduon Sara Berg och Karin Frimodig berättar om att skriva normkritiska barnböcker, med utgångspunkt i sina barnböcker “Kim och Skrutten”, “Spöket i köket” och “Piraterna och regnbågsskatten”. De samtalar om vikten av normkritik i barnlitteratur och hur det går till att skriva tillsammans.

17.00-17.45 Ett liv med hiv
En föreläsning om hiv, om hiv som sjukdom, smittovägar, det nya kunskapsunderlaget om smittsamhet samt bemötande av personer med hiv. Föreläser gör Serguey och Cristian Suarez från Posithiva gruppen i Stockholm.

Scenen Stadsparken – fredag

charlotte_emmajennie12.00-14.00 Emma Jennie & Charlotte
Luleå Pride kickar igång fredagen med dj-duon Emma Jennie & Charlotte, kända från SVT-serien Flator (den svenska the real L-word). Emma Jennie & Charlottes dj-karriär började sommaren 2014 när de höll i queera afterworks och lesbiska fester tillsammans med Katja Gustafsson i Stockholm. 2015 är de redo att ta över den lesbiska klubbscenen i Sverige och Skandinavien. Med en mix av trap, EDM, house och den senaste partymusiken är de alltid där festen är! Börja Luleå Pride-firandet med fest. Välkomna!

staffansdotter

14.00-14.45 Staffansdotter
Staffansdotter är ett folkrockband bestående av fyra personer. Britta-Karin Staffansdotter, bandets grundare, basist, låtskrivare och kör, Lotta Högberg, låtskrivare, kompgitarr och sång, Peter Burman, sologitarr samt Fredrik Sundström på trummor och låda. Staffansdotter spelar låtar som handlar om livet, kärleken och mörkret som vi alla möter förr eller senare. “Vi vill spela på Luleå Pride för att vi är så otroligt stolta över det vi gör tillsammans, att vi hittat musiken i oss. Och lusten att dela den med alla som vill lyssna”. Staffansdotter blev vinnaren i ABF Norrs bandtävling för alla ABF-Band i Norrbotten. Banden som tävlade fick skicka in demo, bandpresentation och varför just de skulle få spela på Luleå Pride. Juryn bestod av musikansvariga på ABF i Norrbotten.

15.00-15.30 Hbt-certifieringscermoni med Porsöskolan
Äntligen är det dags för Norrbotten att fira att vi fått ännu fler hbt-certifierade verksamheter i länet. Var med när personal och ledare från Porsöskolan, den första hbtq-certifierade skolan i Sverige, tar emot sina hbtq-certifikat. RFSL:s certifikat innebär en garanti på att verksamheterna arbetar för en god arbetsmiljö och ett respektfullt bemötande utifrån ett hbtq-perspektiv. Deltar på utdelningsceremonin gör Susann Johansson, verksamhetschef på Barn och utbildningsförvaltningen, representanter från RFSL och Porsöskolan. Annika Häggstål, rektor på Porsöskolan, och projektgruppen berättar om skolans certifieringsresa. Cermonin avslutas med ett ballongsläpp.

15.30-16.00 Emma Jennie & Charlotte
Flatduon från Stockholm fortsätter spela skivor och skapa härlig pridestämning.

Erica massage16.00-16.45 Pridepass med Inpuls
Soma Move är vår Yang Soma Move är vår Hetta. Kraftfulla rörelser i ett kärleksfullt flöde där du jobbar med kroppen som ditt motstånd och underlaget som ditt redskap. Passet leds av Erika Brännström från Inpuls. Erika Brännström är Kinesolog och massör och kompletterar sin träning med Soma Move för att må ännu bättre. Kom ombytt eller med lediga kläder. Var gärna barfota.

16.45-18.00 Emma Jennie & Charlotte
Flatduon från Stockholm fortsätter spela skivor och skapa härlig pridestämning.

ShantiochPernilla

18.00-18.30 Invigning
Kvällens Luleå Pride-värdar är inga mindre än Pernilla Hammargren och Shanti Rydwall Menon. Komikerduon har uppträtt och stått på samma scen många gånger tidigare tillsammans, bland annat med humorshowen Pride Comedy och med Humormaffian. Nu tar de sig an Luleå Pride (Pernilla för andra gången). Festivalen invigs med musik av Bothniakören och Nino Ramsby samt invigningstal från Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande i RFSL, Yvonne Stålnacke, vice kommunalråd Luleå, Sophie Gunnarsson från RFSL Luleå och norra Norrbottens län samt Anna Degerman från Luleå kommun.

for_bdk_press5_0
18.30-19.15 For BDK

For BDK är tungt dansanta synthbeats och suggestiva texter varvade med ljusare elektroniska melodislingor. Allt spetsat med 20-åriga Adele Kosmans coolt soulpoppiga sångröst. Så lyder receptet bakom For BDK:s framgångar. Svärtan går igen på scenen där det visuella spelar nästan lika stor roll som musiken. Helst bör duon upplevas live. Förutom Adele utgör även Josefine Ahlqvist Lyzwinski For BDK denna prideafton.

themagnettes1

19.45-20.30 The Magnettes
Electro-pop-punk-duon The Magnettes bildades i Pajala av Rebecka Digervall och Sanna Kalla som ett sätt att göra uppror mot den norrländska tystnaden. De tog new wave och vemodig disco, blandade med ABBA-inspirerad dubbel leadsång och började sjunga om allt det där en inte riktigt kan prata om. Under ett 2015 som inletts med  SVT-dokumentären ”Pajala State of Mind”, spelningar på Austin-festivalen SXSW och releasen av senaste singeln ”Sore Feet & Heartbeats” väntar nu en sommar med festivalspelningar i Sverige och Storbritannien, följt av en höst med nya singelsläpp. Bland bandets tidigare meriter märks spelningar på New Music Seminar (New York, USA), Nordic Week (Murmansk, Ryssland) och QStock (Uleåborg, Finland).

alaska_-_222.00-23.00 Alaska
Johan ”Movits” Reinhardt och Zacke har länge varit kamrater och gjort musik på varsina håll. Det är först nu, 10 år senare, de slår slag i saken på riktigt. Under ett jam i en loge i Berlin föddes Alaska. Ett jam som blev en singel som i sin tur blev en EP som plötsligt blev ett album. Med knivskarpa, samhällskritiska texter och med lite mer attityd skiljer sig trots allt Alaska från det Johan och Zacke hållit på med tidigare. Trots att Mördar-Anders ännu en gång ligger bakom produktionerna låter det nytt. Soundet är rakare, mer rått och texterna har mer budskap än vad både Zacke och Johan leverart tidigare. “Alaska är ett sätt för oss att få skita helt i såhärskamangöra-hamsterhjul-musikindustri-kraven som titt som tätt flåsar en i nacken. Det här är punk”.

Lillan – fredag

20.00-21.00 Orange is the new black – comeback
Under Luleå prides första festivaldag har nya säsongen av Orange is the new black premiär på Netflix och vi visar det första avsnittet. Kom och se allas vår favoritserie tillsammans. Efter avsnittet finns möjligheten att prata av sig om allt som hände tillsammans med andra entusiaster.

RFSL-tältet/Pride på stan – fredag

11.00-16.00 En egen värld – Tove Jansson och Mumintrollen
Utställningen levandegör delar av Tove Janssons fantasifulla Muminvärld och berättar om hennes barndom och väg till att bli konstnär och författare. Texterna och bilderna berör allmänmänskliga teman som alla människor i alla åldrar hittat sin egen ingång till. Berättelsernas mångdimensionella och kvalitativa rikedom är en oändlig källa att ösa ur, återupptäcka och hämta inspiration från. Plats: Norrbottens Museum.

12.30-14.30 Workshop i radical self-care
Hur kan vi ta hand om oss själva och varandra för att orka kämpa som queera aktivister? Oavsett vad din kamp är: välkommen på en workshop där vi utforskar begreppet “radical self-care” och hur det kan användas för att hitta både individuella och kollektiva strategier för ett aktivistliv som håller i längden. Under workshopen kommer vi att läsa några korta utdrag ur texter om radical self-care och sedan diskutera hur vi kan använda dessa i våra liv och kamper. Workshopledare är Karin Kaj Olsson. Plats: RFSL-tältet i Stadsparken.

vahak
14.00-15.00 Vahàk
Luleå Pride har äran att presentera ett utdrag ur Vahák av Nasim Aghili och Björn Karlsson på årets festival. Scenkonstverket Vahák, våld, tar sin utgångspunkt i att det koloniala och homofoba våldet gör gemensam sak. Queera begär, kärleksförklaringar, sorger och drömmar möts i en föreställning som iscensätter det som förenar oss minoriteter i minoriteter, och inbjuder till gemensamt motstånd mot de förtryckande mekanismer som är vår verklighet idag. Med en helande dramaturgi välkomnar Vahák till ett parallellt rum som påminner om att det kan vara bättre, att en queer verklighet är möjlig. Medverkande: Bahareh Razekh Ahmadi, Mimie Märak, Stefan Andersson och Tobias Poggats. Text och regi: Nasim Aghili. Rumslig gestaltning: Björn Karlsson. Musik: Karin Dreijer
Urpremiär: 11 september 2015. Detta är ett utdrag ur Vahàk. Spelplats: Kulturens hus, lilla salen. Spelas även och 19.00. Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

14.30-15.30 Mellis med RFSL
RFSL Luleå och norra Norrbottens län bjuder på mellanmål. Gratis mot uppvisande av medlemskort/-armband (25 kr för icke-medlemmar). Plats: RFSL-tältet i Stadsparken.

16.30-18.00 Normkritiskt spel
RFSL Ungdom Nord gästar tältet med spel om normkritik. Plats: RFSL-tältet i Stadsparken.

Vahák19.00-20.00 Vahàk
Luleå Pride har äran att presentera ett utdrag ur Vahák av Nasim Aghili och Björn Karlsson på årets festival. Scenkonstverket Vahák, våld, tar sin utgångspunkt i att det koloniala och homofoba våldet gör gemensam sak. Queera begär, kärleksförklaringar, sorger och drömmar möts i en föreställning som iscensätter det som förenar oss minoriteter i minoriteter, och inbjuder till gemensamt motstånd mot de förtryckande mekanismer som är vår verklighet idag. Med en helande dramaturgi välkomnar Vahák till ett parallellt rum som påminner om att det kan vara bättre, att en queer verklighet är möjlig. Medverkande: Bahareh Razekh Ahmadi, Mimie Märak, Stefan Andersson och Tobias Poggats. Text och regi: Nasim Aghili. Rumslig gestaltning: Björn Karlsson. Musik: Karin Dreijer
Urpremiär: 11 september 2015. Detta är ett utdrag ur Vahàk. Spelplats: Kulturens hus, lilla salen. Spelas även och 14.00. Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

19.30-20.30 Möt Christian Antoni Möllerop i ett samtal om sexuell hälsa

Det landstingsfinansierade projektet Ta ingen risk! bjuder in till ett möte med RFSL:s vice förbundsordförande. Christian Antoni Möllerop berättar om nuläget i RFSL:s hiv-arbete och om utvecklingen i hälsovården. Ta chansen att ställa frågor och lära dig mer i ett nära samtal med RFSL:s vice förbundsordförande. Plats: RFSL-tältet i Stadsparken.

22.00-03.00 Klubb Make Out
Äntligen dags för Klubb Make Out:s pridefirande. Klubb Make Out är så jäkla peppade på denna övergrymma fest. Helgen startar på bästa sätt med Klubb Make Out:s fredagsfest. Sjukt peppigt! Förutom det spelar Dj Shorty den bästa galnaste Make Out-blandningen som det inte går att sitta eller stå still till. Dansgolvet är grejen. Och dina önskningar vill vi ha. Det finns inget bättre sätt att starta Luleå Pride-helgen på – vi lovar. Hoppas att vi ses. Och sprid ordet. Nu är det fest. Sommarfest. Pridefest. Kärleksfest. Plats: Kafelino/Chillout – Smedjegatan 4, från 18 år. Kostnad: 80kr

Fredag Stadsparken webbliten23.00-02.00 RFSL:s nyktra parkpridefest fredag
Fredagen i Stadsparken avslutas med RFSL:s prideparkfest i RFSL-tältet. DJ är Emma Jennie & Charlotte. Liveuppträdandet står Fanny De Aguiar för. Pris: 40kr. RFSL-medlemmar kommer in gratis. Plats: RFSL-tältet i Stadsparken.

Lördag

Sessionssalen Stadshuset – lördag

10.00-10.45 En annorlunda resa – ur en transanhörigs perspektiv
Min sons biologiska och juridiska kön överensstämmer inte med den könstillhörighet han har. I mina ögon är han en ung man – och inget annat – som kämpar för sin rätt att få vara man fullt ut. Processen har varit lång då varje steg i utredningen och behandlingsprocessen tar sin tid och min sons lidande har varit svårt att se. Jag tror inte att någon kan föreställa sig hur svårt det måste vara att uppleva att en har ett annat kön än det biologiska. Transformeringsresan han genomgår är en lång resa med många oförutsedda stopp och svåra möten men också med möten som har berikat livet. Det är om denna resa jag ska berätta ur mitt perspektiv som förälder. Jag hoppas att jag också kan visa hur en kan vara till stöd för transpersoner i deras liv. Föreläser gör Helena från Luleå, vars son är transperson. Efter föreläsningen ges det möjlighet till enskilda samtal med Helena.

Mió Evanne11.00-11.45 Zon 6
Välkommen till en personlig föreläsning av och med Mió Evanne. Mió pratar om den slingriga vägen till den stora kärleken och om hur det var att växa upp i Luleå som ett regnbågsbarn. Om livet som förde honom framåt och om hur mäktigt det kan skölja över en då man låter det. Om tacksamheten, över att han fick bli den han blev, och att du fick bli den du blev. Föreläsningen avslutas med en frågestund.

© 2010 Fotograf Anna-Lena Ahlström +46-709-79781712.00-13.15  Alla kan bli lesbiska – Möt Mian Lodalen
Möt, Mian Lodalen, en av författarna bakom förra årets mest omdiskuterade bok, “En liten handbok i konsten att bli lesbisk”. Detta i ett entusiasmerande och roligt framträdande där du får veta sanningen om heterolivets baksidor, om varför du inte bara vill att din dotter blir lesbisk utan också din mormor och om varför flator har dubbelt så hög orgasmfrekvens. Är du en av alla dessa kvinnor som frågar dig varför du så ofta drar det kortaste strået i din heterorelation och därutöver är en oavlönad projektledare för din familj? Eller önskar att du hade en mer jämställd relation med din partner? Kanske är det inte konstigt att så många flator får höra sina vänner sucka: ”Åh, jag önskar att jag också var lesbisk.” Vårt svar är: ”Varför inte bli det då?” Ja, gräset är grönare på andra sidan! Mariana Vnuk leder samtalet.

IMG_8244 kopia.tif13.30-14.45 Jag har ångrat mig
Redan som 17-åring påbörjade Vanessa Lopez sin resa från man till kvinna. Idag, när hon är 32 år gammal, ångrar hon valet att könskorrigera sig. “Jag hade kunnat vara lycklig med en snopp”, säger hon. Vissa beslut är oåterkalleliga. I denna programpunkt möter ni Vanessa Lopez som berättar om sitt liv, med hennes bok “Jag har ångrat mig” som utgångspunkt. Vi får höra en berättelse om alla val och kval hon genomgått för att bli den person hon är idag samt berättelsen om hur hon fick fly sitt föräldrahem i Rosengård och som omyndig tonåring hamnade på gatan. Föreläsningen tar även upp många frågor om transsexualism.

17.00-17.45 Försvarsmakten och hbtq
Försvarsmakten försvarar mänskliga rättigheter och hbtq-frågor är integrerade i vår verksamhet. Behandla alla lika är inte samma sak som likabehandling. En gemensam värdegrund är viktig i en organisation och Peter Hemphälä, regementsförvaltare vid Artilleriregementet i Boden, beskriver Försvarsmaktens arbete med värdegrundsfrågor. Under föreläsningen berättar han om myndighetens uppförandekod, likabehandlingsplan och han delar även med sig av konkreta råd hur det går att arbeta med dessa frågor.

NinoRamsby2_Fotograf_UlricaZwenger18.00-18.45 Från Nina till Nino – en könsresa
Jag heter Nino nu. Förut hette jag Nina. Jag har bytt namn eftersom det stämmer bättre med hur jag känner mig, hur jag vill bli sedd rent könsidentitetsmässigt. Jag är född som biologisk kvinna men känner mig som kille. Och då är jag det. Det är inget val, men det är något jag ändå tycker om att vara, det vill säga transsexuell transperson, transkille. Jag stöter ofta på missförstånd och blir felkönad. Det gör förbaskat ont. Jag har ännu inte påbörjat de korrigeringar jag behöver göra, rent medicinskt, så att jag ska kunna känna mig mer tillfreds med min kropp och mig själv. Allt påverkar varandra, kroppen, den mentala hälsan, själens mående. Alla transpersoners resor ser inte lika ut. Jag ska berätta för er om min, det jag hittills varit med om, hur jag ser på min resa till att förstå att jag behöver hjälp och behöver våga be om det jag behöver. Och lite hur jag tänker och ser på trans. För det är komplext, men ändå inte.

19.00-19.45 Samtal om hatdrev inom feministisk aktivism
För några veckor sedan utsattes den samiska artisten Maxida Märak för ett hatdrev av feminister. Hon blev anklagad för att ägna sig åt Cultural appropriation och blev även kallad rasist. I detta samtal möts Tove Fahlgren, samisk hbtq-aktivist, och Maxida Märak, och pratar om det som hände ur deras synvinkel. Hur påverkas en av att utsättas för smutskastning, förminskning och anklagelser av ens feministiska ”systrar”? Vad är syftet med dessa hatdrev? Varför tas inte den rasism samer utsätts för på allvar och varför godtas inte en ursäkt?


Storgatan 13 – lördag


11216276_10153353229733223_374248428_n
10.00-10.45 Därför är Pride viktigt – ett samtal mellan far och dotter
Var med när Anne Graf intervjuar Åsa och Karl Petersen om varför människor måste ha rätt att vara sig själva. Vad har hon lärt honom om normkritik? Och vad har han lärt henne? Varför behöver en stad som Luleå en pridefestival och vilka är deras bästa prideminnen? Åsa Petersen är före detta samhällsdebattör, numera talskrivare på facket Kommunal. Karl Petersen är före detta kommunalråd i Luleå, numera kulturdebattör. Anne Graf är kommunikationschef på The Node Pole. I samband med programpunkten bjuds det på morgonkaffe och smörgås.

11.00-11.45 Transpersoners hälsa i Sverige

En föreläsning om hur transpersoners rättigheter har vuxit fram från 1960-talet till idag och hur vården för transpersoner ser ut. Föreläser gör Fran Palma Nunez från RFSL.

12.00-12.45 Queering Sapmi
Tobias Poggats är ordförande i den samiska hbtqi-föreningen Queersámit och bjuder in besökarna på Luleå Pride till en föreläsning och samtal kring queerhet, samiskhet och att vara normbrytare inom en urfolkskultur. Lär dig mer om Sveriges koloniala historia, samtida samiska kultur och den rörelse för mänskliga rättigheter som håller på att växa fram inom Sápmi.

13.00-13.45 Relationsanarki som feministisk relationspraktik
Hur får en mer jämlika relationer? Hur kan relationsanarki vara en queerfeministisk strategi?
Ett samtal om hur det privata är politiskt och det politiska är privat och om hur en kan skapa relationer utanför den heteromonogama normen. Föreläser gör Åsa Hansson, politisk sekreterare i Polyföreningen.

14.00-14.45 Vi väntar inte hundra år till. Vi ska ha #hundraprocent nu!
1912 skrev den syndikalistiska feministen Elise Ottesen-Jensen att det var en skam att kvinnor i genomsnitt bara fick 86 % av männens lön när de utförde samma arbete. År 2015 är samma siffra 85 %. Vi har fått nog. Kom till Luleå LS workshop med Syndikalisternas generalsekreterare Liv Marend så snackar vi ihop oss om hur vi tillsammans gör något åt könsmaktsordningen på våra arbetsplatser, höjer kvinnolönerna och organiserar oss för förändring.

17.00-17.45 Queert filmskapande – tips för att nå sina drömmar
Varför behövs queera berättelser? Hur gör man film utan resurser? Regissören Bitte Andersson berättar om arbetet med den lesbiska actionkomedimusikalen Dyke Hard och kommer med matnyttiga tips till aspirerande filmskapare. mfr_karin olsson och18.00-18.45 Queer fettaktivism
Vad är queer fettaktivism och hur kan fett vara politik? Vi är två feta, queera aktivister som gör uppror mot smala samhällsnormer med våra kroppar. Vi vill berätta om hur vi och andra gör queer fettaktivism och hur det angår dig. Vi bantar inte och vi ber inte om ursäkt. Vi är fett mot fettfobi och fett för solidaritet mellan alla sorters kroppar. Föreläser gör Sanna Adibzadeh och Karin Kaj Olsson.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA19.00-19.45 BDSMF – hur funkar det?
BDSMF handlar om personer som fascineras, upphetsas och njuter av bondage, dominans, underordning, sadomasochism och fetischism. BDSMF tar sig en mängd med olika uttryck och sker i olika relationer. Vill du lära dig mer om BDSMF så är det här föreläsningen som går igenom olika begrepp, redskap, relationer och kommunikationsformer som är vanliga bland utövare av BDSMF. Föreläsningen är öppen för alla som är nyfikna på och intresserade av BDSMF. Föreläser gör Renita Sörensdotter, forskare på Centrum för genusvetenskap, Uppsala Universitet, samt sexualupplysare.

Scenen Stadsparken – lördag


ShantiochPernilla
10.00-10.15 Godmorgon och välkommen med Pernilla och Shanti

Pernilla Hammargren och Shanti Rydwall Menon är dagens värdar. Shanthi Rydwall- Menon är komiker och en av de fasta medlemmarna i humorprogrammet ”Carpe Fucking Diem” i P3. Pernilla Hammargren är komiker och driver den feministiska standupklubben Stand Up Yours på Södra Teatern i Stockholm. Välkommen till en pridelördag i kärlekens och humorns tecken.

10423940_809171089113477_7900326345845870428_n
10.15-10.45 Kornelia Waller

Tonsatta slagord, melodiös poesi. Kornelia spelar och sjunger. Låtarna målar upp den verklighetsbild som arbetarklassens döttrar kan känna igen sig i. Om du gillar sparkar riktade uppåt, norrlandsseperatism och melodier med allsångspotential är detta något du borde uppleva.

Raindear111.15-11.45 Raindear
Raindear är en högaktuell popakt under ledning av sångerskan och producenten Rebecca Bergcrantz. Hennes musik beskrivs bäst som filmisk, och smått psykedelisk electropop med influenser från både jazz- och världsmusik. Raindears sound präglas av hennes karaktäristiska, spöklika röst kombinerat med en atmosfärisk ljudbild och är något helt unikt som börjat uppmärksammas världen över.

KaptenKid-Press12.15-13.00 Kapten Kid & det oändliga sommarlovet
Det norrländska indiebandet kapten Kid & Det oändliga sommarlovet betonar svart humor, underfundighet och lekfullhet. I musiken blandas punkigt driv med svängiga baktakter och vemodiga folktoner. De svenska texterna löper som en röd tråd genom de musikaliskt mångbottnade arrangemangen. Sedan starten 2007 har bandet spelat sig igenom närmare hundratalet livekonserter och släppt tre album. Kapten Kid och det oändliga sommarlovet består av Peter Andersson, Anni Karp, Daniel Dela, Richard Lundqvist, Björn Berggren, Ulf Utterström och Adam Holmlund.

fannybild113.30-14.15 Fanny De Aguiar
“Min musik för mig har alltid varit hjärtlig och själslig, och jag har alltid velat förmedla en känsla. Den känslan jag själv har medans jag skriver. Att beröra, att få människor att känna någonting och kanske även känna igen sig i det jag sjunger, i mina ord. Det är viktigt för mig, och det är det jag strävar efter som artist”. Det säger artisten Fanny de Aguiar som är känd från TV4-programmet Idol där hon medverkade i höstas och kom på en femteplats.

hector1
14.30-14.45 Hector Lopez

Hector Lopezs låt “Love” utsågs till Europas pridelåt 2014. Han fick då äran att turnéra på olika pridefestivaler och nattklubbar runt om i Sverige, Norge och Danmark. I Oslo blev artisten och hans dansare mottagna av både norska stadsministern och Oslos borgmästare. I år kommer Hector Lopez med sina fantastiska dansare till Luleå för att framföra låten ”Love” och hans nya sommardänga “oh la la”.

14.45-14.55 2Njoy
2njoy är två av landets mest karismatiska showartister. Det blir fullt party med dessa tjejer på scen och en perfekt uppvärmning inför prideparaden som avgår 15.00. Fartfyllt, festligt och oemotståndligt.

16.00-16.15 Paradfest med tal och prisutdelning
Efter prideparaden 2015 samlas vi framför scenen i Stadsparken och tar del av trumspelande, prisutdelning för bäst klädda paradperson samt brandtal. Årets talare är Mimie Märak, samisk aktivist, skådespelare och poetry slam-artist, Mian Lodalen, författare och aktivist, Renita Sörensdotter, forskare på Centrum för genusvetenskap, Uppsala Universitet och sexualupplysare samt Sophie Gunnarsson, verksamhetsledare för RFSL Luleå och norra Norrbottens län. Pernilla Hammargren och Shanti Rydwall Menon är kvällens värdar.

pr bild 2njoy rosa16.15-16.45 2Njoy
2njoy är två av landets mest karismatiska showartister. Det blir fullt party med dessa tjejer på scen. Förutom sina egna låtar, så bjuder tjejerna på ett schlagermedley utöver det vanliga. Denna duo är förpackad med charm, coola scenkläder och en massa glimt i ögat;) Fartfyllt, festligt och oemotståndligt.

_MG_8093_s16.45-17.15 Mariette
Våren 2015 uppträdde Mariette i Melodifestivalen och utsågs till Årets genombrott. Hon kom till final med låten  ”Don’t Stop Believing” och snart kommer ett nytt album som är skrivet i nära samarbete med artisten och låtskrivaren Miss Li. Mariette gästar Luleå Pride för tredje gången och kommer att bjuda på både gammalt och nytt material. När experterna talar om “vad som krävs för att bli artist” kvalar poprockartisten Mariette in på alla kriterier. Hon är en skicklig gitarrist, talangfull låtskrivare och har en klar och ren stämma. Dessutom har hon det driv som krävs. År 2008 släppte Mariette sitt debutalbum på eget bolag. Året därpå slog hon igenom i tv-programmet “Idol” där hon slutade fyra. År 2010 röstade läsarna av tidningen QX fram henne som Årets homo/bi.

KÖNSFÖRRÄDARE17.45-18.30 Könsförrädare

Könsförrädare från Luleå spelar drömsk, vän och våldsam indiepop. Tillsammans med de stilistiskt raffinerade och normkritiska texterna är det svårt att separera pop från politik. I september 2013 släpptes debutalbumet “Curse All Law” producerat av Mattias Alkberg. Könsförrädare består av Janinne Sandström Oja, Måns Lundstedt, Alina Björkén och Robin Bernhardsson. Janinne säger så här: “Det kommer kanske aldrig att vara lönsamt för oss att hålla på, vi gör det bara för att det är fucking kul. Och att göra saker som är olönsamma är den bästa pungspark jag kan tänka mig: Att få känna saker i sin kropp som ingen jävel kan sätta ett värde på. Det är allt just nu när allt ska mätas och vägas i guld”.

systraskap_pressbild_wear_it_like_you_deserve_it19.00-20.00 Systraskap
De två producenterna och musikerna i Systraskap, Sabina Wärme och Amanda Lindgren, skapar politiska kampsånger. Systraskaps sound verkar aldrig ha några begränsningar, men är ändå alltid igenkännbart i de karaktäristiska produktionerna och de fulländade melodierna. Deras omtalade konserter kännetecknas av elektroniska ljudbilder blandat med trumset, bas, förställda röster och blåsinstrument. Systraskap besöker Luleå Pride för andra årets i rad och kommer att spela många låtar från debutalbumet som kom i februari i år.

Nadya20.30-21.00 Nadya
Nadya är artisten som ligger i gränslandet mellan elektronisk musik och hiphop. Hon har sedan barnsben ägnat sig åt musik och den 19 september släpper hon singeln ”Refugee” där hon har samarbetat med producenten Duvchi. Från punk till elektronisk hiphop med mellanöstern-influerat sound får hon utlopp för sitt konstnärliga uttryck. Ur hennes musikaliska ådra växte både ett politiskt engagemang och att ge fritt spelrum för musikaliska yttringar. ”Jag fattar inte varför jag har den här jävla passionen. Det är aldrig svart på vitt, men det enda som har bevisats för mig är att musiken var min väg. Det är bara att följa den.”

Maxida Press 121.30-22.15 Maxida Märak
Maxida Märak producerar hiphop på ett unikt och nyskapande sätt där Sápmi alltid är normen. Det handlar om hård rap och tunga elektroniska beats blandat med jojk. Något som ingen annan i världen experimenterat med förut. Även om budskapet i hennes låtar är tydligt så är det inte politiken som driver henne som artist. Det är strävan efter att skapa fet musik. Genom att vara ärlig och transperent med vem hon är hoppas hon kunna inspirera andra att man kan bli vad man vill, oavsett bakgrund. Maxida Märak är en av årets sommarpratare i P1.

Pressbild-Magnus-Ekelund0122.30-23.00 Kitok
Kitoks musik handlar om att släppa taget. Att i hämningslösheten hitta nyckeln till ett uttryck som låser upp allt. Det är Beastie Boys och Santigold lika mycket som Glasvegas och Eminem. Det är skateboardåkande urbanism och småstadsångest sida vid sida. Bas som skakar kroppen och diskant som skär in i själen. Streetkultur, punk, hiphop, flimrade VHS-filmer, internets anarkistiska estetik, ångest, humor och samiskt arv sammansmält i en rent virtuos uppvisning i respektlöst låtskrivande. Förra året släpptes albumet “Paradise Jokkmokk” med bland annat singlarna “STHLM City” och “Paradise Jokkmokk”.


Lillan – lördag

10.00-11.00 Ett samtal kring idrott och hbtq
Vad har hänt sedan förra årets Luleå Pride? Har idrottsvärlden i Norrbotten blivit bättre på hbtq-frågor och hur jobbar föreningarna med frågorna idag? Möt personer från olika idrottsklubbar i Luleå och lyssna på ett samtal om hbtq-klimatet i sportvärlden i Norrbotten. Deltar gör bland annat representanter från Luleå Roller Derby, Northland Basket, Norrbottens fotbollsförbund samt Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Moderator är Ingela Lekfalk.

11.15-13.15 Lule Stassteater
Teaterns möjligheter att experimentera och laborera med verkligheten är unik och kan därför utmana normer, som till exempel könsidentitet. De senaste åren har intresset för genusmedveten gestaltning exploderat inom teaterbranschen i Sverige. Passa på att prova en lustfylld arbetsmetod för att öka din medvetenhet om sociala normer och konstruktioner, med skådespelaren Nora Bredefeldt. Genom övningar och lekar får du skapa din egen dragqueen/dragking och se på livet ur hens ögon för en stund.

13.30-14.45 Politikerutfrågningstävling
En politikerutfrågningstävling mellan våra lokala politiker där både kunskaper och ställningstaganden kommer att diskuteras med deltagarna. Politikerna får tävla mot varandra i en frågetävling med svarsalternativ. Varje hörn motsvarar ett svarsalternativ som politikerna individuellt får välja emellan. Efteråt ges publiken möjlighet att diskutera med politikerna kring deras svar. Här har du chansen att ifrågasätta politikernas val och att komma med egna frågor och inlägg. Politikerna kan sedan samla ytterligare poäng genom rita-gissa-spring med hbtq-tema. Den som först kommer på det ord som ritas får ett poäng. Vinnande politiker erhåller ett pris av RFSL Luleå och norra Norrbottens län. Lena Edenbrink leder tävlingen.

old-people-funny-t-shirts-20__60516.30-18.30 Performanceworkshop med Hanna Nygårds och Karina Sarkissova
Karina är koreograf, Hanna är skådespelerska. Förutom scenkonstnärer är vi även nära vänner. Vi har med åren samlat på oss utelämnande, smutsiga och poetiska konversationer genom facebook-chattar. Vi vill dela med oss av dessa konversationer, som ska bli till ett framtida manus. Vår workshop är en berättelse vi delar tillsammans genom lekfulla övningar, samtal och diskussioner. Ingen erfarenhet av performance eller teater behövs. Alla utom cis-män är välkomna.

Uppvaknandet-119.00-20.00 Uppvaknandet
Uppvaknandet – En tvärkonstnärlig föreställning med ord, ljud och bild, där Anna Jadéus, musiker, och Nino Mick, poet, gör gemensam sak mot heteronormen. Det är en berättelse om att växa upp i den slumrande småstaden, att vakna upp till något annat, politiken, hbtq-kamp genom historien och historielösheten, hatbrott, familjer och pink washing.

Photo by Alexi Carpentieri
20.30-22.30 Dyke Hard

Dyke Hard är en svensk actioncomedimusikal med minimal budget som skapats med hjälp av en stor del av Stockholms queercommunity. Se ca 200 flator, bögar, transpersoner och andra queers dansa och fightas i denna århundradets kultrulle! Efter filmen blir det ett samtal mellan regissören Bitte Andersson och Jonas Berglund, queeraktivist från Luleå.


RFSL-tältet/Pride på Stan – Lördag

09.00-14.00 Drop in-vigslar
Har ni funderat på att gifta er? Varför inte passa på under pridehelgen. Vi bjuder på präst, musiker, sångsolist, kaffe, tårta och alkoholfritt bubbel för bröllopsparet och eventuella gäster. Det enda ni behöver är hindersprövning och vigselintyg från skatteverket, och minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan. Plats: Nederluleå kyrka, Gammelstad.

09.30-10.30 Frukost med RFSL
RFSL Luleå och norra Norrbottens län bjuder på frukost. Gratis mot uppvisande av medlemskort/-armband (25 kr för icke-medlemmar). Plats: RFSL-tältet i Stadsparken.

10.00-11.00 Boksamtal med gratis frukost
Vi äter frukost tillsammans och diskuterar ”Så att jag kan komma in” och ”Gud är större”, böcker som tar upp frågor som kretsar kring religion och hbtq. Samtalen leds av prästerna Viktoria Svärdh och Anna-Stina Svedberg. Plats: Kyrkogatan 7.

11.00-11.30 Normkritisk sagostund för de minsta
Kom och lyssna på när Karin Frimodig och Sara Berg läser högt ur sin bok ”Piraterna och regnbågsskatten”. Alla barn i alla åldrar välkomna. Plats: RFSL-tältet i Stadsparken.

11.00-16.00 En egen värld – Tove Jansson och Mumintrollen
Utställningen levandegör delar av Tove Janssons fantasifulla Muminvärld och berättar om hennes barndom och väg till att bli konstnär och författare. Texterna och bilderna berör allmänmänskliga teman som alla människor i alla åldrar hittat sin egen ingång till. Berättelsernas mångdimensionella och kvalitativa rikedom är en oändlig källa att ösa ur, återupptäcka och hämta inspiration från. Plats: Norrbottens Museum.

1200x900px Storst av allt SvKy12.00-13.00 Tryggare kan ingen vara
Vilka möjligheter för identifikation, inkludering och trygghet finns det i Svenska kyrkans kyrkbänkar för de personer som inte är cis- och heteronormativa? En föreläsning om kyrkorummets normativitet, och hur vi kan skapa trygga och inkluderande rum och riter för alla. Föreläser gör Elise Strömberg, en normkritisk föreläsare och utbildare med fokus på cis- och heteronormativitet. Hon är en troende queerteologisk aktivist som studerar teologisk etik och religionssociologi, och som drömmer om trygga religiösa rum för alla. Plats: Domkyrkan.

12.00-14.00 Invigning konsthallen med sökande-mingel
Konsthallen i Kulturens hus, Luleå, visar fyra olika utställningar under sommaren. Utställningarna invigs kl. 12.00, lördag 13 juni, av Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke och presenteras tillsammans med deltagande konstnärer. Två av utställningarna har ett mycket tydligt fokus på tematiken kring sexualitet och hbtq-frågor, de andra två fungerar som komplement i sammanhanget, knyter an kring sexualitets- respektive mångfaldsfrågan. Utställare: Michelle Marie Roy, Tema: Sexualitet, fotografi, Mikael Olofsson, Ur Erotica, teckning, Anna Viola Hallberg, Rekursivt avstånd, video samt Marét Ánne Sara, Vel eambbo oaivemozit/Utvidgad galenskap/Enlarged madness, måleri. Efter invigningen anordnar RFSL Luleå och norra Norrbottens län i samarbete med Kulturens Hus ett sökande-mingel 13.00-14.00. Kanske hittar du en kärlek, en vän, en livskamrat, en flört, en kamrat, en förtrogen, en hjärtevän, en kompis, en partner, en polare eller en själsfrände. Kanske lite av varje eller alltihop? Vi bjuder under det fria minglet på tilltugg och dryck.

17.30-19.00 Snabbis
RFSU gästar RFSL-tältet för att spela ”Snabbis”, ett spel om sex och relationer. För att kunna prata om sex behöver en ha ord. Utan ord är det svårt att säga vad en vill och inte vill. Att snacka sex i oladdade situationer kan bidra till att en får ett språk i de sexuella sammanhangen också. Plats: RFSL-tältet i Stadsparken.

18.00-19.00 Jenny, Gud och tystnaden
Jenny läser sista terminen för att bli präst och är gift med Linda. I denna dokumentärfilm får vi möta Jennys kamp att bli accepterad av sina kurskamrater. En film om identitet, tro och livsval. Plats: Nygatan 12.

Lordag Bistro Norrland webbliten22.00-03.00 RFSL:s Luleå Pride Celebration party
Årets lördagspridefest äger rum på Bistro Norrland och arrangeras av RFSL Luleå och norra Norrbottens län. Ta på dig ditt mest glittriga och fantastiska plagg och kom och dansa dig svettig hela natten lång. Vid midnatt uppträder Mariette. Mariette fick sitt stora genombrott detta år i samband med melodifestivalen och framför bland annat sin hit Don’t stop believing. Dj:ar gör Frida Selander och Moster P. Dj moster p har gjort lite inhopp på Klubb Make Out här i Luleå och är nu tillbaka. Hon kommer att spela en partymix med bland annat electro/house och dancehall. Frida Selander har gästat Umeås klubb Take Queer ett flertal gånger och lovar att bjuda på musik som känns. Det utlovas en kavalkad av extatiska hits och gobitar, bultande hjärtan och ett glitterregn i varje nerv av din kropp.
Välkommen på en underbar lördagsfest där vi tillsammans firar kärleken och rätten att få vara precis den vi är. Från 18 år. Kostnad: 80kr. På kvällen har du möjlighet att boka bord på Bistro Norrland och där äta din middag. Do it! En extra regnbågig meny utlovas.

Lordag Stadsparken webblllllite23.00-02.00 RFSL:s nyktra parkpridefest lördag
Lördagen i Stadsparken avslutas med RFSL:s prideparkfest i RFSL-tältet. DJ är AzarJoon. Liveuppträdandet står Hector Lopez för. Pris: 40kr. RFSL-medlemmar kommer in gratis. Plats: RFSL-tältet i Stadsparken.

Söndag

Storgatan 13 – söndag

10.00-10.45 Trans och vithetsnorm
Hur ser vithetsnormerna ut inom transcommunityt? Och hur påverkar det kampen för transpersoners rättigheter? Fran Palma Nunez, före detta Lulebo och queeraktivist, samtalar om hur rasistiska strukturer kan ta sig uttryck inom hbtq-kampen, med extra fokus på t:et i hbtq.

Skanningsbild 21

11.00-11.45 Newcomers
Jasminé Mehho, samordnare, berättar om RFSL Newcomers nätverk och sociala plattform för asylsökande och nyanlända hbtq-personer. Var i Sverige Newcomers finns och hur lokala RFSL avdelningar kan starta ett Newcomers nätverk. Vad finns det för politiska och juridiska frågeställningar som Newcomers vill lyfta? Under workshoppen kommer det även att finans möjlighet till diskussion kring asyl, migration och hbtq.

Elise_pressbild112.00-13.45 Ciskönad heterosexualitet, en normativ symbios
En workshop där vi tillsammans diskuterar, vrider och vänder på begrepp som kön och könsnormer; hur hänger samman med normer kring sexualitet. Detta för att se hur cis- och heteronormer påverkar oss, och inte minst om och hur vi själva bidrar till att hålla dessa normer vid liv. Ledare för workshopen är Elise Strömberg, trans och queeraktivist, normkritisk föreläsare och utbildare med fokus på cis- och heteronormativitet.

workshopbild
14.00-15.45 Normkritiskt serieskapande. Kom och rita serier ihop med oss!

Karin och Kexet kommer till Luleå Pride och håller en workshop i normkritiskt serieskapande. “Vi kommer att skapa massa serier ihop men också diskutera vad som är en serie, vad som anses som fint/fult och vilka föreställningar det finns kring skapande. Normkritiskt serieskapande är en workshop där vi tillsammans skapar serier i en så prestationslös och trygg miljö som möjligt. Vi ifrågasätter vad som anses fint/fult och hur en serie “bör” se ut”. Vi vill skapa en kreativ atmosfär där alla känner sig trygga och inkluderade. Genom hela workshopen pratar vi om normer och på vilket sätt de påverkar oss och sättet vi ser på oss själva och våra prestationer. Workshopen är indelad i olika övningar där vi jobbar för att alla ska kunna uttrycka sig och skapa utifrån sina erfarenheter. Du behöver inte ha några förkunskaper.

Scenen Stadsparken – söndag


nino310.00-10.15 Godmorgon och välkommen med Nino Mick
Estradpoeten Nino Mick varvar dinosaurier med svarta hål, och presenterar söndagens akter.

Oriental hipsliten10.15-10.45 Oriental Hips
Ulrica Rier, Tanja Ek och Frida Palmbo ingår i dansgruppen Oriental Hips från Luleå. Förenad av en gemensam passion för orientalisk dans, även kallad magdans, hittade tjejerna i Oriental Hips varandra för drygt 7 år sedan. Under flera års tid, med en ständig hunger efter mer danskunskap, har de utvecklats tillsammans genom ett flertal kurser för både svenska och utländska danslärare. Oriental Hips har uppträtt runt om i Norrbotten, däribland under Luleå Pride 2014. Under Luleå Pride 2015 bjuder Oriental Hips på dansglädje och en färgsprakande, glittrig dansshow som innehåller allt från klassisk magdans till folklore från arabisktalande länder.

Blåslagna11.00-11.45 Blåslagna
Ibland vill en bara slå sig ner på en knarrande trästol i sina skitigaste jeans, sprätta en kall och nynna till bekanta toner från en tidsepok då allt var enklare. Just därför finns bandet Blåslagna. Ett opretto tvåmannaband som grävt fram och dammat av guldkornen ur den världsliga blues- och soulskattkistan. Tänk dig en chill kväll där Ray Charles jammar med en lagom taggad Aretha Franklin och en dagen-efter Joss Stone på kör. Typ så känns Blåslagna. Guran hanteras av Ricke. Sofia håller i micken. Vi delar gärna en java efter giget och löser (o)värdsliga problem.

NinoRamsby_Fotograf_UlricaZwenger12.00-12.45 Nino Ramsby
Med osedvanlig närvaro och en aldrig sinande nyfikenhet har multiinstrumentalisten, låtskrivaren, sångaren och producenten Nino Ramsby (tidigare Nina) ända från början förtjänstfullt kryssat mellan och tvärsöver genrerna i dryga tiotalet uppmärksammade grupper och projekt. Texter om transidentitet, hat, mod, åtrå, Gud, tröst och förlåtelse. Som scenuppenbarelse utstrålar Nino en säregen blandning av självförtroende och utlämnade sårbarhet. Publiken avväpnas när känslan av distans mellan publik och artist försvinner. Nino för en politisk kamp, en kamp för friheten, en kamp för att alla ska ha rätten att accepteras precis som de är, en kamp för att alla ska få plats och ska ha samma rättigheter i det här samhället. Han påminner oss även om den kamp varje människa själv bör föra, kampen för sin egen inre frihet, den frihet som varje människa har ansvar att formulera inför sig själv. 17 maj 2015 släpptes albumet ”Du kan och sov nu”.

PRESSBILD 2 DENNIS KALLA13.15-14.00 Dennis Kalla
Om Jokern från Batman och Lorde hade ett band ihop skulle det låta som Dennis Kalla. Välskrivna poplåtar med trasiga gitarrer, stora synthar och texter som skär i hjärtat. I november i fjol debuterade Dennis med singeln ”On My Skin” för att sedan turnera ihop med Kristian Anttila. Uppföljaren ”Change Your Mind” släpptes i februari och har bland annat nått topp 20 på studentradiolistan i Sverige, rankats som bästa singeln från Norrbotten 2015, samt fått in Dennis på eftertraktade scener runtom i Sverige. Dennis har hyllats för sin sångröst, sina liveframträdanden, och för sina låtar. I maj kom nya singeln ”Good Night Bad Morning”.

FridaSelanderPressbildliten14.30-15.15 Frida Selander
Rösten är en stråle av klarhet, en självande skärva, en djup kanal, ett vibrerande spröt. Den akustiska gitarren doftar som en granskog, telecastern känns som månens spegling i sjön. Precis som Billie Holiday, sjunger Frida med en självklarhet, och en alldeles särskild närvaro. Hon får syn på något, fångar upp det, och visar det för dig. Frida har nyss släppt “Like A Cat”, första singeln från det efterlängtade albumet “I Hear Sunshine”. I mellanrummet av denna blommiga öppningslåt och albumsläppet den 7:e Oktober, ger hon ett antal väl valda solospelningar. Här är hon, som juniljuset, en renande kraft.

Azar LOL (2 of 4)15.30-16.30 Dance for love med dj Azarjoon
Kom och dansa för mångfald i Stadsparken. DJ AzarJoon har figurerat på Stockholms klubbscen länge och lekt med musiken på klubbar som Caliente, Mamarazzi, Femtastic och Södra teatern. Det blir allt från smaskig hip hop och afrobeat till tung dancehall, latinorytmer och R’n’B. Ett arrangemang av Dance For Love Luleå och Universe Culture North i samarbete med Luleå kommun.

16:30-16:45 Avslutning och prisutdelning
Vi rundar av Luleå Pride 2015 med prisutdelning, avtackning av volontärer och poesi med Nino Mick. Med på scenen kommer även representanter från RFSL Luleå och norra Norrbottens läns styrelse att vara samt verksamhetsledaren Sophie Gunnarsson att vara.

Lillan  – söndag

16.00-17.10 Regnbågsfärgade kortfilmer
Kortfilmsprogram med bland andra “Reel” av Jens Choong och “Adelshingst” av Sofia Priftis.
Entré: 20 kronor. I samarbete med Folkets Bio Luleå.

18.00-19.30 Transphobia
En film om en speciell vänskap mellan filmens regissör Nur, som flytt från Kurdistan, och Rashan som på grund av sin sexuella läggning lever som flykting i sitt eget land. Två kvinnor från samma by som båda tvingats fly men av vitt skilda anledningar. Hur känns det att betraktas som pest och – som själv troende – alltid få höra att Gud kommer att straffa dig och att du ska brinna i helvetet?

20.00-21.25 Nånting måste gå sönder
Film av Ester Martin Bergsmark med Guldbaggebelönade Saga Becker i en av huvudrollerna. En framtida klassiker? Entré 40 kronor. I samarbete med Folkets Bio Luleå.

RFSL-tältet/Pride på stan – söndag

19okt_lesbiskfrukost_stor
10.00-12.00 Lesbisk frukost
Kom och häng på lesbisk frukost i Luleå. På Luleå prides sista dag ses vi för att hänga, snacka och äta frukost tillsammans.På programmet har vi ett samtal med Kirsti och Lydia, med berättelser från förr och nu. Deltagare från workshopen “Normkritiskt Serieskapande” ställer ut alster, Karin och Kexet berättar om idén bakom och syftet med workshopen. Kvinnofolkhögskolans linje i feministisk och aktivistisk filmkonst visar några kortfilmer. Frukosten kostar 30-50 kr betalas på plats när du kommer. Ingen föranmälan krävs. Allt är vegetariskt och veganska alternativ finns. För den som vill så går det lika bra att ta med sig egen frukost. (På grund av allergier: ta ej med något som innehåller nötter!) Lesbisk Frukost är öppet för alla  som tycker att det kan vara intressant eller roligt att hänga i en miljö där lesbiskhet står i fokus. Lesbisk frukost är ett lesbiskt rum. Du kan definiera dig själv på andra sätt utanför rummet, men rummet är ett lesbiskt häng och delar ett lesbiskt perspektiv. Om du har några frågor är det bara att höra av dig till sagahanna.nygards@gmail.com. Plats: Café Nordansmak
Stationsgatan 25b.

10.00-16.00 Normkritisk konst
Konsthallen i Kulturens hus, Luleå, visar fyra olika utställningar under sommaren. Utställningarna invigs kl. 12.00, lördag 13 juni, av Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke och presenteras tillsammans med deltagande konstnärer. Två av utställningarna har ett mycket tydligt fokus på tematiken kring sexualitet och hbtq-frågor, de andra två fungerar som komplement i sammanhanget, knyter an kring sexualitets- respektive mångfaldsfrågan. För mer information kring utställningarna se: www.kuturenshus.com/konst

10.30-11.30 Frukost med RFSL
RFSL Luleå och norra Norrbottens län bjuder på frukost! Gratis mot uppvisande av medlemskort/-armband (25 kr för icke-medlemmar). Plats: RFSL-tältet i Stadsparken.

11.00-16.00 En egen värld – Tove Jansson och Mumintrollen
Utställningen levandegör delar av Tove Janssons fantasifulla Muminvärld och berättar om hennes barndom och väg till att bli konstnär och författare. Texterna och bilderna berör allmänmänskliga teman som alla människor i alla åldrar hittat sin egen ingång till. Berättelsernas mångdimensionella och kvalitativa rikedom är en oändlig källa att ösa ur, återupptäcka och hämta inspiration från. Plats: Norrbottens Museum.

11.00-16.00 Cosplay-picknick
Kom och visa upp dig själv och dina dräkter, träffa andra likasinnade och knyt kontakter. Inga krav, bara kärlek och medtagen mat. Arrangeras av föreningen Trollpack i samverkan med Studiefrämjandet. Plats: Stadsparken.

13.15-14.00 Normkritisk sagostund för de minsta
Kom och lyssna på när Karin Frimodig och Sara Berg läser högt ur sin bok ”Piraterna och regnbågsskatten”. Alla barn i alla åldrar välkomna. Plats: RFSL-tältet i Stadsparken.

1200x900px Storst av allt SvKy17.00-18.30 Regnbågsmässa
Kom in som du är, kom ut som du vill vara. Regnbågsmässan vill spegla allas lika värde ur ett hbtq- perspektiv. Mió Evanne framför sin låt “The power of the rainbow”. Alla är välkomna! Plats: Luleå domkyrka.