Luleå Pride 2016

Omslagsbild för Luleå PrideNedan finner du programpunkterna för Luleå Pride 2016. Du kan även ladda ner hela programmet som en pdf-fil, genom att klicka på bilden här intill.

 

 

 

Här kan de titta på bilder från Luleå Pride 2106.

 

 

Torsdag

 

Bild från Scandic Hotel

Luleå Pride gästar Scandic Luleå

 , 19:00-01:00
 
 

Scandic Luleås bar och restaurang är den perfekta platsen att ladda upp inför helgens festival. Alla pridefirare är välkomna till denna förpeppsafton där vi umgås och laddar inför årets Luleå Pride. Det är vi tillsammans som gästar Scandic som skapar härlig stämning och en känsla av att en vardagskväll kan innebära något fantastiskt. Musik, mat och billiga pridedrinkar i baren. Välkomna!

 

 

Fredag

 

Bild till Vem är mamman

Vem är mamman?

 , 11:00-12:45

En föreläsning som flyttar fokus från barns tankar om kön och familj till bemötande av olika familjekonstellationer inom vård och förskola. Vilka heteronormativa fällor faller vi ofta in i? Föreläser gör Emelie Lysholm, drama/genuspedagog samt förskollärare som arbetat i förskolan sedan 2007. Emelie har tidigare föreläst på Luleå Pride med monologen “Queer i förskolan” som handlar om upplevelser av att vara queer och arbeta i förskolan. Med tiden utvecklades monologen till föreläsningar och workshops kring normkritik i förskolan. Föresläsningen är ett samarbete mellan Norrbottens läns landsting (Folkhälsocentrum) och RFSL Luleå och norra Norrbottens län. Vi bjuder på lunchsmörgås och dryck.

Anmäl dig här: http://simplesignup.se/event/77162

Bild på Dj Wet Martini

Dj Wet martini

 , 12:00-14:00
 
 

Martina Johansson står bland annat bakom klubbar som Love&Rockets och Trubbel, som förgyllde Luleås klubbscen under ett par år på 2000-talet. Sedan dess har hon härjat runt bakom DJ-båset och som arrangör, nu allra senast med klubben MORSAN som hyllar och bokar och lyfter fram coola mammor. Martina spelar så svettig musik att du kommer att kunna salta in renkött på dansgolvet när hon är färdig. Kanske är det därför som hennes DJ-alias är DJ Wet Martini. Vi vet inte, men snuskigt låter det…

Testa dig för hiv under Luleå Pride

 , 12:00-20:00
 
 

RFSL erbjuder snabbtestning för hiv på Elite Stadshotellet Luleå. Testet är gratis, du kan vara helt anonym och du får resultatet inom tjugo minuter. Vi finns en trappa upp på Elite Stadshotellet precis intill Stadsparken. Vi har öppet fredag 17:e juni och lördag 18:e juni. Välkommen! Mer info: http://www.testpoint.se/event/lulea-pride/.
Get a hiv-test during Luleå Pride! RFSL offers rapid HIV testing at the Elite City Hotel Luleå (Elite Stadshotellet Luleå).The test is free of charge, you can be completely anonymous and you’ll get the result within 20 minutes. You’ll find us on the first floor at Elite Stadshotellet, right next to Stadsparken. We’re open on Friday 17th of June and Saturday 18th of June. Welcome! http://www.testpoint.se/event/lulea-pride/

Bild på Anna Gallin

RFSL:s viktigaste frågor just nu

 , 13:00-13:45
 

Efter att Sverige fick könsneutralt äktenskap 2009 undrade många; nu är väl ändå RFSL:s kamp över? Så var det givetvis inte. Sedan dess har RFSL fortsatt att framgångsrikt driva hbtq-rättighetsfrågor så som barnlöshetsbehandling för lesbiska par och avskaffandet av tvångssterilisering av transpersoner samt utbildat ett stort antal verksamheter i Sverige i hbtq-frågor genom hbtq-certifieringen. Idag finns fortfarande många viktiga hbtq-frågor att arbeta med. Under den här föreläsningen får du ta del av vad RFSL arbetar med idag och hur du kan bidra till arbetet. Föreläser gör Anna Galin från RFSL:s förbundsstyrelse.

Bild på Anna Gallin

Familjebildning utanför normen

 , 14:00-14:45
 

Vilka familjepolitiskafrågor driver RFSL just nu? Vad ska jag tänka på när jag reser i Europa med barn? Var kan jag få råd och information om jag vill skaffa barn som hbtq-person? På det här passet pratar vi om dessa och fler aktuella familjefrågor. Föreläser gör Anna Galin, sammankallande för familjepolitiska arbetsgruppen i RFSL:s förbundsstyrelse som berättar och svarar på frågor.

Bild på Maria-Pia Cabero

Folk, familj och fosterland

 , 14:00-14:45

En föreläsning som dyker ner i dagens nationalistiska och högerextrema antifeminism och som undersöker hur motståndet mot hbtq-personers rättigheter är konstruerat. Som ett resultat av det egna politiska projektet och den ideologiska synen på nationen och ”folket” ligger den traditionella kärnfamiljens ideal i centrum, tätt sammanlänkat med missionen att skapa “manliga män” och “kvinnliga kvinnor”, att kontrollera kroppar, sexualitet och reproduktionsförmåga – allt för att rädda vår framtid. Föreläser gör Maria-Pia Cabero, utbildningsansvarig på den antirasistiska stiftelsen Expo som genom folkbildning, journalistisk och research jobbar för att sprida kunskap och engagera fler människor i arbetet mot rasism och för ett jämlikt samhälle. Föreläsningen arrangeras i samarbete med Länsstyrelsen Norrbotten.

Bild på Zlatan

Sverige-Italien

 , 14:00-17:45
 
 

Sverige möter Italien i den andra gruppspelsmatchen i herrarnas fotbolls-EM fredagen den 17 juni. RFSL Luleå och norra Norrbottens län visar matchen på en 30 kvadratmeter stor skärm i Stadsparken. Vi inleder med försnack, sen match och avslutningsvis efterföljande eftersnack. Välkommen till regnbågsfärgad fotbollsunderhållning i världsklass. Ta med picknickfilten, sätt dig i gräset och njut tillsammans med alla andra pridefirare. Heja Sverige!

Bild på Louise Berndtsson

Kön och sexualitet genom den heterosexuella matrisen

 , 15:00-15:45
 

Hur skapar vi kön och sexualitet enligt den heterosexuella matrisen? Finns det en skillnad mellan att göra heterosexualitet/homosexualitet och hur hänger våra sexuella handlingar ihop med genus/kön? I den här föreläsningen kommer begrepp som genus/kön, heterosexuella matrisen och begär gås igenom och problematiseras. Föreläsningen utgår från ett socialkonstruktivistiskt perspektiv. Föreläser gör Louise Berndtsson, feministisk teorinörd som går under namnet “@kattrevolution” på nätet.

Bild på Sara Gagnesjö

Glesbygdsperspektiv på queer

 , 15:00-15:45

Vad betyder queer för människor på glesbygden? Hur ser erfarenhet av queera liv ut ur ett glesbygdsperspektiv? Hur utmanar queera berättelser från glesbygden föreställningar om staden som norm för queert liv? Detta är frågor som kommer att belysas i den här föreläsningen. Föreläser gör Sara Gagnesjö, genusvetare som har studerat masterprogrammet “Intersectionality and Change” vid Linköpings universitet.

Bild på en transsymbol

Workshop om transvården i Norrbotten

 , 15:00-16:30
 
 

RFSL arrangerar en workshop om situationen för transpersoner i Norrbotten och hur vården ser ut. Vad kan bli bättre? Vad fungerar bra? Workshopen är tänkt att bli ett samtal mellan Kristina Hillar, samordnare för könsidentitetsteamet på Sunderby sjukhus, representanter för nätverket Transammans baserade i Kiruna, Yolanda Bohm från RFSL ungdom samt de som kommer för att delta på denna punkt. Kristina Hillar och hennes kollega utreder alla nya patienter i Norrbotten. Välkomna att vara en del av samtalet och förändra och påverka vården i rätt riktning.

Bild på Sebastian Stenman

Nyanländ och hbtq

 , 16:00-16:45
 

Hur är det att komma till Sverige som nyanländ hbtq-person? Vilket stöd kan en få av organisationer och vilka behov är centrala? På vilket sätt är myndigheter kopplade till dessa behov? Det är de här frågorna som är i fokus i kandidatuppsatsen “Hbtq-Migration – En kvalitativ studie om verksamheter i Europa” som riktar sig till nyanlända hbtq-personer. Uppsatsen bygger på intervjuer med personer som arbetar med denna målgrupp i Sverige. Den visar olika begränsningar i stöd gentemot målgruppen, bristande kompetens av myndigheter och organisationernas väsentliga betydelse för målgruppen. Föreläser gör Sebastian Stenman, student i Europakunskap vid Göteborgs universitet.

Bild på Tiffany Kronlöf

Varför behövs systerskapet?

 , 16:00-16:45

Hur klarar en sig från att gå under när en omges av folk som tycker att jämställdheten har gått för långt? När en feminist ibland är mer sällsynt än kolhydrater på ett crossfitcenter är det lätt att tappa modet. Det blir även massor av feministiska överlevnadsstrategier och systerskap. Varför behövs systerskapet? Och vem får vara med? Föreläser gör Tiffany Kronlöf, skådespelare, artist och medskapare av humorserien Full Patte.

Bild på Tove Fahlgren

Att prata om det

 , 17:00-17:45
 

Vad är en Aca-personlighet? Vad betyder det egentligen att ha en borderline personlighetsstörning? Hur känner man igen psykisk misshandel i nära relation? Vad ska en göra för att läka ens inre sår? Väldigt många personer i Sverige delar erfarenheter av att växa upp i dysfunktionella hem, med livskvalitétsstörande beteenden som konsekvens, men det är alldeles för få som vågar prata om det. Föreläser gör Tove Fahlgren som bjuder in till en föreläsning där hon öppenhjärtigt delar med sig av sina erfarenheter av att leva med psykisk ohälsa till följd av någon annans livsval. Främst handlar det om rätten till sin egen historia, och kampen till att våga prata om det.

Bild på Elfrida Bergman

Att söka efter queerhistoriska spår

 , 17:00-17:45

Sedan Queering Sápmi avslutades har Elfrida arbetat för Härjedalens fjällmuseums projekt Arkiv Q för att demokratisera historieskrivningen och varit researcher inför Malin Hellkvist Selléns föreställning “Missionären” om lesbiska kristna missionärer i Norra Sverige under tidigt 1900-tal. I denna föreläsning får ni insyn i Elfridas arbetsprocesser och tankar om den suddiga gränsen mellan fakta och fiktion, samtidigt som det bjuds på några queera historiska fynd från arkiven. Föreläser gör Elfrida Bergman

Bild på Ellie

Intersex, ”normaliserande ingrepp” och socialt förtryck

 , 18.00-18.45
 

Personer som föds med könskarakteristika som bryter mot normen för vad som är en manskropp eller kvinnokropp kallas för intersex. Intersexpersoner marginaliseras i samhället och utsätts för ”normaliserande” behandlingar för att bättre passa in i det tilldelade könet. Föreläser gör Ellie Nordfelt som själv är intersex och berättar om sin upplevelse av vården, samhället och hur en kan göra motstånd, i egenskap av intersexperson eller allierad.

Bild på Ahmed Mohamed

Hbtq från ett globalt perspektiv

 , 18:00-18:45

Hur ser det ut för hbtq- personer globalt? Under den här förläsningen blickar vi ut över världen för att söka svar på den här frågan. Föreläsningen lägger ett stort fokus på mellanöstern och hbtq- rörelsen där. Föreläser gör Ahmed Mohamed, en somalisk författare, MR-bloggare och hbtq-aktivist. Ahmed har givit ut boken Horiyato Karamati och är aktuell med boken Haraam.

Bild på Aleksa och Yolanda

Invigning Luleå Pride

 , 18:00-18:15
 
 

Våra konferencierer under helgen är Aleksa Lundberg och Yolanda Bohm. Skådespelaren och transaktivisten Aleksa Lundberg har hörts i flertalet pjäser på Radioteatern, hennes krönikor har kunnat läsas i Politism och hon har setts i pjäsen “Infestus” -en sann berättelse om att växa upp som transtjej i Sverige. Som konferencier bjuder Lundberg på fabulösa lösfransar, ett och annat dekolletage och såklart – transpolitiska analyser om hur vi skapar en bättre värld. “Ropen skalla – transliv åt alla!” är måttot hon lever efter. Yolanda Aurora Bohm är transaktivist, pyroman, up-and-coming modeikon/instakändis samt håller på att starta klädmärket MissNöjd, men framförallt är hon regerande och obestridd Stockholmsmästarinna i Poetry Slam. Hon far land och rike runt på stundom klyschiga men alltid bevingade ord och sprider sanningar och lögner om sig själv och omvärlden, allt i hopp om att göra oss lite vackrare och lite sannare. Under invigningen talar Annelie Danielsson och Sophie Gunnarsson från RFSL Luleå och norra Norrbottens län, Mio Evanne, hbtq-personlighet från Luleå, Yvonne Stålnacke, kommunalråd i Luleå, Tove Fahlgren, samisk queeraktivist och styrelseledamot i RFSL Ungdom samt Mikael lekfalk, kommundirektör Luleå kommun. Välkomna till Luleå Pride 2016!

Bild på Thom Gisslén och Tiffany Kronlöf

Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén

 , 18:15-19:00
 
 

Thom Gisslén och Tiffany Kronlöf har skapat musik tillsammans sedan gymnasiet, nu senast till säsong två av “Full Patte” och tidigare under artistnamnet Tiffany K. I höstas turnerade Bianca Kronlöf och dem Sverige runt med Riksteatern och spelade “Slå pattarna i taket!” för utsålda hus. Till Luleå Pride tar de med sig hela Tiffany K:s repertoar och en hit eller två ifrån kritikerrosade Full Patte. De peppar inför ett riktigt bra gig från scenen och räknar med att hela Luleå kommer och festar med dem.

Bild på The Ravishing byrds

The Ravishing Byrds

 , 18:35-19:05
 
 

The Ravishing Byrds Burlesque är en Malmöbaserad burleskgrupp som har funnits sedan 2012. Vi är glitter och glamour, politik och revolution. Ett danssteg i taget krossar vi patriarkatet och genom burlesk tar vi tillbaka det som är vårt. Våra nakna kroppar är ett uppräckt långfinger mot alla snäva normer, en nagel i ögat på alla ouppnåeliga ideal. Ge oss lite av din tid och vi ger dig en show du sent kommer glömma.

Störst av dem är kärleken

 , 19:00-20:00
 
 

Vad kan spegla vår innersta längtan bättre än musik och poesi? Kom och dela en kväll med oss i kärlekens tecken med sakral och profan sång och dikt. Medverkande: Domprost Charlott Rehnman, David Winnander, Kristina Wallbing och Anders Ingri. Vi bjuder på kaffe och te. Plats: Diakonins Hus, Nygatan 12. Arrangör Svenska kyrkan i Luleå

Bild på Anton Leuba

Anton Leuba

 , 19:15-19:45
 
 

Anton Leuba gör elektronisk pop med starka 80-talsinfluenser och hiphop-beats. Uppvuxen på textrader som ”Life in plastic, it’s fantastic” och ”I was born to make you happy” blandat med No Doubts glada ska-punk kombinerar Anton Leuba cynisk listpop med svettig replokal. Med låtarna ”Kickin’ & Screamin” och ”Bashers Go Die” från senaste EP:n ”When We Get There” tar Anton upp sina egna rädslor och tankar om att sticka ut i en värld uppbyggd på normer. Och även om det ibland lutar åt pretentiös synth-rock så finns alltid en bergsprängare i bakgrunden som pumpar ut ”Barbie Girl” på högsta volym.

Bild på Mensmago

Mensmagi

 , 19:20-19:45
 
 

Vad som egentligen händer när du gör en ritual med ditt eget menstruationsblod är att du chockerar din hjärna när du använder blodet i ett helt annat sammanhang än det du är van vid? Ett trauma, teater och menstruationsblod är grunden för en ritual. Alla dessa faktorer gör tillsammans att magi kan hända. Under sensommaren 2013 började en grupp kvinnor, som senare namngavs Mensmagi, organisera möten där de diskuterade olika sätt att bryta beteendemönster som begränsade dem som kvinnor. De ville hitta ett sätt att bryta med historiska, strukturella och individuella mönster. Menstruationsblod blev grunden för gruppens konstnärliga uttryck då menscykeln är grunden till liv. En performance med blodet i centrum.

Bild på Mio Evanne

Mon ami Mió

 , 20:00-21:00
 
 

Multiartisten Mió Evanne som förra året fick ta emot RFSL:s fantastiska pris ”Årets Eldsjäl” återvänder i år med på en timmes föreställning på Lillans intima scen. Bered er på prat, sång, kåserier och på en trevande balansgång mellan moll och dur. Ps: En flagga hissas även för otippade regnbågsfärgade gästinhopp. Varmt välkomna! Akompanjör: Tobias Lundeqvist.

Bild på Haartland

Haartland

 , 20:15-21:00
 
 

Gabriel Lidman är den musikaliska motorn i Luleåbandet Haartland och har skrivit musik i snart ett decennium men det är mindre än ett år sedan han teamade upp med de fem andra medlemmarna som tillsammans bildar Haartland. När bandet föddes gick de från en organisk ljudbild till mer storslagen och atmosfärisk, med elektroniska influenser. Haartland vill göra musik som påverkar och låter sinnet bäddas in i ett lugn samtidigt som kroppen inte kan låta bli att svänga med i rytmerna. Lidman beskriver musiken som utlämnande, “det känns som att “blotta halsen” varje gång jag sjunger”, säger han. Spelningen presenteras i samarbete med BD Pop.

Bild på Noel och Mimie

Mimie och Noel

 , 21:15-22:00
 

Mimie Märak och Noel Andersson Köhler för tillsammans ett öppet samtal kring hur deras respektive kamper och förtryck de möter sammanflätas, eller går isär. Hur de kan verka i symbios för att förstärka både transkampen och den queersamiska kampen. De pratar också om varför det är viktigt att engagera sig som urfolk och minoritet i det binära, heteronormativa samhället. Mimie Märak är skådespelerska, aktivist och poet, bland annat. Noel är aktivist, föreläsare och personlig assistent.

Bild på Hondjävul

Honjävul

 , 21:30-22:00
 
 

Hondjävul fyller 19 år i år, och består av fyra tuffa kvinnor från Norr- och Västerbotten. De spelar fulpunk i den bemärkelsen att ”Vi spelar som fan vi vill”, och folk får antingen hata eller älska det. Texterna är politiska, käftsmällande och vardagsbekräftande. Efter flertalet spelningar i Sverige och Finland kommer de nu till Luleå. Över två år har passerat sedan de spelade i Luleå senast, så pass på att kolla in dem live! Honjävul består av Madde Lundberg på sång, Hello Henriksson på bas, Sara Mickelson Penttäjä på gitarr och Elin Lindström  på trummor.

Affisch för Make out Pride 2016

Klubb Make Out:s pridefest fredag – i samarbete med Luleå Pride

 , 22:00-03:00
 
 

Pridehelgen startar på bästa sätt med Klubb Make Out:s fredagsfest där inga mindre än Dj Lebb Zeppelin och Dj Wet Martini spelar skivor. Sjukt peppigt! Dansgolvet är grejen! Dessutom blir det karaoke i baren från klockan 22 så kom i tid. Klubb Make Out är så jäkla peppade på denna övergrymma fest. Det finns inget bättre sätt att starta Luleå Pride-helgen på – vi lovar. Nu är det fest. Sommarfest. Pridefest. Kärleksfest. Hoppas att vi ses! Plats: Kafelino/Chillout – Smedjegatan 4. Från 18 år. Kostnad 60kr.

Bild på Beri

Beri

 , 22:30-23:00
 
 

Svenska stjärnskottet Beri – aktuell med EP:n ”100”. 2014 ruskade Upplands-Väsby MC:n liv i hiphop-Sverige med sin medverkan i ”Nästa Nivå”. Beri har sedan dess hunnit vara support till Angel Haze och turnerat med både Syster Sol och musikkollektivet Femtastic. I höstas signade hon till Universal-etiketten Svenska Inspelningar och i vår har hon deltagit i TV4-programmet ”Lyckliga gatan”. Dessutom har en ny EP utlovats. 2016 tillhör Beri.

 

Lördag

 

Bild på Emil Åkerö

Bögar på nya arenor

 , 09:00-09:45
 

I en samtid där det är lättare att hitta en sexpartner än att beställa en pizza, vilka utmaningar finns då för hiv-preventionen? Projektet RFSL Rådgivningen Östergötland berättar om sitt projekt med fokus på att utveckla en metod för att bedriva hiv-prevention genom träffappar som Grindr, men föreläsningen tar även upp hur dagens hbtq-spektrum organiserar sig digitalt. Föreläser gör Emil Åkerö, projektledare RFSL Linköping.

Bild på Eddy Kalyango

Hbtq i Uganda idag

 , 09:00-09:45

År 2014 skrev Ugandas president Yoweri Museveni på en lag som innebar att homosexualitet kunde leda till livstids fängelse. Om en tittar tillbaka på Ugandas historia fanns det, innan kolonialisationen från Europa, inga lagar eller traditionella stamlagar som förbjöd homo- eller bisexualitet. Kom kolonisatörerna med homofobin till Uganda och Östafrika? Och hur ser det ut för hbtq-personer i Uganda idag? Föreläser gör Eddy Kalyango från hbtq- organisationen “Rainbow and diversity organisation Uganda”’.

Värm upp med Inpuls!

 , 09:00-10:00
 
 

Kom och mjukstarta lördagen med yoga med Lenitha Hedqvist, yogalärare sedan 1996. Genom åren har Lenitha samlat på sig många sätt att undervisa i yoga. Klasserna på Inpuls bygger på det traditionella ashtangayogasystemet där grunden är att alla yogar utifrån sin individuella förmåga. Klasserna innehåller assisteringar och praktisk “hands-on”, olika temalektioner, andningstekniker, grundläggande meditationstekniker och mantras med mera. En  klass för alla som vill närma sig den där “äkta” känslan av yoga. Alla nivåer är välkomna! Vid regn flyttas passet till Inpuls Biblo, Kyrkogatan 15. Finns yogamattor att låna på plats.

Bild på Signe Bremer

Den könsbinära staden

 , 10:00-10:45

Vad gör en plats i staden trygg och bekväm för transpersoner och vad gör platsen otrygg och obekväm? Vilka strategier kan en använda sig av för att hantera mindre trygga och obekväma platser och sammanhang? Kan det vara olika? Till exempel beroende på ens ålder eller om en har erfarenheter av att bli utsatt för rasism? Det är några av de frågor som tas upp i den här föreläsningen. Föreläser gör Signe Bremer, forskare vid Uppsala universitets centrum för genusvetenskap. Signe är cisperson, en del av hbtq-communityt och har tidigare skrivit boken Kroppslinjer (2011) som handlar om transpersoners berättelser om att genomgå psykiatrins könsutredningar i kontexten innan tvångssteriliseringarna av transpersoner avskaffades år 2013.

Bild på Aleksa och Yolanda

Välkommen till Luleå Pride-lördagen

 , 10.00-10.15
 
 

Våra konferencierer under helgen är Aleksa Lundberg och Yolanda Bohm. Skådespelaren och transaktivisten Aleksa Lundberg har hörts i flertalet pjäser på Radioteatern, hennes krönikor har kunnat läsas i Politism och hon har setts i pjäsen “Infestus” -en sann berättelse om att växa upp som transtjej i Sverige. Som konferencier bjuder Lundberg på fabulösa lösfransar, ett och annat dekolletage och såklart – transpolitiska analyser om hur vi skapar en bättre värld. “Ropen skalla – transliv åt alla!” är måttot hon lever efter. Yolanda Aurora Bohm är transaktivist, pyroman, up-and-coming modeikon/instakändis samt håller på att starta klädmärket MissNöjd, men framförallt är hon regerande och obestridd Stockholmsmästarinna i Poetry Slam. Hon far land och rike runt på stundom klyschiga men alltid bevingade ord och sprider sanningar och lögner om sig själv och omvärlden, allt i hopp om att göra oss lite vackrare och lite sannare.

Bild på Ravishing byrds

Burlesk workshop

 , 10:00-11:45
 
 

The Ravishing Byrds Burlesque är en Malmöbaserad burleskgrupp som har funnits sedan 2012. Burlesk är inte bara en hobby, det är ett politiskt ställningstagande och ett verktyg för att kunna tycka om sin kropp – som den är. Genom burlesken använder vi våra kroppar med ett revolutionärt syfte och vi tar våra kroppar tillbaka. I burlesken existerar vi på våra egna villkor. Under vår workshop får du en chans att göra samma sak med oss. Vi går igenom grunderna i burlesk och avslutar med en koreografi. Ta gärna med högklackade skor (helst inte kilklack) samt vattenflaska och svettåliga kläder som det går att röra sig obehindrat i.

Testa dig för hiv under Luleå Pride

 , 12:00-20:00
 
 

RFSL erbjuder snabbtestning för hiv på Elite Stadshotellet Luleå. Testet är gratis, du kan vara helt anonym och du får resultatet inom tjugo minuter. Vi finns en trappa upp på Elite Stadshotellet precis intill Stadsparken. Vi har öppet fredag 17:e juni och lördag 18:e juni. Välkommen! Mer info: http://www.testpoint.se/event/lulea-pride-2/

Get a HIV test during Luleå Pride! RFSL offers rapid HIV testing at the Elite City Hotel Luleå (Elite Stadshotellet Luleå).The test is free of charge, you can be completely anonymous and you’ll get the result within 20 minutes. You’ll find us on the first floor at Elite Stadshotellet, right next to Stadsparken. We’re open on Friday 17th of June and Saturday 18th of June. Welcome! More info: http://www.testpoint.se/event/lulea-pride-2/

Kulturens hus Pride 2016 puff

Bibblo, Kulturens hus och Världsarvet på Pride 2016

 , 10:00-17:00
 
 

Kom och besök biblioteken i Luleå på Storgatan precis utanför Stadsparken på lördag mellan 10.00-17.00 Ni hittar oss i bokbussen. Här kan du göra din egen knapp, få lästips och delta i tävlingar. I bokbussen träffar du också Serietecknare Hanna Gustavsson. I anslutning till bokbussen huserar Kulturens hus och Gammelstads världsarv. De bjuder på aktiviteter, tävlingar och information om kommande kulturprogram. Efter paraden avslutar vi med ett regnbågsdisco utanför Bokbussen!
Dessutom finns läshunden Peppe utanför bokbussen klockan 11-13 för barn som vill träffa och kanske prova läsa för läshunden. Fördelen med en läshund är att den inte dömer, vare sig vem du är eller dina läskunskaper.

Frukostbuffé med Svenska kyrkan

 , 10:00-11:00
 
 

Så mycket festligare det är att äta tillsammans än i ensamhet. Det smakar bättre, blir trevligare samtal och du får en möjlighet att träffa nya människor. Vi börjar lördagen med att bjuda på frukostbuffé inför boksamtalet med Liz Wennberg. Ingen föranmälan behövs. Plats: Diakonins Hus, Nygatan 12. Arrangör Svenska kyrkan i Luleå

Bild på ett barn med regnbågsflagga

NLL blir hbtq-certifierade

 , 10:15-10:30
 
 

Norrbottens läns landstings vision lyder Tillsammans för Norrbotten – Bästa livet, bästa hälsan. Landstinget arbetar för god hälsa och för att både patienter och närstående ska känna förtroende, delaktighet och värdighet i mötet med landstinget. Vi vet bland annat genom den senaste folkhälsorapporten att ohälsa, särskilt den psykiska ohälsan, är hög för gruppen hbtq-personer vilket vi vill förbättra. Inom landstinget har vi idag tre hbtq-certifierade verksamheter och flertalet utbildade inom området. Anna Pohjanen, verksamhetschef för länskliniken obstetrik och gynekologi talar om varför kliniken valt att certifiera sig inom ramen för ett gott bemötande. Välkommen till en hbtq-certifieringscermoni i Stadsparken.

Bild på Anna-Sofia Monroy

Anna-Sofia Monroy

 , 10:30-11:00
 
 

Från ett flickrum i norr till en miljonpublik i tv. Luleås egna halvmexikanska idol som med sin uttrycksfulla röst och enkla scenspråk vann folkets hjärta i tv4-programmet Idol i höstas. Lyssna och njut av Anna-Sofias akustiska tolkningar på låtar från förr och nu.

Sagostund och boksamtal med Lis Wennberg

 , 10:30-11:30
 
 

Hon beskrivs som orädd, fantasifull och målmedveten i sitt skrivande. Kom och träffa barnboksförfattaren Liz Wennberg. Vi får höra henne berätta om böckerna Punkpapporna och Punkpapporna i London, deras tillkomst och bemötandet av dem. Liz kommer att läsa något ur böckerna och sen pratar vi om de samtal som kan uppstå med barn. Plats: Diakonins Hus, Nygatan 12. Arrangör Svenska kyrkan i Luleå.

Affisch för eventet

Europas stängda gränser

 , 11.00-11.45
 

Hur påverkas hbtq-flyktingar av Sveriges och Europas stängda gränser? I slutet av juni beslutar Sveriges riksdag om nya asyllagar. Med en krystad förklaring om “rikets säkerhet” inskränks asylrätten och läggs på “EU:s miniminivå”. Samtidigt har EU beslutat att skicka tillbaka alla flyktingar som kommit till Grekland till inbördeskrigets Turkiet. Sedan ska ett begränsat antal flyktingar, endast från Syrien, släppas in i EU. Hur påverkar detta hbtq-flyktingars möjlighet att få en fristad i Sverige? Vad kan hbtq-rörelsen i Luleå och Sverige göra? Föreläsningen arrangeras av Rättvisepartiet.

Bild på Pernilla och Hanna

Hanna & Pernilla 4-ever!

 , 11:00-11:45

Som en blind-date. Ett snickesnack om strategier, lesbisk existens, uppväxt och konstnärskapet. Serietecknaren Hanna Gustavsson och komikern Pernilla Hammargren intervjuar varandra. Hanna Gustavsson är serietecknare och illustratör, uppväxt och bor i Stockholm, och debuterade med seriealbumet “Nattbarn” som släpptes 2013 på Galago. Uppföljaren “Iggy 4-ever” släpptes 2015. Hanna jobbar för närvarande på ett nytt seriealbumsprojekt om en arkbyggare i New Jersey på 80-talet. Hanna håller även i en workshop på Luleå Pride om serieskapande. Pernilla Hammargren är komiker och har även varit manusförfattare och redaktör till talkshowen “Moa Svan med Gäster”. Pernilla driver den feministiska humorklubben “Stand Up Yours” i Stockholm och är aktuell på Luleå Pride med sin solostandup-show “Dykes on Sparkbikes”.

Bild på Leyli

Leyli Afsahi

 , 11:30-12:00
 
 

Leyli är en Singer/Songwriter ifrån Piteå. Sin musikaliska bakgrund har hon från bland annat Musikhögskolan Piteå och Chapman University i Los Angeles, USA. Leyli beskriver sin musik som solstänkt rock med Jazzinfluenser. Till hösten släpper hon sin debut-EP som spås att bli en succé. Leyli har med sig fullt band och hon utlovar ett unikt sound där många musikstilar möts och tror att hennes framträdande kommer att komplettera Pridefestivalens musikutbud på ett mycket bra sätt. Uppträdandet är ett samarbete mellan Luleå Pride och ABF.

Bild på Ellie

Intersex, medicinskt våld och motstånd

 , 12:00-12:45
 

En föreläsning om medicin, makt och förtryck mot intersexpersoner och transpersoner samt motståndet mot det, i Sverige och internationellt. Hur hänger socialt förtryck ihop med medikalisering och påtvingade medicinska ingrepp? Föreläser gör Ellie Nordfelt som pratar om det medicinska våldet och dess effekter både på personligt såväl som på ett kollektivt plan.

Bild på Tove Fahlgren

Mitt queera samiska liv

 , 12:00-12:45

För fem år sedan plockade Tove Fahlgren på riktigt ur kolten ut ur garderoben. Genom Queering Sápmi-projektet återfann hon sin samiska identitet, som legat mer eller mindre förnekad, osynliggjord och förminskad i femton års tid. Tove vägrade att tysta ner den igen. Sedan dess har hon hunnit med att vara medarrangör på två Sápmi Pride, vara en av grundarna till Queersámit, tagit emot QX hederspris och RFSL ungdoms Vardagshjältepris. Men det är främst på sociala medier som Tove är mest aktiv. Tove definierar sig som feministisk queersamisk aktivist och hon kämpar för att synliggöra de samiska perspektiven i det svenska samhället och de normbrytande perspektiven i det samiska samhället. Med utgång från sin egen livsberättelse berättar Tove inte bara om Sápmis historia, utan om hela Sveriges historia. Föreläser gör Tove Fahlgren

Mötesplats för regnbågsfamiljer

 , 12:00-14:00
 
 

Känner du att du vill träffa nya vänner, vidga vyerna och möta fler familjer som du kan dela glädjeämnen och svårigheter med? Kom till oss och umgås – knyt nya kontakter! Här finns tid för samtal, pyssel och fika. Det finns möjlighet att värma medhavd lunch i vår mikrovågsugn. Tillsammans laddar vi upp för paraden! Plats: Diakonins Hus, Nygatan 12. Arrangör Svenska kyrkan i Luleå.

Bild på Hanna Gustavsson

Queer rit- och serietecknarworkshop med Hanna Gustavsson

 , 12:15-14:30
 
 

Kom och krossa heteronormen med penna och papper! Vi gör enkla ritövningar och stafettlekar, skapar våra egna superhjältar och berättelser. Alla kan vara med oavsett ålder eller tidigare erfarenhet. Max 15 personer. Hanna Gustavsson är serietecknare och illustratör bosatt i Stockholm. Hen har gett ut serieböckerna “Nattbarn” och “Iggy 4-ever” som handlar om 14-åriga hårdrockaren Iggy.

Bild på Hampus Carlsson

Hampus Carlsson

 , 12:30-13:00
 
 

Pop med hjärtat. Nakna texter, dansande rytmer, blod, svett och tårar. Låtarna handlar om ångest, kärlek, att alla ska få vara sig själva och om utanförskap och ensamhet. På Luleå Pride spelar Hampus Carlsson akustiskt med elgitarr men utlovar lika brinnande intensitet som om bandet fanns med på scenen.

Bild på Newcombers logotyp

En asylsökares historia

 , 13:00-13:45
 

Det här är historien om asylprocessen, rasism, homofobi och hur det är att vara homosexuell i ett land där detta kan leda till livstids fängelse eller dödsstraff. Föreläsaren kommer att berätta om livet i Sverige och hur rasism och homofobi påverkar asylsökande hbtq-personers vardag, samt bemötande och upplevelser från migrationsverket. Men föreläsningen kommer också att handla om solidaritet, om hur vi kan arbeta tillsammans för att skapa förändring. Föreläser gör Samsiden Kan som kom till Sverige från Gambia och sökte asyl på grund av sexuell läggning. Denna föreläsning kommer att hållas på engelska.

Bild på Jimmie von Starr och Thomas Sekelius

Bögar på internet

 , 13:00-13:45

Youtube-profilerna Jimmie Star och Thomas Sekelius, som tillsammans har flera hundra tusen följare, utnyttjar ofta sina plattformer till att bryta normer och prata om ämnen som berör hbtq-relaterade teman. Under deras 45 minuter långa föreläsning kommer de bland annat att prata om hur det är att dela med sig av sitt liv inför tusentals människor, hur smink på en kille kan vara så otroligt provocerande för en del och allmänt om livet som Youtuber. I slutet av föreläsningen kommer Jimmie och Thomas också svara på frågor. Föreläser gör Jimmie Star och Thomas Sekelius

Bild på Noel

Färdig med att vara färdig

 , 14:00-14:45
 

I en värld där allt fler gränser dras och dörrar stängs öppnar Noel upp för sina lyssnare om sin egna historia. Efter debuten med “Min Transresa” har han talat öppet om transpersoner, framför allt ickebinäras, mående och vardag. Nu vill han sträcka sig utanför skärmarna. I ett tryggt rum och ständigt varierande samtal om representation, hälsa, kärlek och påtvingat självhat får en både lyssna och ställa frågor som annars kan kännas för intima. När vi berättar vår egna historia så ger vi andra möjlighet att gör samma sak. Föreläser gör Noel Andersson Köhler som debuterade i Youtube-serien “Min Transresa” i samarbete med Madeleine Martinsson. Noel driver även “Transpodden” och vid sidan av sin transaktivism så jobbar Noel som personlig assistent och är kattförälder.

Bild på Mårten Löfberg

Kampen om människovärdet

 , 14:00-14:45

Vi lever i en tid av ökad politisk polarisering och en intensiv kamp om synen på människan. På kort tid har en värdekonflikt som vi trodde vi lämnat bakom oss efter andra världskriget blossat upp på nytt. Ökad internationell migration sätter vår tids största ideologiska kamp på sin spets: den etniska nationalstatens integritet eller alla människors lika värde och rätt. Föreläser gör Mårten Löfberg, statsvetare och MR-jurist med fokus på migration och mänskliga rättigheter.

Bild på Mimmi och Anniemal

Prideparadspepp med Mimmi and Anniemal

 , 14:15-14:45
 
 

Mimmi & Anniemal osar av självdistans, revolt och 90-tal och får oss att vilja dansa, skratta och skrika ut vår frustration om vartannat. Systerduon skriver och producerar elektronisk popmusik med Girl Power som största inspiration. 2015 släppte de sin första singel “SWM” (Super Woman Mania) på Spotify och iTunes och har sedan dess spelat på några av Malmös bästa scener. Deras musik har beskrivits som stenhård, dansant och klockren. Själva beskriver de musiken som kommersiell pop med punkattityd. Efter spelningen ställer vi upp oss på Rådstugatan för prideparad.

Bild på Anges Hustler

Agnes Hustler

 , 14:45-14:50
 
 

Agnes Hustlers rytmiska och ordrika hip hop är lika mycket ett politiskt statement som en inbjudan till dans och fest. Hustlers musik är en fundamental del av den revolution hon gör mot den rådande patriarkala och postkoloniala världsordningen som hon vill byta ut mot en feministisk och antirasistisk. Agnes står för sista peppet innan prideparaden med sin singel NORRLAND. Passa på att vara med i musikvideon till låten efter prideparaden och prideparadstalet. Samling utanför Luleå Energi Arena där det blir dance circle och gemensamt hopp för mångfald.

Bilder från prideparaden

Prideparad

 , 15:00-16:00
 
 

Prideparaden Luleå Prides prideparad lockade 1000 personer 2012, runt 2000 2013, cirka 4500 2014 och 5000 förra året. I år hoppas vi såklart på lika härlig uppslutning. Vi samlas på gatan Rådstugatan 14.45 där du ställer upp dig efter tycke och smak. Ta gärna med banderoller och sätt på dig dina festligaste kläder. Det kommer att spelas musik i paraden plus att det även blir trumspelande lett av Kamar-eddine Abdessamad. Prideparaden avgår klockan 15.00 och vi beräknar att vi är tillbaka strax innan 16.00 i Stadsparken. Efter paraden delas Luleå Prides paradpris ut och är du sugen på att kamma hem det rekommenderar vi färgglada kläder och ett strålande humör.

Bild på Emil Åkerö

Hbtq och kärlekens normer – En hissnande historia

 , 16:00-16:45
 

Var Shakespeare verkligen bisexuell och var är alla lesbiska i historien? Det är frågor som belyses i denna genomgång av könsöverskridande och samkönat begär genom tiderna med fokus på normers påverkan på moral och lagstiftning och kulturell gestaltning. Föreläser gör Emil Åkerö, kulturvetare och skribent med fokus på gestaltningen av hbtq.

Bild på Evelina Lijeqvist

Sociala nätverkssajter för icke heterosexuella

 , 16:00-16:45

Ett samtal om bruk och betydelser av sociala nätverkssajter för icke-heterosexuella personer. Föreläsningen utgår från en avhandling som undersöker hur icke-heterosexuella beskriver sitt användande av sociala nätverkssajter och andra digitala mötesplatser och vilken betydelse de tillskriver dem. Hur förhåller de sig till öppenhet och anonymitet online? Vilken betydelse tillskriver informanterna sociala nätverkssajter för deras uppfattade möjligheter att knyta kontakter, kommunicera och utveckla identiteter både online och offline? Vilken betydelse har ålder, plats, könsidentitet och sexualitet för vilka sajter en använder och hur och till vad en använder dem? Föreläser gör Evelina Liliequist, doktorand i etnologi, digital humaniora vid Umeå universitet.

Bild på Mimie Märak

Mimie Märak, prideparadstal och prisutdelning

 , 16:00-16:15
 
 

Efter avslutad prideparad runt om i Luleå centrum samlas vi i Stadsparken för att lyssna på peppiga prideparadstal och fantastiska Mimie Märak, politik, poesi och punk. Nu skrivs historien om hur Sverige ska se på det land de än idag kolonialiserar. Hon står i front bland många systrar och bröder för att gör rätt för Europas enda urfolk. Poesi i form av text och rytmiskt tal. Teater och dans. Föreläsningar och samtal. En poet, urfolksfeminist, samisk queeraktivist under ständig utveckling och som tror på stadiga plattformar och på att ta sitt ansvar att använda dem. Det blir även prisutdelning för mest utmärkande prideparadsklädsel. Yolanda Bohm och Aleksa Lundberg finns med oss även under kvällen.

Bild på Sofia Jannok

Sofia Jannok

 , 16:15-17:00
 
 

Sommarpratare, Grammisnominerad, mottagare av prins Eugens Kulturpris och flerfaldigt prisbelönad. Med två kritikerrosade album i bagaget släppte Sofia Jannok sin tredje skiva “ÁHPI (Wide As Oceans)” i maj 2013. Tidigt i våras gjorde Sofia Jannok braksuccé med singeln Snölejoninna. Under våren 2016 släpps ett helt nytt album, uppföljaren till “ÁHPI (Wide As Oceans)” vilket, förutom strålande recensioner hos en enad kritikerkår, ledde Sofia Jannoks storslagna pop till tv-framträdanden som “Allsång på Skansen”, “Moraeus med mera” och “Go Kväll”, för att nämna några. Sofias musikaliska uttryck ger en känslofylld och storartad upplevelse i gränslandet mellan modern indiepop och tidlös urkraft.

Bild på Johanna Nyberg

Funkis, normer och hbtq

 , 17:00-17:45
 

Hbtq-handboken är en tipsbok om hur en kan starta en samtalsgrupp om hbtq, normer och rättigheter. Hbtq-handboken är för dig som bor på gruppboende, serviceboende eller jobbar på daglig verksamhet. Vi kommer också att prata om hur en norm som kallas för heteronormen och en norm som kallas för funktionsnormen hänger ihop med varandra. Ibland blir människor nämligen sämre behandlade bara för att de normerna finns. Föreläser gör Johanna Nyberg från RFSL:s Funkisprojekt.

Bild på Jon Gjønnes

Hiv idag

 , 17:00-17:45

Att leva med hiv idag är inte som igår. En person som har hiv och som går på välfungerande behandling kan få så låga nivåer av viruset i kroppen att personen inte kan överföra hiv till någon annan. Okunskapen kring vad det innebär att leva med hiv idag är dock fortfarande stor. Detta gör att personer som lever med hiv ofta möts av fördomar och utsätts för diskriminering. Den här föreläsningen fokuserar på vad det innebär att leva med hiv idag och ger dig möjligheten att uppdatera dina kunskaper om hiv, hur hiv överförs och inte överförs samt hur dagens effektiva behandling ser ut. Föreläser gör Jon Gjønnes, projektledare inom hiv och hälsa på RFSL.

Bild på Under (är jag) bar

UNDER [är jag] BAR

 , 17:00-18:30
 
 

I september 2016 har Mia Westin och Charlotte Lindmark premiär på sin nya teaterföreställning UNDER [är jag] BAR. En produktion som riktar strålkastarljuset på vaginan. Fakta kommer att analyseras, tabun utmanas och hemliga rum avslöjas. Med eller utan vagina – när blir man ett kön? I en blottande föreställning får publiken följa med på en resa söderöver och möta absurda experter, lurviga entusiaster och allmänt kunniga och okunniga. Under Pridehelgen bjuder Mia och Charlotte på en workshop med öppen repetition. Väl mött! På scen: Mia Westin och Charlotte Lindmark. Text: Mia Westin och Charlotte Lindmark. Produktion: Smart Framförande och Glugg Produktion.

Bild på Frida Selander

Frida Selander

 , 17:30-18:15
 
 

Rösten är en stråle av klarhet, en självande skärva, en djup kanal, ett vibrerande spröt. Den akustiska gitarren doftar som en granskog, telecastern känns som månens spegling i sjön. Precis som Billie Holiday, sjunger Frida med en självklarhet, och en alldeles särskild närvaro. Hon får syn på något, fångar upp det, och visar det för dig. Frida släppte förra året albumet “I Hear Sunshine”. Här är hon, som juni-ljuset, en renande kraft.

Bild på Louise Berndtsson

Makt och kön inom hbtq

 , 18:00-18:45
 

Denna föreläsningen har fokus på hur makt tilldelas utifrån kön i hbtq-kretsar samt vad konsekvenserna blir av denna maktfördelning. Begrepp som makt (tre olika former av maktanalyser), historia (omskrivning) och intersektionalitet kommer gås igenom utifrån dess ursprungsteorier. Föreläsningen utgår från ett socialkonstruktivistiskt perspektiv. Föreläser gör Louise Berndtsson, feministisk teorinörd som går under namnet ”@kattrevolution” på nätet.

Bild på The Ravishing byrds

Kropp, normer och politik

 , 18:00-18:45

Våra kroppar och sexualitet är politik. För oss i The Ravishing Byrds Burlesque är burlesk inte bara en konstform; den är ett feministisk statement. Under detta seminarium kommer vi ta upp en del viktiga ämnen som rör burlesk. Vi kommer prata om normer, kroppsbild och dela med oss av personliga burleskhistorier. Publiken får gärna delta i diskussionen; komma med tankar och frågor. Arrangerar föreläsningen gör delar av The Ravishing byrds Burlesque från Malmö.

Bild på Tigerbukten

Tigerbukten

 , 18:45-19:30
 
 

Alla som ser Tigerbukten älskar dem. Det är så enkelt. Kissekatterna lirar briljant och generande sexig punkrock som skrapar hål på den hårdaste av ytor. Räkna med läppar som fladdrar och alldeles för tighta kläder. I Göteborg har de tagit publiken med storm – och nu vänder de hem till Luleå med nya låtar och nya muskler. Det är nya tider (men gamla låtar finns att dansa till på Spotify.) Tigerbukten hälsar: Kärlek och läppstift åt alla! Vi ses!?

Bild på Snoppen blöder

Tvillingskapet ger: Snoppen blöder

 , 19:00-20:45
 
 

Kan du ibland sakna dina bröst, så som de var innan operationen? Kan du ibland sakna ditt gamla namn? Ritualer är obligatoriska. Dina höfter är obligatoriska. Sorg över den inre mannen är obligatorisk. Det ska va slut med valfrihet nu. Sorgen ska va obligatorisk.
Känn hur du är pojkarna i bastun som egentligen är tjejer, eller hur ni blir det igen. Ta den skränigaste jobbigaste från den där torsdagen när vi råkade pricka in mansmassbastudagen och känn hur du är den och att du egentligen är tjej, hur det känns. Minskar inte ditt förakt nu? Känner du inte att världen står inför räddning? Snoppen blöder är en transterapipolitisk chakraritual av och med Tvillingskapet. Efter föreställningen bjuder vi in till ett samtal/kreativt häng. Med i arbetet: Paloma Madrid, Robin N Spegel, Leopold Bojsenburg, Eddie Mio Larson, Kvalitetsteatern och Transmilitanta Brigaden. Musik av: Make Make, Mörkret med flera. Teknik och animation: Liv Piccolina. Kostnad: 100 kronor. Kontant eller swish. Kom i tid, begränsat antal platser. Föreställningen arrangeras i samarbete med Luleå Riksteaterförening.

Bild på OhJonathan

Oh Jonathan!

 , 20:00-20:30
 
 

Oh Jonathans musik är en blandning mellan vemodig folktronica och skev gladpop, som en drömkombo mellan Emmylou Harris, Säkert! och Pippi på kafferep. Gruppens två sångerskors röster är näst intill sammansvettsade och stämsången går som en röd tråd genom låtarna. De har tidigare agerat förband åt bland annat Glasvegas, Markus Krunegård och Sofia Jannok. För lite mer än ett år sedan släppte de sin EP-debut.

Bild på Eric Rapp

Erik Rapp

 , 21:00-21:30
 
 

Erik Rapp omfamnar utrymmet mellan svår r&b och listpop, mellan personligt och brett. Senaste singeln ”Louder” är en poplåt med ambitioner och skildrar Eriks känslor för och erfarenheter av kärlek. ”Den här låten är min kärlekslåt. Den representerar mig och mitt liv. Från rädslan för att vara ”annorlunda” i andras ögon till att bli drottningen och kungen över mitt eget liv”, berättar Erik. Inspirationen kommer från många olika håll, från säregna soul-singer/songwriters till bombastisk topplistepop. ”The Weeknd har varit en stor musikalisk förebild de senaste tre åren. Hans mörka, r&b-aktiga ljud. Men även Lady Gaga, som är jättekommersiell med massor av attityd och pondus. Någonstans där emellan landar jag själv, tror jag”, berättar Erik.

Dykes on Sparkbikes

Dykes on sparkbykes

 , 21:00-22:00
 
 

En standupshow av och med Pernilla Hammargren. I september 2015 hade Pernilla smygpremiär av egna showen Dykes on Sparkbikes på Lund Comedy Festival. I oktober 2015 gästade hon Women in Comedy- festivalen i Manchester, England, med Dykes on Sparkbikes, där den framfördes på engelska. Under våren och sommaren 2016 ger hon sig ut på en mini-turné i landet. En standupföreställning om; uppväxten i kollektiv, skräcken att göra bort sig, att känna sig som den enda queera på skolan, när en spelade Laserdome med sin mamma, drömmen att starta en lesbisk by under medeltidsveckan, när barnet kallar dig pappa och vad som skulle hända om cismän hade mens. Men även om sånt som händer just nu. Femtio minuters standup med funderingar, bilder och en och annan live-emoji. Pernilla Hammargren har varit konferencier på Luleå Pride tre gånger. Kostnad: 100 kronor. Kontant eller swish. Kom i tid, begränsat antal platser.

 

Bild på Gnucci

Gnučči

, 22:00-23:00

Ana Rab, mer känd som Gnučči, är en rappare/sångerska/låtskrivare/performer som på kort tid etablerat sig med sin unika tappning av klubbmusik. Hennes musik är en träffsäker kombination av pop, rap, dancehall, grime och house, eller helt enkelt melodiös rap och sång på hårda energiska beats. Hennes officiella debut ”Oh My Goodness!” (Famalam 2012) gick rakt in på iTunes topp 10-lista, vann Nöjesguidens Musikpris och blev P3 Guld-nominerad och hennes patenterat energiska liveframträdanden har gjort Gnučči till en av Sveriges absolut bästa liveakter. Senaste släppet, “PSYCHOHAPPY”, kom 2014. Där trotsar återigen Gnučči musikalisk definition och bjuder på ett lapptäcke av genrer där den röda tråden är: ”åt helvete med din röda tråd – Gnučči gör vad hon vill!”. Det och den maniska viljan att alltid göra kaos på fest.

 

 

 

Luleå Pride och Klubb Make Out:s stora pridefest

 , 22:00-03:00
 
 

Pridelördagen avslutas på bästa sätt med Luleå Prides stora pridefest på Kafelino, i samarbete med Klubb Make Out. Vi lovar magi och eufori. Musiken kommer bli en grym blandning av allt som går att dansa och sjunga med till. Alla klassiker vi älskar, alla hits vi supergillar och alla artister vi tycker är mäktiga. Dj Lilla Gumman spelar skivorna. Och sen blir det både en och två och kanske tre överraskningar. Dansgolv, bar och skönt häng i soffor. Inte missa! Plats: Kafelino/Chillout – Smedjegatan 4. Från 18 år. Kostnad 60kr.

 

 

Söndag

 

Bild på karaktärer från Orange is the new black

Orange is the new black – comeback

 , 9:30-10:30
 
 

Under Luleå Pride-helgen har säsong 4 av Orange is the new black premiär på Netflix och vi visar det första avsnittet under söndagen. Kom och se allas vår favoritserie tillsammans. Efter avsnittet finns möjligheten att prata av sig om allt som hände tillsammans med andra entusiaster

Testa dig för hiv under Luleå Pride

 , 10:00-16:00
 
 

RFSL erbjuder snabbtestning för hiv på Elite Stadshotellet Luleå. Testet är gratis, du kan vara helt anonym och du får resultatet inom tjugo minuter. Vi finns en trappa upp på Elite Stadshotellet precis intill Stadsparken. Vi har öppet fredag 17:e juni och lördag 18:e juni. Välkommen! Mer info: www.testpoint.se. Get a HIV test during Luleå Pride! RFSL offers rapid HIV testing at the Elite City Hotel Luleå (Elite Stadshotellet Luleå).The test is free of charge, you can be completely anonymous and you’ll get the result within 20 minutes. You’ll find us on the first floor at Elite Stadshotellet, right next to Stadsparken. We’re open on Friday 17th of June and Saturday 18th of June. Welcome! More info: www.testpoint.se.

Bild på Anna och Estrid

Lesbisk frukost

 , 10:00-12:00
 
 

Välkommen på Lesbisk Frukost på Nordansmak. Samtal med Estrid Raumaniemi och Anna Stenberg om Norrbotten ur ett Lesbisk perspektiv. Anna och Estrid, som delar sina liv tillsammans i Boden, fann varandra via en kontaktannons i Allers för drygt 40 år sedan. Lesbisk Frukost vill vara en plats för alla som tycker att det kan vara intressant eller roligt att hänga i en miljö där lesbiskhet står i fokus. Du behöver inte se dig själv varken som lesbisk eller som kvinna för att komma – huvudsaken är att du trivs med det lesbiska hänget! Frukost erbjuds men en får komma utan att köpa frukost också. Frukosten är vegansk och laktosfri och glutenfria alternativ finns. Plats: Nordansmak. Pris för frukostbuffé: 40 kr. Fotograf bild ovan: Anders Alm.

Born to Move

 , 10:05-10:45
 
 

För alla barn 7-10 år. Välkomna till utrymmet framför scenen i Stadsparken. Genom BORN TO MOVE™ får barn och ungdomar grundläggande kunskaper inom träning på ett roligt och motiverande sätt. Här tränas barnens kroppsuppfattning, balans och koordination. Självklart på barnens nivå! Alla barn som deltar får en överraskning i Hermelinentältet. Ledare är Linda Olsson, Hermelinen Träning.

Bild från Mensmagi

Läkande konst – Mensmagi

 , 10:45-11:30
 
 

Kom och se en stark och känslomässig laddat film där mensblod är i centrum och där kvinnor blottar sina minnen och sin historia. Under sensommaren 2013 började en grupp kvinnor, som senare namngavs Mensmagi, organisera möten där de diskuterade olika sätt att bryta beteendemönster som begränsade dem. De har alla gjort ritualer med sitt eget mensblod och filmat dem. Ritualerna har varit nyckeln ut till kreativitet och menstruationen har varit det verktyg de använt för att övervinna sina rädslor och stärka deras självkänsla. Efter filmen hålls ett samtal med personer från Mensmagi och publiken.

Bild på The Neurotics

The Neurotics

 , 11:00-11:30
 
 

We love to sleep with common people and every friday we fall in love, and we believe that love eventually will tear us apart. We can’t ever keep from falling apart at the seams but despite our hurtful ways we can still make you blush. We look so good together and we are underground. And in the end without you we’re nothing. Postpunk/new wave från Umeå med medlemmar från The Koo-Koos, Tiny Boys och Up for you & I.

Acroyoga-workshop

 , 11:30-13:30
 
 

Vad tror du att din och andras kroppar klarar? Vilka kroppar flyger i luften och vilka bär upp dem? Hur hjälper vi varandra att våga och att lyckas med det vi vill? Låt dig bli litad på, buren av, inspirerad av, byta roller, prova alla perspektiv, känna din styrka och sätta gränser. På ett lekfullt och säkert sätt blandar vi akrobatik, yoga och thai massage. Ingen förkunskap behövs. Ingen partner behövs. Kom som du är! Ta gärna på dig sköna kläder som du kan röra dig fritt i och kom och prova! Punkten arrangeras av ett gäng acroyogafantaster från Umeå.

Bild på Ludvig och irene

Ludvig och Irene

 , 12:00-12:30
 
 

Ludvig Svartholm återvänder till Luleå Pride och tar med sig musikern Irene. Tillsammans kommer de att spela bossanova och bjuda på sjönsjungande sång.

Den längsta resan är inåt- filmen om Steve

 , 12:00-14:00
 
 

Filmen av Staffan Hilldebrand är ett porträtt av Steve Sjöquist som levt med hiv sedan 1987. Diakonen Steve är en uppskattad författare och föreläsare som besökt Luleå många gånger tidigare. Han har skrivit fyra böcker om hiv/aids, och är aktiv inom HIV-Sverige. Filmvisning och panelsamtal med Steve Sjöquist, Charlott Rehnman Jan-Olov Madeleine Ågren och Mona Eriksson. Plats: Diakonins Hus, Nygatan 12. Arrangör Svenska kyrkan i Luleå och Noaks Ark Norra Norrland.

Bild på Nyfiken Brun

Nyfiken brun – livepodd

 , 12:00-13:00
 
 

Nyfiken Brun är en lesbisk podd som pratar om kultur, konst, politik, representation, rasism, tillgänglighet, normer etcetera. Helt enkelt allt som Iki Gonzalez Magnusson och Malin Holgersson tycker är viktigt att prata om – och alltid ur ett brunt (hudfärg) perspektiv och med minst en gäst. På Luleå Pride kommer Nyfiken brun att prata om “det lesbiska” i musikvärlden. Finns det lesbisk musik? Om ja – hur låter den? Vari ligger det lesbiska? Finns det några lesbiska pionjärer i musikbranschen? Ta del av ett samtal om allt från låtskrivande till förebilder med de eminenta gästerna Helena Stenarv och Lina Hultman från Strula med Siri samt soloartisten Frida Selander!

Kornelia Waller

Kornelia Waller

 , 12:45-13:15
 
 

Kornelia Waller är en Västerbottning i exil i Norrbotten sedan fem år tillbaka. Under tidigt 2000-tal höll hon på med electronisk lo-fi-trash och släppte då två EP´s under namnet Theuglygrownupswan, samt en split Ep med chicagojazzen (Stick från stan ) släppta på Periferin AC. 2012 skalade hon bort all elektroniskt och började skriva låtar på svenska. Låtarna handlar om sådant som hon behöver höra, om att vara förbannad på samhället, kär och pank, utan bostad och besviken. Melodierna är ibland medryckande, refrängerna förföljer dig i veckor, och allt är ändå så enkelt att du blir inspirerad att prova skriva musik själv. Progg i modern tappning.

Bild på Strula med Siri

Strula med siri

 , 13:45-14:30
 
 

Strula med Siri är legendariska och samtidigt ständigt aktuella. Det är feministisk flatprogg deluxe. Bandet bildades i Stockholm 1998 och har sedan starten kört uteslutande eget material. Texterna är angelägna och till stor del politiska. Det är frustration över heteronormer och kvinnoförakt. Det är ilska men även stora doser kärlek och pepp. Det är vardagsberättelser såväl som fabel. Musiken är akustisk med mycket sväng. Den sträcker sig från reggae, visa, folk och jazz till romska tongångar.

Bild från Flytta på er jag ska bli fri

Flytta på er – Jag ska blir fri med Aleksa Lundberg

 , 14:00-15:30
 
 

“Det här är den ocensurerade versionen av min vilja att synliggöra transpersoner, starta en offentlig debatt och visa på det mångfasetterade i att tillhöra ett kön. Transfrågor är osynliga på så många plan och samhället kan nästan ingenting. Det är dags att kraftigt förändra detta eftersom vi får betala med våra liv. Nu vill jag ta plats med mitt konstnärskap som den jag är och bryta den tystnad jag upplevt att jag var tvungen att leva i för att få plats i det svenska samhället”. Föreställningen är en smygpremiär och av och med Aleksa Lundberg. Aleksa Lundberg är transaktivist och arbetar för att lyfta transperspektivet och att syna tvåkönsnormen. Till yrket är hon skådespelare, dramatiker, regissör och journalist. Arrangörer är Rättighetscentrum Norrbotten i samarbete med RFSL Luleå och norra Norrbottens län och Teater Scratch.

Bild på Konflikten

Konflikten

 , 15:00-15:30
 
 

Konflikten, bestående av Amanda, Karin och Lindis, är gänget som ger “trestämmig pop” en ny look. Med sina unika röster, raka texter och inte allt för sällan en nyttig nypa aggression skapar de en helhet präglad av power, pepp och feeling. Efter debutsingeln “Sista du får” i fjol uppmärksammades de av musikmedier som Gaffa, Popmani och Grrrl Collection. I reportoaren återfinns det gamla lyckoreceptet nått nytt, nått gammalt och nått lånat då den består av såväl egenskrivna låtar som tolkningar.

Bild på regnbågsflagga i kyrkan

Regnbågsmässa i domkyrkan

 , 16:00-17:00
 
 

Vill du medverka i gudstjänsten på något sätt, kanske genom att tända ett ljus, be en förbön eller bära fram nattvardskärlen så söker du kontakt med oss i Pridepark under helgen. Kl. 15:50 samlas vi vid kyrkans tält i stadsparken för att gemensamt, innan klockringningen, tåga in i kyrkan med Prideflaggan. Efteråt bjuder vi på kyrkkaffe i Diakonins Hus, Nygatan 12. Arrangör Svenska kyrkan i Luleå.