Luleå Pride 2013 >
Fredag 14/6
Storgatan 13 – föreläsningslokalen (fri entré)
09.00-09.50 Sex- och samlevnad i skolan ur historiskt perspektiv
Från heteronormativ sexualkunskap till livskunskap?! När, var och hur har skolan undervisat barn och unga i frågor som rör sex- och samlevnad? Och varför? Varför är det viktigt att skolan tar sitt värdegrundsuppdrag och kunskapsuppdrag på allvar när det gäller sex- och samlevnad? Dessa frågor behandlar och diskuterar Josefin Rönnbäck som bland annat varit vetenskaplig referensperson i samband med att Skolverket gjorde en granskning av ett tjugotal läroböcker för grundskolan och gymnasieskolan där fem aspekter har analyserats: etnisk tillhörighet, funktionshinder, kön, religion och annan trosuppfattning samt sexuell läggning. I samband med föreläsningen bjuds det på frukost från Quality Hotell.
10.00-10.50 Hbtq-aktivism i Tyskland
Bianca Kopp från Tyskland berättar om hbtq-livet i sitt hemland. Hon går igenom allt från vilka hbtq-festivaler som finns till hur det rättsliga skyddet ser ut för hbtq-personer. Hon berättar om hur hbtq-vänlig mediavärlden är, hur inkluderande det tyska samhället är och vilka nattklubbar är värda ett besök. Bianca Kopp är 37 år, bor i München i södra Tyskland och jobbar med företagsevenemang. Första gången hon besökte Luleå var förra sommaren och nu är hon på plats igen – denna gång för att uppleva Luleå Pride och för att föreläsa. Föreläsningen sker på engelska.
11.00-11.50 Uppskatta störningarna
En fungerande mänsklig mångfald innebär att olikheter (erfarenheter, bakgrunder, kunskaper med mera) som kan vara till nytta ska uppskattas och ges plats. Det innebär i förlängningen att människor som bär på dessa olikheter bör ges möjlighet att vara delaktiga i samhällsutvecklingen i stort och smått. Vi behöver därför alla bli bättre på att skärskåda våra förhållningssätt till dem som vi ibland uppfattar som störningar och inse att de istället kan utgöra värdefulla bidrag till aktuell verksamhet. Jan-Olov Madeleine Ågren, verksamhetsutvecklare på Rättighetscentrum Norrbotten, funderar kring störningar, heterogenitet, innanförskap, normer, tolerans med mera. Utgångspunkten är hens text i antologin “Att störa homogenitet” som kommer ut i dagarna och även innehåller texter av bland annat Mattias Gardell, Helene Lööw och Magnus Linton.
12.00-12.50 TS-vården i norra Sverige
Hur ser TS-vården (vården för transsexuella) ut i Sverige? Vilka skillnader finns mellan olika delar av landet? Var är TS-vården på väg och vilka tendenser finns? Vad är TS-vården i Sverige bra på och vad kan den bli bättre på? Vilka behov upplever transpersoner i och gentemot vården? Hur ser behandlingen ut för de personer som får diagnosen könsidentitetsstörning utan närmare specifikation, alltså personer som identifierar sig som till exempel intergender? Och hur arbetar vården med uppföljning av behandling av transpersoner? Medverkar i detta samtal gör Kristina Hillar från vuxenpsykiatrin Norrbottens läns landsting, Kian Sigge från Transform och Lotta Sandström, ST-läkare i psykiatri Västerbottens landsting. Moderator är Hanna Hannes Hård från RFSL Ungdom.
13.00-13.50 Insemination för samkönade
Idag tillåts insemination i Sverige även för kvinnor som är sambo, gifta eller registrerad partner med en annan kvinna. Insemination med donatorsperma kan ske på fem sjukhus i Sverige och de barn som blir till kan när de blir vuxna få reda på spermadonatorns identitet. Det är varje landsting som avgör vilka regler som skall gälla för insemination.
Vilka regler gäller här i Norrbotten? Hur går en praktiskt till väga när en ska inseminera? Vad kan en å hjälp med av den svenska sjukvården? Vilka hinder finns? Hur lång är väntetiden och vad behöver en gå igenom? Finns det tillräckligt med spermadonatorer? Maria Löwstedt, embryolog och ägg-och spermiedonationsrekryterare och kvalitetsansvarig på Ivf-kliniken i Umeå samtalar med Olof Grankvist, överläkare på Kvinnokliniken i Norrbotten. Med i samtalet är även Hannah Bergstedt, riksdagsledamot för Socialdemokraterna som motionerat i ämnet. Samtalsledare är Josefin Rönnbäck.
14.00-14.50 Hbt-certifiering – så funkar det
Norrbotten får allt fler hbt-certifierade verksamheter och det gör länet till en alltmer attraktiv region. Vad är då syftet med att verksamheter genomgår denna stora satsning som en hbt-certifiering innebär och hur går det till? Emma Rasmusson, utbildare på RFSL berättar om processen. Därefter inleds ett panelsamtal med deltagare från pågående eller redan avklarade verksamheter som certifierats. Varför har just dessa valt att ta detta steg och hur kommer de att arbeta vidare med den nya kompetensen inom respektive arbetsområde? Medverkar gör bland andra representanter från Porsöns hälsocentral (Luleå), Luleå Brottsofferjour & Stödcentrum för unga brottsoffer och vittnen (Luleå) samt Socialförvaltningen (Luleå).
15.00-15.50 Hbtq och idrott – ungdomars erfarenheter och villkor inom Svensk idrott
Riksidrottsförbundet gav 2011 ett forskningsbidrag till RFSL och RFSL Ungdom för att undersöka hbtq-ungdomars villkor och erfarenheter inom svensk idrott. Resultatet blev rapporten Hbtq och idrott – ungdomars erfarenheter och villkor inom Svensk idrott, författad av Mathilda Piehl, Frida Darj och Fia Hjelte. Studien utgår från ett rättighetsperspektiv och från en queer förståelse av kön, sexualitet och makt. Det empiriska materialet som studien baseras på visar att normer kring maskulinitet, femininitet och heterosexualitet skapar förutsättningar och begränsningar. Något som tydligt framgår i rapporten är att de flesta av informanterna inte öppna inom sin idrott. Att ständigt dölja vem man är och leva med en rädsla för omgivningens reaktioner är nedbrytande och har lett till att flera slutat idrotta. Kian Sigge, från Transform – träning och hälsa för hbtq-personer presenterar denna rapport närmare och ger publiken möjlighet att ta del av den senaste forskningen inom området. Föreläsaren uppmuntrar till frågor och hoppas att så många inom idrottsrörelsen tar chansen att kompetenshöja sig själv, regionens idrottsarenor och få nya verktyg för hur vi använder idrott som ett stjälvstärkande verktyg till bättre hälsa för alla.
16.00-17.30 Macho eller jämställt – hur kommer framtidens samhälle i Norrbotten att se ut?
Vem vill bo och leva i ett framtida Norrbotten? Är normen en Norrbottensfödd, heterosexuell, lågutbildad, hockeyintresserad man? Hur förändrar vi den bild som fortfarande finns om Norrbotten och Luleå? Välkomna till Jämställdhetskommitténs seminarium. Möt Tobias Baudin LO, Lena Abrahamsson LTU och Tanya Jendersen NLL som samtalar ledda av Jan Nyberg från Plan sju. Jämställdhetskommittén bjuder på ost- eller renklämmor, juice och godis.
Stadsparken – stora scenen (fri entré)
15.30-17.20 Lady Roxx kickar igång Luleå Pride
Lady Roxxs (Mia Lång) är en utåtriktad brud som älskar att sprida glädje. Hon har alltid älskat att underhålla på alla möjliga vis men nu sitter hon mest bakom mixerbordet och gör musik. Hennes låtar är tunga och fyllda med bas, elektroniska ljud och djupa ljudbilder, men även en massa känslor som hennes annorlunda sångröst förmedlar. Hennes dröm är att bli en stor låtskrivare och musikproducent som inte bara gör feta hits, utan som även inspirerar unga människor till att leva upp till sina drömmar och aldrig ge upp! Som dj kör Lady Roxxs tunga elektroniska danslåtar som de flesta känner till, blandat med äldre hits och lite av hennes egen smak.
17.30-17.50 Invigning och prisutdelning
Luleå Pride 2013 invigs med hjälp av årets pridetalare Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL, Yvonne Stålnacke, kommunalråd i Luleå, Gunnar Thålin, vd för Galären samt Åsa Petersen, frilansskribent och författare. Sophie Gunnarsson och Linda Moestam, projektledare för RFSL Luleå och norra Norrbottens län och Luleå Pride, presenterar årets upplägg av Sveriges nordligaste pridefestival samt delar ut ett pris till årets eldsjäl inom hbtq-aktivismen i Norrbotten.
18.00-18.20 Valkyra
Den danska konstnären Kathrine Heilesen som ofta går under namnet Valkyra, spelar många instrument och en har en kraftfull kvinnlig röst. Musiken har ett gammalnordisk ljud och känsla med djupa toner men samtidigt är den nyskapande och experimenterande. Det spelas harpa, vevlira, bodhran, sarangi och många olika instrument.
18.30-18.50 Oh Jonathan
Oh Jonathan består av Josefine Löfgren och Sandra Widman. Äntligen har denna finstämda dynamiska duo nått solens ljus. Med rötter från Norrlands olika hörn, numera bosatta i Piteå, och med år av vänskap bakom sig så tolkar dessa två brudar livet i text och musik. Det är en god blandning mellan melankoli och den gladaste gladpop och om någon ska soundtracka ens sommar så är det dem.
19.00-19.10 Exiled
Exiled är en dansförening i Luleå som bildades 2007. Det är en ideell förening ansluten till Riksidrottsförbundet. Verksamheten består i att sprida dans genom shower, föreställningar, workshops och genom att delta i tävlingar. Verksamheten innefattar också undervisning i form av kontinuerliga danskurser för barn och ungdomar (även vuxna). Detta är ett steg i att stärka dans- och ungdomskulturen i Luleå och Norrbotten. Exiled kommer att visa ett axplock ur några av sina föreställningar.
19.20-19.40 David Joséph
David Joséph, ny artist med debutsingeln Let It Go som är en fartfylld, klubbig dance/pop med ett fräscht sound. Han började sin karriär som dansare och har dansat bakom artister så som September, Carola och många fler. Nu tar han klivet fram i rampljuset med egna dansare. Musiken har han skrivit tillsammans med producenterna Chris Benthlin AKA The Light, Aron Liedtke och César Toro Tapia.
19.50-20.20 The Glorias
The Glorias är fem unga tjejer (Signe Lindahl, Stina Vikström, Lina Bäcklund, Emma Larsson och Jill Holmgren) från Boden (BD) som den 1 maj debuterade med singeln Norah på Spotify/Itunes. Bland influenserna hörs band som The Naked And The Famous och M83. De gjorde sin första turné i samband med singelsläppet och hann då med städerna Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Stockholm och till sist Luleå. Deras drömmar är gränslösa och inspirationen till musiken växer för varje dag. Som publik kan ni förvänta er 100 procent energi och känsla med låtar i form av reverbklädda electropopdrömmar, som bryter sig ut och bort från uppväxtorten och som vill erövra världen.
20.30-21.00 Iris Julie
Boden-sångerskan Linnéa Bäcklund står bakom namnet Iris Julie. Det är hennes och hennes bror Tomas senaste projekt som resulterat i ett album som ska släppas senare i år. Det är känslosam, varm pop med vilken Iris Julie och hennes band vill bjuda in till kärlek, tårar, glädje och dans. I samarbete med BD Pop.
21.10-21.50 Tiffany K
Tiffany K (Tiffany Kronlöf) är en feministisk reggae-artist. Hon är aktuell med singeln Sweet loving man som är första släppet från den kommande skivan. Vid sidan av reggaen har hon även humorgruppen Bianca&Tiffany, som har gjort Youtubehitten Så jävla PK. Tiffany K levererar stenhårt live, ingen kommer att stå stilla!
22.00-23.00 General Knas
Mina kära syskon! Människor! Generalen säger; Kärlek och Revolt! Med den äran att bli inbjuden till norrlands kulturella huvudstad. Jag är hedrad. Vidare; Kärleken är min religion. Välkommen till en gudstjänst i baktaktens tecken.
Pride på stan
16.00-17.00 Gabriel Forss har äntligen hittat hem (Luleå Domkyrka)
Välkommen till en föreläsning med Gabriel Forss, körledare och artist. Som en del av popgruppen Blond vann Gabriel Forss Melodifestivalen 1997. Han har även medverkat i TV4:s Körslaget. Förra året debuterade han som författare med boken Äntligen, en biografi som skildrar hur han efter år av kamp lyckats förena tre viktiga g:n i sitt liv: Gud, Gabriel och gay. Gabriel Forss berättelse handlar om hur svårt det kan vara att som troende komma ut som homosexuell. Hans väg har kantats av utanförskap och inre tvivel, men idag har han äntligen hittat hem. Arrangörer är Luleå stift, Nederluleå församling och Luleå domkyrkoförsamling. Föreläsningen hålls i Luleå Domkyrka.
22.00-03.00 Luleå Prides officiella invigningsfest (Kafelino/Chillout)
Fredagen den 14 juni ordnar Luleå Pride invigningsfest på Kafelino/Chillout. Kvällens dj:s är Tiffany Kronlöf och Patricia Thunqvist. Tiffany K kommer spela sönder skivspelarna på klubben. Förvänta er att höra det tyngsta inom dancehal, reggae, hiphop och r’n’b. Dj Moster p kommer att spela det bästa från de skönaste brudarna och queera hits som aldrig dör. Och så självklart de allra självklaraste techno- och techhouseslingorna. Bästa blandningen helt enkelt.
Plats: Kafelino/Chillout – Smedjegatan 4
Kostnad: 60 kronor
Ålder: Från 18 år
Lördag 15/6
Storgatan 13 – föreläsningslokalen
09.00-09.50 Asyl och hbtq
Hur funkar asylprocessen för hbtq-personer? Hur ser flyktingmottagandet ut för hbtq-personer? Emma Rasmusson, RFSL, pratar om asylprocessen i stora drag samt om RFSL:s nya projekt Göra Plats! Projektet arbetar med att öka möjligheterna för hbtq-personer, som redan har fått uppehållstillstånd, att få sina rättigheter tillgodosedda. I samband med föreläsningen bjuds det på frukost från Quality Hotell.
10.00-10.50 Begärens färg
Vad händer när begär kopplas till idéer och tankar om ras? Carlos Díaz, projektledare och utbildare på RFSL samtalar om rasstereotyper inom bögkulturen.
11.00-11.50 Queera qvinnor – ett samtal om q
RFSL Luleå och norra Norrbottens läns ordförande Jenni Bergliv möter journalisten och författaren Åsa Petersen i ett samtal om begreppet queer. Vad menar vi med queer och varför är q:et i hbtq så viktigt? Två personliga berättelser möts i ett samtal om normer, normbrytare och hur det är att vara queer kvinna. Vi lämnar teorierna åt sidan och utgår från den vardagliga praktiken för att belysa varför q är en bokstav att räkna med.
12.00-12.50 Avslöja heteronormen i högskolan
Heteronormen påverkar studiemiljön och utbildningarna i högre utbildning. Sveriges förenade hbtq-studenter (SFQ) har i kampanjen Avslöja heteronormen samlat in konkreta exempel på vilka uttryck heteronormen tar i kurslitteratur, föreläsares uttalanden och studiekamraters lunchsnack. Kom och lyssna på ett axplock av dessa berättelser och dela med dig dina egna erfarenheter. Vilka konkreta strategier har vi för en bättre högre utbildning där alla mår bra och där alla får de kunskaper och färdigheter de behöver för att bemöta verkligheten?
Sveriges förenade hbtq-studenter (SFQ) arrangerar punkten och medverkar gör Antonnika Perttula, förbundsordförande.
13.00-13.50 Unga hbtq-personer i och utanför skolan
Hur ser situationen ut för hbtq-personer i samhället och skolan? Hur hanterar skolpersonalen hbtq-frågor och hur agerar skolan i dessa? Vilka hinder ligger i vägen för unga hbtq-personer och hur undanröjer man dem? Vad får en ung människa utanför den heterosexuella normen utstå från andra unga och vuxna i deras omgivning? Vad kan man göra för att bekämpa homofobin och heterosexismen bland unga och med hjälp av skolan öka medvetenheten kring hbtq-personer till exempel genom sexualundervisning? Hur bygger vi en kämpande hbt-rörelse på skolorna och vilka är de viktigaste kampfragorna? Föreläsningen arrangeras av Elevkampanjen och medverkar gör Sora Lina Matti, Elin Olofsson och Marcus Löfgren.
14.00-14.50 Olöslig konflikt eller möjlig väg framåt?
Måste rättigheter för hbt-personer hamna i konflikt med religiös tro? Eller finns det möjligheter att då konflikter uppstår hitta rimliga avvägningar? Europadomstolen har i en viktig dom tagit ställning till religionsfrihetens gränser. Vilka lärdomar kan vi dra av domen? Finns det parallellfall i Sverige? Hur ska arbetsgivare hantera situationer där olika rättigheter krockar?
Ett samtal om hur dilemman inom de mänskliga rättigheterna kan lösas. Samtalet inleds av Eva Nikell, projektledare för Vägar till rättigheter på Diskrimineringsombudsmannen (DO). Därefter följer ett samtal mellan bland andra DO, RFSL Luleå och norra Norrbottens län och Rättighetscentrum Norrbotten.
15.00-16.00 Prideparadspaus
Programmet gör ett uppehåll för prideparaden som avgår från Rådstugatan.
16.00-16.50 Internationella hbtq-frågor
Ellinor Eriksson är förbundssekreterare för SSU och Vice President för Young European Socialists. Ellinor har ett långt engagemang för HBT-frågor och kommer föreläsa om hbt utifrån ett internationellt perspektiv och främst ett Europaperspektiv.
17.00-17.50 Du tror väl inte att jag är bög, eller?
Homofobi och heteronorm vandrar hand i hand. Tillsammans bär de upp ett system som inte bara bidrar till strukturell diskriminering av en mängd individer utan även begränsar själva de personer som – avsiktligt eller oavsiktligt – diskriminerar andra. I den norrbottniska kulturen finns en föreställning om manlighet som bidrar till att skapa misstänksamhet, skräck, avsky, hat och avstånd gentemot hbtq-personer. I det offentliga rummet kan denna manlighet ropa glåpord som ”homohora” och till och med begå vålds- och hatbrott. Hur ser denna manlighet ut? Hur uppstår den? Hur bemöter vi en manlighet som öppet kan säga ”Jag hatar bögar!” i skolkorridorerna? Peter Grusmark från länsstyrelsen i Norrbotten, projektledare för MER (mångfald, engagemang, respekt) föreläser utifrån erfarenheter i projektet om maskulinitetsskapande, homofobi och behovet av nya ideal för pojkar, killar och män.
18.00-18.50 Framåt eller bakåt för den globala hbt-kampen?
Går den globala hbt-kampen framåt eller bakåt? Medan till exempel 14 länder nu erkänner samkönat äktenskap, senast Frankrike, så är vägen till sexuellt likaberättigande fortfarande lång. I Ryssland har lagar mot hbt-propaganda nyligen antagits och i Ungern hetsar högerextrema Jobbik mot hbt-personer som ”störda”. Lagen och staten skyller samhällsproblem på hbt-personer. Man säger att lagen finns till för att skydda barnen, men samtidigt skär man ner på skolor och andra barnverksamheter. Det berättar Jane Otto, hbt-aktivist från Moskva, som deltar i seminariet.
Aktivisterna organiserar gatudemonstrationer, som de kallar jämställdhetsmarscher och låter feminister och hbt-personer tala fritt om kampen på deras möten och demonstrationer. Det måste dock organiseras i det fördolda, eftersom att det i Ryssland är omöjligt att nå en överenskommelse med myndigheterna. Seminariet går igenom läget för den globala hbt-kampen och diskuterar vad vi kan göra för att stödja den globalt. Arrangör är Hbt-socialisterna i samarbete med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV).
19.00-20.20 Queert filmquiz
Följ med på en resa genom queerfilmens guldkorn i quizform med exklusiva filmpriser. Med homoerotiken och könsvariationerna i filmen upptäckte vi oss själva, men kommer vi ihåg scenerna som förändrade våra liv? Quiz-fanatiker, filmälskare, historiker, nyfiken eller myssugen? Detta är något för dig! Arrangör är Feministiskt initiativ.
Stadsparken – stora scenen (fri entré)
10.00-10.05 Inledningspepp
Sophie Gunnarsson och Linda Moestam välkomnar alla till lördagens fantastiska pridedag.
10.05-10.30 Amanda Boman
Amanda Boman och är en charmig kvinna på 22 år som med hjälp av några fantastiska personer kommer att spela några låtar på Luleå Pride. Hon inleder lördagens scenprogram i Stadsparken med sin musik som kommer att vara en blandning av egenskrivna låtar och covers. Amanda Boman hoppas att hon får publiken att både skratta och gråta och kasta trosor och kalsonger upp på scenen. Hon hoppas även på en och annan slängkyss från publiken.
10.40-11.10 Hanna Nutti
Hanna Nutti, från Karesuando, har skrivit musik sedan hon var 15 och är en stor countrynörd. Hon älskar Emmylou Harris och hennes största dröm är att spela på de stora scenerna i Austin Texas. Hennes egen musik är en blandning av Folk, Indie och Country. Under Luleå Pride bjuder Hanna Nutti på akustiska versioner av sina låtar. På scenen kommer hon att uppträda med Maja Raattamaa och Hanna Salomonsson.
11.20-11.50 QueerSalsa-show!
Se en färgsprakande show med ett gäng dansare från QueerSalsa Stockholm! Peter Csaszti, Johan Björk, Johan Lenhoff & Peter Hellholm kommer först uppträda och sedan låta alla som vill prova på att både föra och följa QueerMerengue göra det framför scenen. En lysande uppvärmning inför QueerSalsa-workshopen i gräset i parken kl 13.00-13.50.
12.00-12.50 Hbt-certifieringscermoni
Äntligen är det dags för Norrbotten att fira att vi fått fler hbt-certifierade verksamheter i länet. Personal från fyra fritidsgårdar, ungdomssamordnare, projektet D.I.O.R, Uddens förskola, BOJ och Luleå FREDA-mottagning tar nu emot sina hbt-certifikat. Dessa verksamheter är de första av sina slag i Norrbotten med att bli hbt-certifierade! RFSL:s certifikat innebär en garanti på att verksamheterna arbetar för en god arbetsmiljö och ett respektfullt bemötande utifrån ett hbtq-perspektiv. Utdelningsceremonin inleds av Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke som därefter följs av diplomutdelning samt musik av bandet Fairytales. Här tar ett stolt firande plats, kom och jubla med oss.
13.00-13.50 Politikerdebatt
När får Luleå sitt första äldreboende för hbtq-personer? När har alla de som arbetar med andra människor inom exempelvis skolan, förskolan, hemtjänsten och räddningstjänsten fått kompetensutveckling inom mångfaldsområdet? För en kommunledning borde en av de främsta uppgifterna vara att se till att alla medborgare känner sig trygga och välkomna – oavsett etnicitet, sexuell läggning, ålder, könsuttryck och/eller eventuella funktionsnedsättningar. I årets politikerdebatt fokuserar vi på framtidens Luleå och vilka politiska beslut som krävs inom hbtq-området för att den ska bli så bra som möjligt. Medverkar gör samtliga partier i Luleå (Socialdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet). Moderator är Lena Edenbrink.
14.00-14.20 Urskogen
Urskogen, bestående av Ludvig Svartholm, bjuder in publiken på en experimentell musikalisk resa. Musiken är ett slags uttryck för en längtan till naturen. Publiken får chans att njuta av ett kreativt och musikaliskt collage där det du hör kan vara istappar i förvandling eller virvlande trummor som för dig ut på stora öppna fält. Urskogens mening är att musik kan skapas av allt du möter, bara du själv lyfter på hatten för den kreativa leken. Det är själfullt och lekfullt, det är just nu och det inspirerar för nya möjligheter. Förbered er på en oväntad resa som inte bör missas.
14.30-14.50 Jester
Jester, med Jonatan Lundberg, är i full gång med den nya ep:n Structure of the heart som väntas komma under sommaren 2013. Låtarna är mer inriktade mot pianot nu med ett större sound. Jester kastar sig runt om i världen och berättar om det.
14.50-15.00 Paradpepp
Sophie Gunnarsson och Linda Moestam peppar upp publiken för den kommande prideparaden. Strax är det dags att göra hela Luleå regnbågsfärgat med musik och glädje genom stadens gator. Alla är välkomna att haka på.
15.00-16.00 Prideparadspaus
Programmet gör ett uppehåll för prideparaden som avgår från Rådstugatan.
16.00-16.05 Moa Svan hälsar välkommen till pridekvällen
Kvällens pride konfrencier är Moa Svan som gör comeback på Luleå Pride efter förra årets succé. Moa Svan guidar oss genom kvällen och bjuder på humor i maxad Luleå Prideanda. Moa Svan är stå-uppkomiker och programledare och fick sitt genombrott som programledare för ungdomsmagasinet Avatopia på Sveriges Television hösten 2003. Hon har varit programledare för bland annat P3 Homo, P3 Star och Morgonpasset i P3. Sommaren 2010 hördes hon för första gången i humorprogrammet Kyss min plysch på P3. Kyss min plysch vann radioprogrammet Humorverkstans lyssnartävling samma år. Under hösten 2010 startade Moa Svan tillsammans med Liv Elf Karlén och Pernilla Hammargren en återkommande humorkväll på en restaurang i Stockholm under namnet Humormaffian. Sedan april 2011 är hon programledare i Kunskapskanalens frågesportprogram Duellen.
16.10-16.50 Alcazar
Alcazar (Andreas Lundstedt, Lina Hedlund och Tess Merkel) är en svensk popgrupp i discogenren och en av de mest framgångsrika musikgrupperna i svensk historia. Gruppen bildades som en trio 1998 och bestod då av Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Annikafiore. I december 2002 gick Magnus Carlsson med i Alcazar. Under andra halvan av 2005 tog gruppen en paus då Magnus skulle jobba på sin solokarriär och Andreas skulle vara med i en musikal. Då Alcazar återförenades i mitten av 2007 för ett gig i London på klubben G-A-Y hade både Magnus och Annikafiore hoppat av gruppen, och ersatts av sångerskan Lina Hedlund. Gruppen bestämde sig sedan för att fortsätta med Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund som medlemmar och att satsa på ett nytt album samt turné. I juli 2011 tog gruppen en paus på obestämd tid för att i år, 2013, göra comeback i samband med Melodifestivalen. Och nu gör de alltså ett exklusivt framträdande på Luleå Pride. På med dansskorna. Nu är det pridefest!
17.00-17.30 Magnus Ekelund
Vi kan stolt presentera Luleå-ambassadören Magnus Ekelund på Luleå Pride 2013. Magnus Ekelund är född och uppvuxen i Jokkmokk men bor nu i Luleå. Tredje albumet DÖDSKULT tillsammans med kompbandet Stålet utgör ett steg framåt såväl konstnärligt som tematiskt. 2011 släpptes Svart Flagg, som bland annat innehöll en duett med Jakob Hellman. 2012 släpptes Det definitiva drevet som bland annat var med på Jan Gradvalls årsbästa-lista. Singeln Supernova blev en långkörare på P3 och samma år gjorde Magnus Ekelund även uppemot hundra spelningar runtom i landet, dels i eget namn men också som förband till Mattias Alkberg, Jakob Hellman och Markus Krunegård på deras respektive turnéer. Magnus Ekelund gör en akustisk spelning på Luleå Pride.
17.40-18.10 The Chickpeas band
Piteåbandet The Chickpeas Band är ett nytt inslag i en transatlantisk tradition där persongalleriet alltid utgjorts av historieberättare, romantiker och melankoliska nomader.
The Chickpeas Band grundades av Lina Larsdotter, Elin Grunditz och Ida Nilsson. De kommer från olika svenska småbyar, träffades på Luleå Tekniska Universitet och började spela tillsammans våren 2010. De uppmärksammades snabbt för sina inlevelsefulla trestämmiga harmonier och sin karismatiska scenshow. I mars 2012 anslöt Emil Kårén på trummor och slagverk och i maj samma år gav de ut sin självbetitlade debut-ep i egen regi.
Som glesbygdsbarn har avstånden alltid haft betydelse. Vägarna ut i världen var få och järnvägen kom att bli en symbol för frihet och möjligheter. Därför är det bara logiskt att deras första riksturné sommaren 2012 genomfördes med SJ som sponsor. När bandet inte spelade i städerna längs vägen så gjorde man bejublade konserter inför fullsatta bistrovagnar.
Bandet har nyligen inlett ett samarbete med BD Pop och producenten Ollie Olson. Under vintern jobbas det på deras första fullängdare och planeras inför en ny turné med SJ.
18.20-18.40 Sara Thuresson
Sara Thuresson är med sina starka texter en ny Eva Dahlgren, eller för den delen en Lisa Ekdahl. Med ett pianospel som för tankar både till såväl Regina Spektor som Anders Widmark når Sara hela tiden högre höjder, och ingen lämnas oberörd. I början av året släppte hon sin platta Jag tror det är möjligt och nu kommer hon till Luleå Pride.
18.50-19.20 Vikta fåglar
Vikta fåglar, bestående av Elin, Emma, Isa, Josefin, Lenita och Liv, är ett experimentellt mjukmusik-band stolt hemmahörande i Norrbotten och Luleå. Spelningen på Luleå Pride blir deras första på väldigt länge och de ser fram emot att få spela för alla vackra människor på festivalen.
19.20-19.40 Moa Svan med gäster
Efter en liten paus är Moa Svan tillbaka och denna gång bjuder hon på en lite längre stand-up show. Bland annat kommer hon att göra en intervju med Nour El Refais karaktär Vilgot Skatt.
19.50-20.10 MaryJet
MaryJet (Mariette Hansson) är en artist, musiker och låtskrivare med många framgångar i bagaget. Bland annat kom hon fyra i musiktävlingen Idol 2004, blev utsedd till årets homo 2010, och har uppträtt inför tusentals människor i Sverige och länder såsom Island, England och Frankrike. Just nu spelar MaryJet in ett nytt album, det andra i raden sedan In this skin som släpptes 2008. Dessutom repar hon för fullt som gitarrist i Magnus Ugglas ensemble inför hans kommande krogshow Magnus den store.
20.20-20.35 Tre tröttsamma typer – en dragshow
Emelie Lysholm, tidigare medlem i draggruppen Dragonkings uppträder med mini-showen Tre tröttsamma typer. Karaktärerna är delvis hämtade ur Dragonkings tidigare repertoar av kultursnubbar men även någon ny karaktär kommer att dyka upp på scenen, dock tyvärr lika tröttsam. Arrangör är Kulturföreningen Normkritik.
20.45-21.15 Frida Selander
Frida Selander spelar gubbqueer. Det låter ungefär som när Bob Dylan och Lady Gaga byggde en flotte och seglade fram på Lule älv. Kommer ni ihåg det?
Hon kallas för Umeås rockdrottning och är en stolt hantverkare, som i över ett decennium skrivit låtar, gett ut plattor och turnerat. Hennes senaste album Try Again Baby har mottagit stora hyllningar runt om i Sverige.
21.25-21.45 The Koo-Koos
En sockerchockad Hello Kitty, en My Little Pony med fabrikationsfel och en Törnrosa som vaknat på fel sida. Så kan Umeåbandet The Koo-Koos (Charlotte Bhatt, Brita Kristina Fagerlund och Tove Liliequist) beskrivas. Denna färgstarka trio är nu aktuella med albumet Love and Pain. De gör musik om det som är viktigt i livet; kärlek och smärta. Bandets texter berör teman som charterhångel, olycklig kärlek, onani, hushållsnära tjänster och göra-slut-sex. The Koo-Koos har givetvis ett eget manifest. Det lyder som följer:
Vi gillar stora gester och allt som är för mycket. Vi är alltid in your face. Vi anpassar oss inte. Vi är den där störiga gränslösa tonåringen. Vi är spektaklet du vill släppa fram. Vi ger allt. Och vi älskar det.
21.55-22.20 Könsförrädare
Med en sjutumssingel släppt på Teg publishing och med en smärre hype bakom sig kommer Könsförrädare tillbaka till Luleå för att spela på Luleå Pride. Mycket stolta över att än en gång få vara delaktiga i Luleås kanske viktigaste kulturhändelse kommer de att göra allt för att du och dina kära ska få en så bra kväll som möjligt. Könsförrädare består av Robin Bernhardsson, Alina Björkén, Måns Lundstedt och Janinne Sandström Oja.
22.30-23.15 Cleo
Det är den 25-åriga Umeårapparen och sångerskan Nathalie Missaoui som står bakom namnet Cleo sedan 2007. Cleo har under åren släppt en EP och flera singlar och hösten 2011 kom första debut albumet Left The City Burning. Hon har gjort sig känd för att vara en av landets bästa liveakter. Cleo har aldrig varit rädd för samarbeten, just nu är hon exempelvis aktuell som gäst på Looptroop Rockers senaste album Mitt hjärta är en bomb. Cleo är också en av grundarna till Femtastic som fungerar som ett nätverk för kreativa och produktiva kvinnor inom musik och kulturbranschen.
Lillan (fri entré)
09.50-10.00 Invigning
Elin Wuopio hälsar alla välkomna till Lillan och presenterar dagens program.
10.00-11.05 Normkritik och genuspedagogik i förskolan – teorier och praktik
Emelie Lysholm, aktören bakom monologen Queer i förskolan som spelades under förra årets Luleå Pride är tillbaka. Denna gång har hen släppt manuset till Queer i förskolan och tillverkat en alldeles egen powerpointpresentation. Genom denna gör Emelie Lysholm ett dyk ner i olika teorier om barns lärande och identitetsskapande samt kopplar dem till ett normkritiskt och genuspedagogiskt perspektiv. Vad händer med den som avviker från normen, hur hänger olika förtryck ihop och hur radikala får vi vara i förskolan?
11.15-12.30 Teater Scratch – genusworkshop
I Teater Scratch genusworkshop får deltagarna jobba på golvet och prova på vad de associerar med maskulinitet och femininitet. Hur påverkar detta min vardag? Vad får det för konsekvenser att röra sig utanför ramarna? Hur upprätthålls ojämställdhet genom hur jag förhåller mig till ett rum? Kom, testa! Alla är hjärtligt välkomna. Workshopen leds av Maria Åberg, skådespelare Teater Scratch.
12.40-13.00 Hägnan visar smakprov
Friluftsmuseet Hägnan berättar hur de arbetar och visar ett smakprov ur årets temadag för niondeklassare i Luleå – Wilhelm Ulrika. Det är en föreställning med ett historiskt hbtq-perspektiv koppat till ett verkligt fall. Medverkar gör Zara Johansson och Jens Gradin.
13.10-14.40 Dragworkshop
Emelie Lysholm, tidigare medlem i draggruppen Dragonkings håller i dragworkshop där du får testa att leka med uttrycket drag. Den inledande delen handlar om att arbeta med kroppen och workshopen avslutas med en sminkgenomgång. Smink som skägg, lim, läppstift, kajal, ögonskuggor och glitter finns på plats. Ta med dig kläder som önskas kombineras med din drag, binder eller om du har särskilda sminkönskemål. Emelie Lysholm har störst erfarenhet av att jobba med dragking men har även arbetat med drag utifrån ett könsvarierande perspektiv och klass. Alla kön är välkomna. Max 17 deltagare.
14.45-15.00 Up for You & I
Tidigare The Koo-Koo’s medlemmen Evelina Lindahls soloprojekt kan beskrivas som emotionell pop för alla hopplösa romantiker därute.
15.00-16.00 Prideparadspaus
Programmet gör ett uppehåll för prideparaden som avgår från Rådstugatan.
16.30-16.50 Nino Mick
Nino Mick är estradpoet och regerande svensk mästare i Poetry Slam, den första transperson som innehar titeln. När hen står på scen riktas rappa, queera käftsmällar mot heteronormen, mononormen och den hbtq-inkompetenta asylpolitiken. Kärleken, solidariteten och samtyckeskulturen firas, och var passar det bättre att göra det än på Luleå Pride? Med Nino vid mikrofonen finns det dessutom stor risk för sexuellt laddade ord. Låt normkritiken, sexualpolitiken och fittsexlyriken flöda.
17.00-17.50 Flottigt motstånd och fläskig aktivism
Hur framställs kroppar idag och vad har det med genus, sexualitet, klass och rasifiering att göra? Med utgångspunkt i mediala bilder och fettaktivism kommer vi att diskutera föreställningar och normer kring feta kroppar och hur vi kan forma flottigt motstånd och fläskig aktivism. Med Susanna Petersdotter från FAT:UP!.
18.00-18.50 Allt ljus på Nour El Refai
Allas vår favorit Nour El Refai gästar Luleå Pride och det blir frågestund för de nyfikna fansen. Jonas Berglund håller i utfrågningen som sker på Lillan. Fundera ut en, två eller tre smaskiga frågor som du vill få svar på och skriv ner dem på en lapp. Mer Nour El Refai kan du kolla in på Stadsparkenscenen klockan 21.00 under lördagskvällen.
19.00-19.50 Argumentationsanalys för hbtq-aktivister
Vill du skriva starka manifest, debattinlägg eller bloggar för hbtq-rättigheter? Vill du bli bättre på att försvara dig och din rätt mot näthatare och andra mörkermänniskor?
Vi lär dig grunderna i hur du bygger upp en solid argumentation kring vad du har att säga, hur du undviker att gå på fula retoriska trix, och hur du hittar luckorna hos dina meningsmotståndare. Föredraget hålls av Kian Sigge från Transform.
20.00-21.00 Tukkipojat
Teaterpjäsen Tukkipojat handlar om Nikolaj och Adam, Nikolaj som lämnat hembygden för storstaden och Adam som stannat kvar. Nu återförenas denna sångduo från skoltiden för att uppträda på sin gamle högstadiemobbares bröllop. Författaren Mikael Niemi kallar sitt verk för Tornedalens första queer-pjäs och den undersöker hur “annorlunda” man kan våga vara i den tornedalska machokulturen.
Manus: Mikael Niemi
Regi: Lars G Thelestam
I rollerna: Daniel Sandström, Markus Forsberg
Scenografi: Mary Calla, Kari Ravelin
Koreografi: Desiré Kauppi
Översättning av låttexter: Bertil Isaksson
Musikbakgrunder: Jakob Palo
21.00-01.00 Summer Pride Party
Pride Summer Party är festen du inte vill missa med liveuppträdanden av bland annat 5Collective, Sussi Olssen och Julia Nydell. Sex olika dj:s kommer att stå för musiken, bland annat Moa Hartman och Hanna & Amanda. Det blir en blandning av hiphop, reggae, trance, dubstep, house, pop och r’n’b. Välkommen in och dansa loss!
Plats: Lillan, Skeppsbrogatan 16
Kostnad: 40 kronor
Ålder: Ingen åldersgräns
Pride på stan
12.00, 13.00 och 14.00 Allsång à la Hellsing (Norra hamnen)
I vintras spelades filmen om Krakel Spektakel och alla hans vänner in i Studio Kronan, Luleå. Kommande vinter har filmen biografpremiär över hela landet. Men Kusin Vitamin kan du träffa redan nu. Kom till Norra hamnen så får du höra hur de hängde och slängde i en gardin – eller om Herr Gurka, som dansar både vals och mazurka.
Plats: Norra Hamnen, scenen utanför Norrbottensteatern
.
Ett arrangemang av Filmpool Nord i samarbete med Luleå kommun.
15.00-16.00 Prideparad
Luleå Prides prideparad lockade 1000 personer 2012 och i år hoppas vi såklart på lika härlig uppslutning. Vi samlas på gatan Rådstugatan 14.45 där du ställer upp dig efter tycke och smak. Ta gärna med banderoller och sätt på dig dina festligaste kläder. Det kommer att spelas musik i paraden plus att det även blir trumspelande lett av Kamar-eddine Abdessamad. Prideparaden avgår klockan 15.00 och vi beräknar att vi är tillbaka strax innan 16.00 i Stadsparken. Efter paraden delas Luleå Prides paradpris ut och är du sugen på att kamma hem det rekommenderar vi färgglada kläder och ett strålande humör.
22.00-03.00 Klubb Make Out:s pridefest med Alcazar (Kafelino/Chillout)
Klubb Make Out ställer till med pridefest lördagen den 15 juni och du är hjärtligt välkommen. Make Out bjuder på den skönaste mest galna blandningen av alla dina favoritlåtar du älskar att hångla, dansa och hänga till. Kvällen till ära står Alcazar på scenen (runt midnatt) och kör sin andra spelning under Luleå Pride. Denna gång lite mer svettigt och galet. Inte missa! Och kom i tid. Inga förköp. Bara kärlek! Mer info: klubbmakeout.blogspot.com.
Plats: Kafelino/Chillout – Smedjegatan 4
Kostnad: 80 kronor
Ålder: Från 18 år
Söndag 16/6
Lillan (fri entré)
10.30-10.50 Ta ingen risk!
Helena Carlsson och Jenni Bergliv från RFSL Luleå och norra Norrbottens län driver projektet Ta ingen risk!. Ta ingen risk! är ett landstingsfinansierat projekt med syfte att öka kunskap och förståelse om hur hiv och andra sexuellt överförbara infektioner sprids. Projektet vänder sig framförallt till målgruppen män som har sex med män samt unga vuxna inom hbtq-communityt men givetvis inbjuds alla intresserade att ta del av ökad kunskap. Ett av delmålen för projektet är att anordna olika typer av evenemang där seminarier under Luleå Pride är en viktig del. Med anledning av detta bjuder RFSL Luleå och norra Norrbottens län in till ett par föreläsningspunkter kopplade till hiv och hälsa. Jenni Bergliv och Helena Carlsson inleder med att prata om projektet samt hur RFSL jobbar med dessa frågor. I samband med programpunkten bjuds det på frukost från Quality Hotell.
11.00-11.50 Hiv i dagens samhälle
Hiv-Sverige besöker Luleå Pride och samtalar om hiv. Hiv-Sverige är en nationell patientorganisation som arbetar med hiv och Hiv-Sverige som organisation grundar sitt arbete på alla människors lika värde, rätt till hälsa och ett gott liv fritt från diskriminering och stigmatisering. Deras mål är att allmänheten ska ha kunskap om hiv, att de ska ta ett ansvar för sin hälsa och att människor som lever med hiv blir bemötta med respekt och förståelse i samhället. Hur det ser ut med fördomar kopplat till hiv i Sverige idag? Hur ska vi kunna ändra denna attityd? Ett samtal om diskriminering och stigma på olika plan – strukturellt, socialt och på den enskilda individens nivå.
12.00-13.20 Mitt positiva liv – en föreläsning om livet med hiv
För drygt tio år sedan fick artisten Andreas Lundstedt veta att han bär på hiv.
Idag är han den enda offentliga personen i Sverige som valt att gå ut med detta.
I föreläsningen Mitt positiva liv berättar han med värme och humor sin historia om sitt liv.
Publiken får höra om sjukdomens vardag, omgivningens syn på viruset och Andreas Lundstedts sätt att se på sitt liv och sin framtid. Han berättar om hur han lärde sig älska sig själv efter många år med självhat, skam och ångest.
13.30-13.50 Olle Nyman
Olle Nyman har ett förflutet som soulig singer/songwriter med två släppta album i bagaget, debutplattan Behind the clouds släpptes 2005 på anrika skellefteå bolaget A westside fabrication, och belv en stor hit i norrbotten, och spelades flitigt i radio och även i tv serien Möbelhandlarens dotter. Efterföljaren, hyllade ”Venture” som uppmärksammades i frankrike och släpptes där på det framstående indie-bolaget Fargorecords. Olle Nyman och hans band spelade på ställen som Le Olympia, La Cigale, Radio nova och Les vielles charrues för att nämna några, och var med i artiklar i flera av landets största musik tidningar bl a Rolling stone. Efter Venture satsade Olle på ett nytt kort och en ny stil i och med sidoprojektet The New Man.
14.00-14.50 Sexuell hälsa och trans
Nära är ett projekt om nära relationer och sexuell hälsa för transpersoner. Det är en vidareutveckling av Transformering.se, en sida som riktar sig till unga transpersoner, till anhöriga till unga transpersoner och till personer som arbetar med ungdomar. Nära och Transformering.se drivs av RFSL Ungdom, ungdomsförbundet för unga homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. RFSL Ungdom tycker att det är viktigt att alla har tillgång till för dem själva relevant information om sex och att alla kan få de kunskaper de behöver för att kunna välja att ha säkrare sex. Hanna Hannes Hård, projektledare, kommer att prata om lust, ömsesidighet och kommunikation med fokus på trans och på säkrare sex.
15.00-15.30 Diskussion och avslut
Hiv-blocket knyts ihop med en öppen diskussion ledd av Jenni Bergliv och Helena Carlsson. Diskussionen syftar till att reflektera kring dagens föreläsningar och samtala om tankar som dykt upp. Alla deltagare får möjlighet att prata om funderingar och utbyta idéer. Synpunkter och önskemål på aktiviteter kopplat till Ta ingen risk! välkomnas.
Stadsparken – stora scenen (fri entré)
12.00-16.00 Picknick och Dance For Love Luleå
Välkommen till festivalen Dance For Love Luleå i samarbete med Luleå Pride – festivalen för kärlek, mångfald och respekt! Det blir dans- och musikuppträdanden från flera olika länder och stilar, mys på kanske världens största lapptäcke, fika/matförsäljning, föreningar som jobbar för mångfald, barnpyssel med kärlekstema och ett grymt härligt häng. Kom och ha picknick och dansa för mångfald och kärlek!
12.00-13.00
Luleå Internationella Kör
Kören startades på initiativ av Röda Korset och är nu ett integrationsprojekt tillsammans med Estetiska Programmet, Invandrarservice och Sensus. Kören är en mötesplats såväl för invandrade som för infödda. De har uppträtt på en mängd olika evenemang och med olika kända artister och levererar glädje och framtidstro om samverkan och fred!
Barn från Luleå Bugg och Swing
Kom och inspireras av Luleå Bugg och Swing Dansklubbs härliga barn som kommer att bjuda på en fantastisk show. Luleå Bugg och Swing Dansklubb är en ideell förening som bedriver allt från motionsdans till tävling i högsta elitklass inom BRR danserna (Bugg, Boogie Woogie, Dubbelbugg, Lindy Hop och Rock”n Roll). Mångfald är något de eftersträvar och deras vision är att: “Vi ska vara en attraktiv och levande dansidrottsförening som genomsyras av professionalism, glädje, omtanke och värme”.
Shik Shak Shok
Dansgruppen Shik Shak Shok kommer att förföra oss med arabiska rytmer, färgsprakande dräkter och traditionell arabisk dansglädje
Dansföreningen Exiled – Street feminine vibe med inspiration från Vogue
2007 bildades föreningen Exiled Dance Crew. Det är en ideell förening som är ansluten till Riksidrottsförbundet. Deras verksamhet har bestått i att sprida dans genom shower, föreställningar, workshops och genom att delta i tävlingar samt att hålla i danskurser för barn, ungdomar och vuxna. Detta är ett steg i att stärka dans- och ungdomskulturen i Luleå och Norrbotten.
CreativeMoves – free your body
Tira Blixt brinner för konstens och rörelsens kraft, dess möjligheter och energi både i smått och i stort. Hennes drivkraft är tron på att alla mår bra, både psykiskt och fysiskt, av att röra på sig, att skapa och att vara i kreativa sammanhang. ”I varje människa bor en kraft som är unik för varje individ. Ibland får man påminna sig om den, söka efter den, men den finns i djupet av ditt hjärta.”
13.00-13.30
Marrakech Collektive
Marrakech Collektive med Luleåprofilen Kamar-eddine Abdessamad i spetsen levererar spännande nordafrikanska rytmer. Kamar-eddine Abdessamad har bland annat medverkat i samband med invigningen av Kulturens Hus, Umeå Ljusfestival, Rädda jordenfestivalen och på Luleå Pride 2012 och lockat 1000-tals människor att dansa av glädje.
13.30- 13.50
Issify
Patrik Karlsson är Luleåkillen som gått från en problematisk ungdom till att genom sin musik och stora engagemang för unga i Luleå hjälpa dem att ta sig ur sina problem och få ett bättre liv. Issify levererar reggae.
C Rhymes
Mario Ekman skriver hip hop från hjärtat och beskriver sin musik som tonsatta dikter. Han gillar att skriva och vill att texterna ska ha betydelse och hjälpa människor som har det svårt att hitta en mening och fortsätta leva. Mario Ekman vill nå människor som inte har en egen röst att känna att det finns hopp.
13.50-14.05
Micke och Petter
Pappa och son som spelar svensk folkmusik. Micke Forsberg har hållit på med folkmusik nästan hela livet och är arrangören av Luleås folkmusikfestival Midvinterfolk. Hans son Petter Forsberg har slagit in på samma bana och de ska nu tillsammans sprida en del av den svenska folkmusikskatten till publiken.
14.05-14.30
Jam At The Olympics
Ett nytt och fräscht Luleåband med en blandad genre som bygger på det härliga gunget i funk och som kommer att bjuda på en riktig show med inslag av breakdance.
14.30-15.30
Anja Storelv Band
Med utgångspunkt i det samiska men med inspiration även från andra världsdelar vill Anja Storelv Band dela med sig av den samiska musiken, jojken och den samiska kulturen.
15.40-15.00 Avslutning och hej då
Sophie Gunnarsson och Linda Moestam, projektledare för Luleå Pride samt Jenni Bergliv, ordförande för RFSL Luleå och norra Norrbottens län, säger hej då till alla kära pridebesökare. I samband med detta kommer även alla festivalens volontärer att tackas av.
Pride på stan
16.00-17.00 Regnbågsmässa – Leva i ljuset (Luleå domkyrka)
Regnbågsmässan i Domkyrkan är en gudstjänst för alla med nattvard, sång, musik, bön, skapande, ljuständning och stor delaktighet. Arrangör är Svenska kyrkan och medverkar gör Inger Asplund, Lars Magnusson, Victoria Svärdh, Stefan Widman med flera.
20:00-01:00 Efterfest Dance for love och Luleå Pride (BBB)
Dance For Love och Luleå Pride fixar efterfest på BBB (Bistro Bar Brygga) i Norra hamn efter festivalhelgen. Det blir DJ, dans och härligt efterfesthäng!
Plats: BBB (Norra hamnen)
Kostnad: Fri entré
Ålder: Från 18 år
Mer Luleå Pride – Stadsparken
Fredag 19.00-19.30
Nino Mick är estradpoet och regerande svensk mästare i Poetry Slam, den första transperson som innehar titeln. När hen står på scen riktas rappa, queera käftsmällar mot heteronormen, mononormen och den hbtq-inkompetenta asylpolitiken. Kärleken, solidariteten och samtyckeskulturen firas, och var passar det bättre att göra det än på Luleå Pride? Med Nino vid mikrofonen finns det dessutom stor risk för sexuellt laddade ord. Låt normkritiken, sexualpolitiken och fittsexlyriken flöda! Punkten hålls i gräset vid RFSL-montern i Stadsparken.
Fredag-Söndag 14-16/6
Acroyoga
Sommarfavorit i repris. Ta med en vän, familjen och picknickfilten och upplev lite lekfull Acroyoga. Ta del av acroyogagemenskapen och utforska en spännande värld där du lär dig balansera på någons fötter, utforska lekfulhet, vänskap, tillit och kommunikation. Med en grund av förtroende och uppskattning får du chans att uppleva dina sinnen och din kropp på ett helt nytt sätt! Acroyoga är en lekfull blandning av yoga, thaimassage och akrobatik. Vi kommer gå igenom dynamiska akrobatiska rörelser, leka med partnerakrobatik, pyramider och inversioner. Med hjälp av akrobatiska principer kommer vi flyga och basa, terapeutisk och akrobatiskt, experimentera med partner flöden, och gå igenom thai-massage. Acroyoga utövas i en säker, stödjande och rolig miljö med mycket utrymme för lekfullhet. Arrangör är Acroyogagänget – Luleå.
Bibblan goes pride!
Kom och besök Stadsbibliotekets bokbuss precis utanför Stadsparken på Storgatan. Här kan du göra din egen knapp och paradhatt. Lästips & tävlingar utlovas! Vi bjuder på normbrytande sagostund i parken kl. 11:00 och 14:00 lördagen den 15 juni. Spana efter vår biblioteksflagga.
Försäljning av masker till paraden
Fantastiska masker i olika modeller. Direktimporterade från Indien. Perfekta för paraden och för att göra resten av sommaren färgstark och glittrande. Kontakta Linda Moestam för att köpa en mask till dig själv eller någon annan. Tel: 072-54 14 203
Hälsokonsultation
Ökad styrka, bättre flås, rörligare vardagsliv, skadefri? Eller att förändra din kropp i riktning mot ditt självupplevda genus? Ta tillfället i akt för ett halvtimmeslångt enskilt samtal och personliga råd om träning, kost och hälsa! Screening av muskulatur, hållning med mera för den som önskar. För alla, men särskilt för transpersoner. Samtalet hålls med Kian Sigge från Transform. Du kommer i kontakt med Kian Sigge via RFSL-montern i Stadsparken.
Massage i Stadsparken
Sofia Larsson, certifierad massageterapeut erbjuder dig massage för det pris du vill/kan betala. Pengarna går till mat för festivalens volontärer.
Lördag 15/6
12.00-15.00 Make Up-store gör dig paradfin
Make Up-store sminkar festliga paradsminkningari Stadsparken några timmar innan prideparaden. En massa färg, glitter och glamour. Allt för att komma in i den rätta festivalkänslan. Först till kvarn, och helt kostnadsfritt sprider make Up-store sin glittrande glädje.
12.00-16.00 Unga Örnar
Unga Örnar är en av Sveriges största barn- och ungdomsorganisation. Det viktigaste för dem är att alla barn får vara barn – med rätt att ha kul. Unga Örnar finns för att skapa en rolig fritid som inte kostar för mycket. De kämpar också för att förbättra barns villkor i Sverige och i andra delar av världen. Kom och trycka egna knappar, måla ansiktsmålning och mys i Unga Örnars pysselverkstad.
13.00-13.50 QueerSalsa-workshop
Peter, Peter, Johan & Johan från QueerSalsa Stockholm lär alla att både föra & följa till heta salsarytmer! Alla dansar med alla! Inga förkunskaper behövs – endast bekväma skor! Kom själv eller ta med alla du känner! Varmt välkommen! Workshopen hålls i gräset vid RFSL-montern i Stadsparken.
14.15 Cheerleading med Arctic Cheer Avalanches
ACA’s seniorlag bjuder på en uppvisning klockan 14.15 iSstadsparken på lördagen. Laget består av tjejer och killar i åldrarna 15-26 år. Cheerleading består av flera akrobatiska moment som dans, hopp, gymnastik, stunt och pyradmider!
I ACA finns flera aktiva lag för alla åldrar, både träningslag och tävlingslag. Vi tar emot både tjejer och killar, och jobbar för att våra aktiva ska ses som dem de är – hårt arbetande atleter med fantastisk kämparglöd och laganda. Föreningens måttor är att träning ska vara roligt för att bli framgångsrikt. Punkten hålls i gräset i Stadsparken.
Luleå Yogacentrum
Luleå Yogacentrum kör gratis-prova-på yoga i Stadsparken under lördagen.
Mat och godis
Fredag-söndag 14-16/6
Åsa o Lottas mat & catering
Åsa och Lottas mat & catering serverar hemlagad mat så som älgfärsburgare med pepparrotscrème, stekt strömming på tunnbröd, oxfilérullar och saltom bocco med fräsch sommarsallad. Utöver det finns även vegansk och vegetariska maträtter. Exempelvis piroger med fyllning av trattkantarell och kryddig grönsaksgryta med mera. Väl mött i Stadsparken.
Kafelino
Kafelino erbjuder pridebesökarna mat med en smak av grekisk touch. Slouvlaki, pita gyros, söderkebab och vegetarisk falafel i pitabröd. Dessutom kommer det att finnas glass till försäljning.
Färsk lakrits från Finland
Lakrits är en naturprodukt av naturens smaker exempelvis regnbåge, jordgubb, hallon, blåbär med mera.
Ekologiskt café
Kom och njut av ekologiskt fika och närproducerad soppa i paveljongen. Lagat med kärlek i alla regnbågens färger. Välkomna!
Vi kommer att finnas i Stadsparken under Luleå Pride
Esperanza Internationella Kvinnoförening
Kultur utan gränser
Ungdom mot rasism
Ingen människa är illegal
Utvecklingskontoret
Svenska kyrkan
Vision
Unionen
LKAB
SSU
Socialdemokraterna
LO
ABF
Swedbank
Centerpartiet
Folkpartiet
Moderaterna
Polisen Norrbotten
Rättvisepartiet
Miljöpartiet
Vänsterpartiet
Våga
Utan
NLL
LTU
Hiv-Sverige
Rädda barnen
DO/Rättighetscentrum
Noaks ark
Kärleksbutiken
Norrbottens Museum
Dance for love
Luleå Pride vill tacka
Givetvis vill vi rikta ett stort varmt tack till våra sponsorer Luleå kommun, ABF, Galären, Norrbottens läns landsting, SSAB, Luleå Energi, Lulebo, LKAB, BD Pop, Quality Hotel, ICA Kvantum Luleå, CitySleep, Swedbank, Restaurang CG, IFK Luleå, SSU, Blomsterlandet samt Interflora Fresh. Vi vill även tacka alla som köpt monterplats i Stadsparken, alla som kommer att finnas, medverka och verka på prideområdet helgen 14-16 juni, RFSL Luleå och norra Norrbottens läns styrelse, RFSL Luleå och norra Norrbottens läns ordförande Jenni Bergliv, alla föreläsare, artister och alla andra som medverkat i Luleå Prides fantastiska program. Sedan finns det eldsjälar som på olika sätt har arbetat med ovärderliga detaljer i skapandet av festivalen och som vi riktar ett ovärderligt tack till, nämligen:
Madelene Hansson på ABF som arbetat med vårt program, Anna Degerman på Luleå kommuns utvecklingskontor för allt stöd, Karl Petersen, kommunalråd i Luleå som talat sig varm om Luleå Pride under hela året, Ulf Bäckström, Lillan och Kulturservice och all deras personal för ett otroligt bra jobb, Gustav Uusihannu som tillsammans med IFK Luleå och SSU städat parken, polisen i Luleå för ett gott samarbete, Maja Bernau för jobbet med vår fina prideaffish, Cathrine Sundqvist som gjort Luleå prides superfina logga), RFSL Luleås och norra Norrbottens kassör och hemsidesansvarige Christoph Schleifenbaum, Idepoolen, Samljus, MSP, Sofia Larsson för allt engagemang kring Luleå Pride och Dance for Love samt Peter Grusmark för arbetet med volontärgruppen.
Och vad vore en festival utan alla er fantastiska volontärer och alla andra som på olika sätt hjälpt till att göra Luleås pridefestival Luleå Pride möjlig? Utan er – ingen festival.
Tack för att ni finns, vi älskar er.
//Sophie Gunnarsson och Linda Moestam projektledare Luleå Pride/ projektledare RFSL Luleå och norra Norrbottens län