Luleå Pride 2012

Luleå Pride är Luleås första pridefestival och arrangeras av RFSL Luleå och norra Norrbottens län. Festivalen äger rum helgen 15-17 juni i Stadsparken i centrala Luleå. Festivalen består av föreläsningar, debatter, personliga möten, nattklubbskvällar, musik, performance, teater, film, mat och dryck. Luleå Pride vill ha ett tydligt samhällsinriktat fokus och tror att debatt och föreläsningar blandat med fest är den bästa kombinationen.

Fredag 2012-06-15

Storgatan 13 – föreläsningsrummet

Inget inträde

11.25-11.30 Inledning

Sophie Gunnarsson och Linda Moestam hälsar välkomna och berättar kortfattat om RFSL Luleå och norra Norrbottens läns arbete.

11.30-12.25 Motstånd och dess effekt på individen och gruppen

När den rådande ordningen skall ändras(ofta till det bättre) så händer det saker med människor. Den vanligaste effekten är att enskilda individer blir föremål för granskning och kritik, ofta en inte alldeles konstruktiv sådan och det verkar nästan som om det är ett förväntat och accepterat beteende från omgivningen. Men handen på hjärtat, är det okej? Skall vi acceptera det? Föreläsningen kommer att vara konkret och problematisera individens och gruppens ansvar när motstånd uppstår som följd av krav på förändring och/eller förbättring. Föreläsningen är ett försök att förstå och förklara motståndets mekanismer och uppmana till ett framåtriktat ledarskap.
Föreläsningen hålls av Sara Nilsson, yrkesofficer som arbetat med jämställdhet i Försvarsmakten många år och i det egna konsultföretaget JÄMSA.

12.30-13.25 Våld i samkönade relationer

Föreläsning med Suzann Larsdotter, RFSL, Stockholm. Tyvärr är det inte helt ovanligt med våld även i samkönade relationer. En man slår sin pojkvän, en kvinna blir våldtagen av sin fru, en transvestit blir utsatt för psykiskt våld av sin partner med mera. Varför lämnar inte personer en våldsam relation? Hur gör jag om jag misstänker att en vän blir utsatt för våld? Vart kan en söka hjälp?

13.30-15.25 Adrian Repka

Hur går hbtq-fokuserat och normkritiskt arbete ihop, samt var är friktionerna? Vad är det som gör ett arbete normkritiskt? Ett pass om strategier, fokus och effekter med Adrian Repka, företaget Jämfota som inspireras av Oivvio Polite som skriver i sin artikelsamling “White like me” att en maktordning så som rasismens huvudsakliga moment inte är det värderande utan det ordnande. ‘Om vi accepterar att rasism handlar om ordning kan vi förstå rasismen som ett sätt att bringa ordning och därmed mening i en kaotisk värld och inte som en slags neuros möjlig att bota med hjälp av korrekt information/…/.’”

15.30-16.25 RFSL:s viktigaste frågor

Ulrika Westerlund, RFSL:s förbundsordförande berättar vad RFSL jobbar med just nu. Ulrika har tidigare varit vice förbundsordförande i RFSL, ordförande för Stockholm Pride och chefredaktör för tidskriften Bang.

16.30-16.55 Jämställdhet i arbetslivet – framgångsfaktorer och tankefällor

Jämställdhet i arbetslivet är en viktig del av ett inkluderande och demokratiskt samhälle och en förutsättning för hållbar utveckling. Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, kommer att prata om framgångsfaktorer och tankefällor för genus och jämställdhet i arbetsorganisationer. Hon ger några exempel från sin forskning som visar hur ojämställdhet i arbetslivet skapar problem för regionen, företaget, organisationen, arbetsmiljön, lärandet, utvecklingsarbetet och individen.

17.00-18.55 Idrottens kön – attityder till träning, sexualitet, maskulinitet och femininitet

Jämställdhetskommitténs arrangerar detta seminarium där Jesper Andreasson från Linnéuniversitetet i Kalmar föreläser och leder samtalet. Gästpanelen består av företrädare för idrotten i Luleå (basket, fotboll och hockey) och Helén Wiklund Wårell, ledamot i riksidrottsförbundet. Hur kan lagidrotten förstås som genuskonstruktion? Hur ser en manlig respektive kvinnlig idrottare på sig själv och hur ser omgivningen på dem? Hur är attityden gentemot killar som ägnar sig åt ”kvinnliga ”sporter och hur är attityden gentemot tjejer som erövrar ”manliga” sporter? Moderator är Tanya Jendersen.

19.00-19.55 Du som ville mitt liv

Fördomar finns om alla grupper, fördomar mot hbtq-personer och fördomar mot kristna. Vi har också fördomar om varandra. Går det överhuvudtaget att kombinera tro och hbtq? När river vi fördomens murar mellan och inom oss? Mona Eriksson, skolkyrkopedagog i Luleå domkyrkoförsamling föreläser om den förändrade synen på hbtq inom kyrkan och skolans värld under de senaste 25 åren.

Stadsparken

Inget inträde.

18.00-18.25 Invigning. Välkommen till Luleås första Pridefestival

Sophie Gunnarsson och Linda Moestam, projektledare för RFSL Luleå och norra Norrbottens län, berättar om RFSL, arbetet kring Luleå Pride samt årets festivalprogram. RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund invigningstalar. RFSL Luleå och norra Norrbottens län delar även ut ett pris till årets eldsjäl inom hbtq-aktivismen i Norrbotten.

18.30-18.55 Hanna Lindgren

Hanna Lindgren är numera bosatt i Stockholm men ursprungligen från kyrkbyn och kommer till Luleå Pride för att ta plats på scen med sitt piano. Det blir nya låtar att dansa till, gamla låtar att mysa till och någon cover att minnas till.

19.00-19.25 Ludvig Svartholm

Ludvig Svartholm skapar musik som går i linje med stunden, spontant och lekfullt. Mellan raderna i hans musik finns alltid plats för en resa mellan luddiga små trutmoln och vilda cirkustält. Här bjuds på lugna toner där en rofyllt kan luta sig tillbaka för att plötsligt få överraskas av toner som tar dig långt över Himalayas berg. Förbered er på en musikalisk resa som alltid lämnar den allra skönaste känsla i bröstkorgen.

19.35-19.45 Sista Root

Sistaroot eller Yakira Falkborg som hon heter rappar och sjunger egenskrivet material på svenska, engelska och spanska. Musiken är en blandning av dancehall, hiphop och reggae. Sista Root blandar språk och stil från rötterna av oförskämdhet. Hon har varit verksam i fem år och spelat med Zoloft, reggaebandet Sista root och som soloartist.
Yakira kommer från Stockholm och är här för att underhålla pridepubliken i bästa sistaanda.

19.50-20.15 Tove Olovsson

Tove Olovsson med komp från Kiruna värmer upp publiken med regnbågsfärgade låtar. Tove bjuder på en härlig blandning mellan ursprung och låtar. Tove älskar musik och sprider kärlek så det räcker till alla.

20.20-22.45 EM-Fotboll och Pride: en lysande kombination

Sveriges andra gruppspelsmatch i EM spelas mot England. Och Luleå Pride har den stora äran att visa matchen på storbildsskärm i Stadsparken. Skärmen är 29 kvadratmeter stor och vi bjuder även på maffigt ljud. Ta med något skönt att sitta på, eller ståvänliga skor samt kläder som hjälper till att heja fram vårt lag. En härlig fotbollsfest i regnbågens alla färger (framförallt gult och blått) som du inte får missa.

Mer Pride

11.00-23.00 Kafelino/Chillout

Välkommen till Kafelinotältet i Stadsparken och upplev en bit av Grekland. Vi serverar Gyros i pita, svalkande drycker och somriga drinkar.

12.00-22.00 Vegansk matservering

Veganskt folkkök från Föreningsgatan 7 ställer upp en matservering i Stadsparken och serverar varma, veganska läckerheter. Kom och njut av härlig indisk mat eller vegansk kycklingburrito och passa på att ta en kopp kaffe eller te när du ändå är där.

16.00-23.00 Montrar/utställningsplatser i Stadsparken

Dessa montrar kommer att finnas i Stadsparken under Luleå Pride. Luleå.nu/Luleå kommun, Norrbottens läns Landsting och Porsöns hbt-certifierade vårdcentral, RFSL Luleå och norra Norrbottens län, Kärleksbutiken, ABF + LO + Socialdemokraterna + SSU, Vänsterpartiet och Ung vänster, Rättvisepartiet Socialisterna, Syndikalisterna Luleå, Röda korsets byrå mot diskriminering, Magma, BD Pop, Luleå Brottsofferjour samt Stödcentrum för unga brottsoffer och vittnen, Svenska kyrkan, LTU, Unionen, Folkpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet och Utan – Unga till arbete i norr.

16.00-23.00 Åsas mat och catering

Vi serverar hemlagad mat från grunden i Stadsparken. Det kommer bland annat att finnas vegetarisk och vegansk mat. Men även egentillverkade hamburgare. Drycken som serveras är hemlagad, ekologisk på riktigt. Äppeldrycken är gjord på Norrbottniska äpplen.

18.00-23.00 Regnbågscaféet

Kaffe, bullar, smörgåsar, läsk och goda saker för sugna besökare finns till försäljning vid lusthuset i Stadsparken. För alla glada barn kommer ett gemensamt konstverk att skapas. Så kom och låt era barn måla tillsammans.

22.00-03.00 RFSL:s prideinvigningsfest

RFSL:s pridefest kommer att bli en galen invigningsfest med fullpackat dansgolv (förhoppningsvis), regnbågsfärgade drinkar och bästa musiken att hångla, snacka och studsa till. Inte missa! Vid midnatt kliver Lipshit Queers upp på scenen. Directly from Berlin… or Malmö, Shameless Simon and Berlinda is here to “queer up” Luleå to the top! With totaly queer outfits, totaly queer electro-music and their totaly queer attitudes nothing can stop them. They’re queer activists, fat-activists fighting the power and
spreading message that’s it’s nothing fear to be gender queer. (Comic-drag performance. Language: Lousy English).
Plats: Kafelino/Chillout, Smedjegatan 4 i Luleå.
Kostnad: 60kr
Från 18 år.
Uppträdande: Lipshit Queers (runt midnatt).
Dj: Dj Mosterp och dj Vuelta. Mosterp spelar disco, 90-tal, house/electro och franskt. Vuelta spelar Hiphop, Dancehall, Reggaeton och RnB.
 

Lördag 2012-06-16

Storgatan 13 – föreläsningsrummet

Inget inträde.

09.30-09.55 Heteronormsarbete i Norrbotten – erfarenheter från Machofabriken

Under hösten 2011 och våren 2012 har Länsstyrelsen i Norrbotten tillsammans med Teater Scratch arbetat med ett material som heter Machofabriken ute i länets skolor. Omkring 1 500 elever i gymnasiet och årskurs 9 har tagit del av pjäsen Broderskap och därefter medverkat i workshops kring temat manlighet. Peter Grusmark berättar om hur de arbetat och hur länets unga män tänker kring begrepp som ”normalt” och ”manlighet”.

10.00-10.55 Kan hbt-kampen sluta vid Torne Älv?

Kampen för våra rättigheter är internationell! Hans Linde, talesperson för hbt- och utrikesfrågor (V), talar om sina möten med modiga bögar i Liberia, kämpande transpersoner i Nicaragua och queer-aktivister i Kurdistan – och vad Sverige kan göra för att stödja kämpande hbtq-aktivister i andra länder.

11.00-11.55 Hur många bokstäver är du?

Jan-Olov Madeleine Ågren, verksamhetsutvecklare vid Röda Korsets byrå mot diskriminering, funderar kring bokstäver, etiketter och normer kopplat till begränsningar och förutsättningar, hot och möjligheter.

12.00-12.30 I familjens namn?

Föreläsning av och med Samo Grasic. I mars 2012, och utifrån en uppmaning från civila initiativ, genomfördes en omröstning i Slovenien som till stor del kom att handla om regnbågsfamiljers rättigheter. Den här presentationen fokuserar på den underliggande homofobin och de heterosexuella ramverk som genomsyrade offentliga debatter under kampanjen. Samo Grasic arbetar som forskare på Luleå tekniska universitet. Han kommer ursprungligen från Slovenien och genom sitt engagemang i förra årets Pride-parad i Ljubljana har han följt utvecklingen i Slovenien och övriga länder i Balkan angående den senaste tidens debatter angående mänskliga rättigheter.
Föreläsningen hålls på engelska.

12.35-13.05 Heteronormer och homosocialitet inom brandmannayrket

Föreläsning av och med Jennie Olofsson. 2011 visade siffror från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap att av de cirka 5000 heltidsanställda brandmän som arbetar i Sverige idag så är ungefär 100 kvinnor; ungefär 2 procent. Detta visar på en manlig dominans, inte bara numerärt utan även hur yrket som brandman kopplas till män. Förutom en manlig dominans är yrket som brandman till stor del heteronormativt; det genomsyras av ett antagande om/en förväntning av att alla är heterosexuella. Heterosexualisering stärker dessutom homosociala relationer där män aktivt söker sig till andra män. Utifrån etnografiska fältstudier menar Jennie Olofsson att heteronormer och homosocialitet bidrar till en fortsatt exkludering av kvinnliga brandmän.

13.15-13.55 Ett möte mellan två queera hjärtan

Åsa Petersen är frilansjournalist med en bakgrund som ledarskribent på Aftonbladet. Hon har under många år opinionsbildat för hbt-personers rättigheter. 2006 fick hon Regnbågspriset. På Luleå Pride möts Åsa Petersen och Jenni Bergliv, RFSL:s ordförande i Luleå och norra Norrbotten, för ett personligt och normkritiskt samtal utifrån Åsa Petersens bok Mitt queera hjärta.

14.00-14.55 Mötesplatser av vikt

Hallongrottan besöker med stor glädje Luleå Pride i år. Platser för hbtq-personer gör Hallonen varma i hjärtat, både av kärlek och kamplusta. Tillsammans med representanter från RFSL Luleå Norra Norrbottens län samtalar vi om vikten av egna, öppna platser för folk som inte får plats i den trånga normen. Vi pratar om svårigheter, möjligheter och det fantastiska i att ha ställen där en kan vara sig själv på!

15.00-16.00 Paus – Prideparad

Se separat info om prideparaden på första uppslaget och under delen Mer pride längre fram i detta program.

16.00-16.55 Intersektionalitet i praktiken

Heteronormativitet, könsmaktsordning, rasism, otillgänglighet och klasskillnader. Ojämlikheten måste bemötas med en bred systemkritisk politik. Hur arbetar vi med intersektionalitet i vår aktivism? Vilka allianser kan vi göra? Adrian Repka föreläser om hbtq-rörelsens framtid och möjligheter.
Arrangör: Feministiskt Initiativ

17.00-17.55 En barnresa

Mikaela och Camilla Liisdotter från Umeå berättar om sin skaffa barnresa, en resa som sträckt sig över en tioårsperiod genom tre olika länder, fyra olika kliniker, tre olika metoder och som hittills resulterat i två barn. De berättar personligt om egna erfarenheter, positiva och negativa upplevelser, varvat med fakta om tillvägagångssätt för att skaffa barn som icke heterosexuell tjej.

18.00-18.55 Kampen för asyl

Josephine Landström, Rättvisepartiet Socialisterna, och hbt-socialisterna samt Louise Strömbäck från Asylrörelsens hbt-grupp i Stockholm talar om hbtq-flyktingars situation och kampen för asyl. Idag är det i princip omöjligt för en hbt-person att få asyl på grund av hens sexuella läggning, trots att homosexualitet är olagligt i 76 länder och belagt med dödsstraff i minst fem. Dessutom ökar repressionen mot hbt-personer överallt. Kampen för rätten till asyl har vuxit de senaste åren och nu finns Asylrörelsen i flera städer i landet. Rättvisepartiet och Asylgruppens hbt-grupp kämpar aktivt för asylrätten och mot inhumana utvisningar och har vunnit flera segrar.

19.00-19.25 De försvinner nästan. När de blir äldre, alltså

Föreläsning av och med Evelina Lindahl, fil. mag. i kulturanalys med profilering gentemot genus- och sexualitetsfrågor. Hon har verkat som konsult på Umeå kommun inom normkritiska frågor samt projektlett Umeå Pride 2008. Lindahl kommer föreläsa utifrån sin artikel De försvinner nästan. När de blir äldre, alltså publicerad i (t)antologin (Liliequist & Lövgren 2012) om äldre icke-heterosexuella kvinnors levnadsberättelser.

20.30-20.30 Levande rollspel – Om att utforska sexualitet, genus och normer

Spelföreningen Trollpack föreläser om vad levande rollspel är och hur det kan användas som en metod för att utforska genus, sexualitet och normer. Om hur man som spelare genom att testa att spela en annan könsidentitet eller sexuell läggning kan få nya perspektiv och hur man gemensamt kan utforska olika normer till genus och sexualitet genom fiktiva och historiska kulturer

Stadsparken – scenen

Inget inträde. Vid regn flyttas dessa programpunkter till Lillan.

09.50-10.15 Välkommen till Luleå Pride – lördag

Sophie Gunnarsson och Linda Moestam hälsar välkomna och berättar kortfattat om RFSL Luleå och norra Norrbottens läns arbete. Anna Degerman från Luleå kommuns utvecklingskontor och Madelene Hansson från ABF berättar om deras verksamhet och om hur de har stöttat Luleå Pride.

10.30-11.00 Valkyra – Kathrine Heilesen

Kathrine går under namnet Valkyra. Hon spelar gammal nordisk folkmusik blandat med nyskapande experimentell underjordisk folkmusik. Kathrine har en feministisk och kraftfull kvinnlig röst. Hon kommer att spela på många ovanliga instrument, bland annat harpa, vevlira och mycket annat.

11.15-11.45 Ånghästen

Ånghästen är ett band som spelat ihop sedan hösten 2011. Personliga texter och poppiga melodier definierar bandet som nu med höga ambitioner tar plats på Luleås musikscen. Bandet består av sångerskan Lisa Bergman, gitarristen Gunnar Johansson, basisten Jesper Lindqvist, pianisten Erik Gotfredsen och trummisen Joel Nyström.

12.00-13.00 Partiledardebatt

Karl Petersen Socialdemokraterna, Annika Eriksson Miljöpartiet, Thomas Olofsson Folkpartiet, Carola Lindén Centerpartiet, Jonas Brännberg Rättvisepartiet, Nina Berggård Vänsterpartiet, Anders Josefsson Moderaterna och Erland Nilsson Landsbygdspartiet deltar i en partiledardebatt som kommer att ta upp hbtq-frågor ur ett lokalt men även globalt perspektiv. Moderatorer är Linda Moestam och Sophie Gunnarsson från RFSL Luleå och norra Norrbottens län.

13.15-13.45 The Magnettes

The Magnettes är en grupp som härstammar från Pajala. Det började med att de två kompisarna Sanna Kalla och Rebecka Digervall spelade egenskriven akustisk pop tillsammans. De blev sedan upptäckta av BD pop som gav dem tid i studion och försedde dem med ett kompband, och så skapades The Magnettes. Musiken är sprakande pop om hjärtekross, den tornedalska osäkerheten och tonårsepisoder. På Luleå Pride kommer de göra en akustisk spelning där rösterna och texterna verkligen kommer fram. Vill man gråta och dansa samtidigt ska man lyssna på The Magnettes.

14.00-14.30 Frida Selander

Frida Selander är en svensk musiker bosatt i Umeå. Hon är bland annat influerad av Patti Smith, Neil Young och Nina Simone. Hon ger ut sina skivor under eget bolag med namnet AMASONORA. I december 2011 förärades hon Umeå Folkets hus kulturpris Guldäpplet.

14.45-15.00 Prideparadspepp med Tove

Tove Olovsson från Kiruna värmer upp publiken tillsammans med sina vänner, med regnbågsfärgade låtar inför Luleås första prideparad.

15.00-16.00 Paus – Prideparad

Se separat info om prideparaden på första uppslaget och under delen Mer pride längre fram i detta program.

16.00-22.00 Pridefesten i Stadsparken

Moa Svan är kvällens konferencier och inleder pridefesten från Stadsparksscenen. Moa är komiker och programledare med ett eget program på Kunskapskanalen som sänds dagligen. Nu leder hon Pridefesten på Stadsparksscenen med fast hand, med humoristiska inslag. Efter att ha gjort Kyss min plysch i P3, Sveriges första lesbiska humorprogram i radio, har hon fått många queera hjärtan att smälta.

16.15-16.20 Prideparadspriset delas ut

I samarbete med Kärleksbutiken delar RFSL Luleå och norra Norrbottens län ut ett pris till prideparadens mest färgstarka uttryck.

16.20-16.25 Luleå rytmik & balett

Luleå Rytmik & Balettförening presenterar ett shownummer á la “Chicago” i Stadsparken.

16.30-17.15 Lili & Susie

Lili & Susie är en svensk popduo bestående av systrarna Lili och Susie Päivärinta. Systrarna hade stor framgång på de svenska hitlistorna från debuten år 1985 fram till 1993. Deras största hitlåtar är Oh Mama och Bara du och jag från 1987 samt What’s the Colour of Love från 1990. 2009 återförenades systrarna för att medverka i Melodifestivalens andra deltävling i Skellefteå med melodin Show Me Heaven. Låten, gick vidare till andra chansen. Samma år kom albumet Nu och då – Det bästa med Lili & Susie. Lili & Susie uppträder även på Klubb Make Outs pridefest på Kafelino senare på kvällen.

17.30-18.00 MaryJet (Mariette Hansson)

En karismatisk sångerska/gitarrist som med sitt unika uttryck förmedlar sin musik med mycket värme och energi. MaryJet presenterar material från sitt kommande album och från debutplattan In This Skin som hon släppte 2008. 2009 deltog Mariette i Idol och hamnade på en fjärde plats. Mariette utsågs till årets homo på Gaygalan i Stockholm 2010.

18.15-18.45 Dragonkings

Dragonkings är en draggrupp från Malmö som består av Yona Kimhi och Emelie Lysholm. Gruppen som funnits sedan 2006 har många år bakom sig av dragking och dragshower. Under Luleå Pride ger Dragonkings en kavalkad av maskuliniteter. De sätter P framför makt, bjuder på skön hip hop från det Piteå-Malmö baserade hip hop-bandet Ice Tea Hot Barry Bastard och avslutar med ett bejublat euro-disco nummer.

19.00-19.30 Utbrott

Utbrott består av Hello, Anton, Sara och Ville och samtliga medlemmar har vart med i tidigare band och turnerat, spelat, arrangerat spelningar, allmänt varit involverade i Luleås punkscen. De första spadtagen togs under våren 2011 men det var inte förrän början på 2012 som det hela startade på allvar. I tidigare band har aktiviteten varit periodvis, nu vill medlemmarna köra igång på riktigt och verkligen försöka komma ut och spela så mycket det bara går. Musiken är melodiös punkrock med många texter om Luleå som stad att leva och verka i.

19.45-20.15 Könsförrädare

Många band vill så gärna vara speciella, att de går i tidigare banbrytande artisters redan upptrampade fotspår. Det har Janinne, Robin, Måns och Alina undvikit från dag ett. Här finns en konstnärlig integritet som i Sverige bara kan jämföras med stora namn som Karin Dreijer eller Henrik Berggren. 2012 är ingen musik historielös, men hoppet om att få höra något nytt är inte borta. Här har ni ett band som bekräftar det.

20.30-21.00 The Koo-Koo’s

The Koo-Koo’s är kärlek, hångel, dansgolv, extra allt. Umeå-trion spelar electropop med attityd och smittande melodier och jämförs ibland med band som Le Tigre.

21.15-21.55 Mattias Alkberg, Kalle Nyman och Mats Lundstedt

Mattias Alkberg tillsammans med Kalle Nyman och Mats Lundstedt bjuder på en spelning i akustisk tappning. Mattias Alkberg är musiker, låtskrivare och poet från Luleå. Han har varit medlem i indierockbandet The bear Quartet som skivdebuterade 1992. Hans svenskspråkiga orkester Mattias Alkberg BD rönte framgångar 2004 då deras första album släpptes. 2009 gav han ut solodebutalbumet Nerverna. Alkberg har gett ut fyra diktsamlingar på bokförlaget Wahlström & Widstrand.

22.00-22.20 MINUS

MINUS gör elektronisk musik. Ibland dansant klubbmusik, ibland utforskande elektronika – det viktiga är ljuden och känslan. Musiken byggs av ‘hittade ljud’ – kvistar och forsar, elektronik och sjunkande skepp – som blandas med trummaskiner och synthar. MINUS har precis släppt sin tredje skiva som en del av musikkollektivet NELES och kommer på Luleå Pride att spela tillsammans med gruppen FOIL, även de aktiva i NELES.

22.20-23.00 Foil

Foil består av Vanessa Martinez och Kajsa Lindgren som är två unga kvinnor som har sin egen idé om att skapa musik. Deras produktioner är en blandning av elektronisk- samplings- och akustisk musik som bryter genom många olika genrer. Med atmosfäriska vokaler och minimalistiska beats, skapar de ett varmt och abstrakt ljud som utmanar lyssnarens sinnen.

Lillan

Inget inträde (förutom från klockan 21.00). Vid regn flyttas dessa punkter till Norrbottens teatern.

10.00-10.10 Ett njutningsfullt välkommen

Jonas Berglund hälsar välkommen – med inlevelse.

10.15-11.45 Queer i förskolan

En föreställning av och med Emelie Lysholm. Queer i förskolan problematiserar pedagogers bemötande av barn, utifrån barns skapande av kön, i förhållande till hur läroplanen säger att förskolan ska jobba. Föreställningen som är i monologform berättar om hur det är att vara normbrytande i en normativt styrd verksamhet. Här har vi pojke och flicka, blått och rosa, vi leker “mamma, pappa, barn”. Begreppet queer förklaras och problematiseras. Konkreta tips ges om hur pedagoger kan tänka utifrån ett genuspedagogiskt perspektiv. Emelie Lysholm är född och uppvuxen i Piteå men är idag bosatt och verksam i Malmö, Skåne. Emelie Lysholm är auktoriserad dramapedagog och har jobbat inom förskolan sedan 2007.

11.50-11.55 Dyke Hard

En trailer om en kommande långfilm av Bitte Andersson. En queer actionkomedimusikal som handlar om ett lesbiskt pudelrockband. Få chansen att se de första glimtarna från denna kommande höjdare.

12.00-12.55 Fru & Fru Sarri

Dokumentärfilm från 2006 av Lisbeth Blind. Det sa bara klick när Nina träffade Anna-Ida. De är båda unga kvinnor, musiker, uppväxta i norr och de blev kära i varandra. Våren 2005 gifte de sig i Jukkasjärvi kyrka. Anna-Ida och Nina möttes på en musikhögskola och lever idag av musiken som försörjer dem på ett eller annat sätt. Så ofta paret har tid åker de till stugan vid fjällsjön. Här hämtar de inspiration och kan vara helt lediga. I den avsides belägna fjällstugan finner de harmoni.

13.15-14.55 In burning, In Bashing, Back in Blooming

En performance av och med Alexander Alvina Chamberland. Om kamp, solidaritet och aktivism. En personlig berättelse om att bearbeta en våldtäkt, i ett samhälle som säger att det förstör ens liv. Och om att återfå, och få ny, styrka. Riot Grrrl möter queer performancekonst möter mörk musikal. Med musik av Bikini Kill, PJ Harvey, Le Tigre, Hole, Christina Aguilera, TLC, Fiona Apple, Diamanda Galas, L7 och CocoRosie.
Triggervarning då pjäsen innehåller återskapandet av en våldtäkt. Spelas på engelska.
Manus och skådesspelande: Alexander Alvina Chamberland. Medregissör: Angie Negin Rad.

15.00-16.00 Paus – Prideparad

Se separat info om prideparaden på första uppslaget och under delen Mer pride längre fram i detta program.

16.00-17.15 Jenny, Gud & tystnaden

Dokumentärfilm av Ingela Lekfalk. Jenny – Gud och tystnaden är en dokumentärfilm som utspelar sig i en omgivning där det är långt ifrån självklart att du blir accepterad fullt ut för den du är. Jenny läser till präst på Johannelunds Teologiska Högskolan i Uppsala. Hon är ung, kvinna och gift med Linda. Ingen i Jennys klass är positiv till välsignelse av partnerskap. Det är 50 år sedan Svenska Kyrkan beslutade att kvinnor får prästvigas. Samtidigt väcker frågan om homosexuellas rätt till vigsel och välsignelse starka känslor. Hur kan Jenny välja att arbeta i en organisation som förnekar henne? Dessa frågor och många fler väcker dokumentärfilmen Jenny – Gud och tystnaden.

17.30-17.45 Conversation

Performance av och med Johannes Blomqvist. Johannes Blomqvist är baserad i Luleå men har hela världen som arbetsplats. Bara senaste året har han uppträtt i bland annat Brasilien, Storbritannien, Tyskland, Spanien, Portugal och Nya Zeeland. Hbtq- frågor är ett av de återkommande temana i Johannes verk och han intresserar sig för bland annat manliga ideal och maktrelationer. Johannes arrangerar och producerar också performancekonst. 2010 startade han plattformen PAiN – Performance Art in Norrbotten som genom performancekvällar, workshops, seminarium och residens verkar för att bredda den Norrbottniska performancescenen och presentera den Norrbottniska performancekonsten utanför länet.

18.00-18.45 Queeraktivism

Föreläsning och samtal av och med Karin Frimodig, journalist och författare som har skrivit den queerfeministiska barnboken Kim och Skrutten tillsammans med författarkollegan Sara Berg. Karin Frimodig och var också med och startade den feministiska teatergruppen Skrämselhicka. Hon kommer att prata om varför det är viktigt att rörelsen har tillgång till alternativ kultur och ger tips till dig som själv är sugen att på starta en teatergrupp eller skriva en bok.

19.00-19.55 Queering Sápmi

Livsberättelser från en minoritet i en minoritet är ett projekt för och med queera samer. Knappt halvvägs in i arbetet ger projektledarna Sara Lindquist och Elfrida Bergman er en work in progress-presentation. Hur är det att vara minoritet i en minoritet? Skaver eller berikas identiteterna av varandra? Vad finns det för utrymme att utmana normer i en grupp där traditioner är viktiga för gruppens överlevnad?

20.00-20.55 Vulkantimmen

Kom på en förfest snickrad av scenkonst där allt kommer vara på låtsas. Ett utrymme att ljuga sig vidare från verkligheten. För om vi gör det ett tag kan vi ta med oss en del förljuget tillbaka. Kanske är det här den mest falska beskrivning jag skrivit.
Kom och avgör eller bara häng! Utlovas: berättelser, glam, ett skämt, låtar, tvåsamhetsförundran, sexsnack och antiklimax. /Björn Elgerd, skådespelerska.

21.00-01.00 RFSL Ungdom Nords pridefest

Drogfritt ungdomsevenemang för dig som är under 18 eller över 18 och vill pridefesta utan alkohol och droger i din kropp. Dj:s kommer att spela hela kvällen. Alkoholfri dryck kommer att finnas att köpa för en billig penning.
Runt klockan 23.00 kommer dansgruppen Until The End att uppträda. Until The End är en breakdancegrupp som startades för två år sedan i Kiruna. De började dansa för att få en attitydändring mot dem och även för att hitta sig själva. Idag tävlar de runt om i Sverige och hoppas att de i framtiden kan öppna en dansskola i ett icke rikt land. Deras mål är att inspirera folk att göra det man vill och att följa sina drömmar.
Plats: Lillan, Skeppsbrogatan 16, Luleå.
Kostnad: 50 kr.
Ingen åldersgräns.
Uppträdande: Dansgruppen Until The End (runt 23.00)
Dj: Dixdigit från Luleå är kvällens Dj-trio och bjuder på grymma hits från nu och då.

Mer pride

10.00-16.00 Bibblan goes pride

Bibliotekets bokbuss kommer att stå parkerad på Storgatan utanför Stadsparken. Bussen kommer att vara fylld med spännande litteratur och en och annan överraskning.

10.00-18.00 Hallongrottan på hjul

Hallongrottan besöker med stor glädje Luleå Pride i år. Vi har svidat om till vår mobila sommarstass och packar ner (nästan) hela butiken och drar upp till midnattssolens förlovade land. Väl där smäller vi upp ett bokbord i Stadsparken dignande av allsköns böcker och kuriosa. Allt med fokus på hbtq, feminism, klass och etnicitet. Möjligheter till fantastiska fynd utlovas. Varmt välkomna att besöka oss, botanisera och äta en och annan vegansk Hallongrotta! Ni hittar oss i Stadsparken bland utställarna.

10.00-18.00 Träffa BD Pop

BD Pop är på plats på Luleå Pride och träffar musikintresserade som behöver hjälp eller bara är nyfikna på BD Pops arbete. Vi kommer att ha en tävling där man kan vinna cd-skivor med artister som BD Pop samarbetar med. Du träffar BD Pop och deras Luleå Pride-artister i Stadsparken.

10.00-23.00 Montrar/utställningsplatser i Stadsparken

Dessa montrar kommer att finnas i Stadsparken under Luleå Pride. Luleå.nu/Luleå kommun, Norrbottens läns Landsting och Porsöns hbt-certifierade vårdcentral, RFSL Luleå och norra Norrbottens län, Kärleksbutiken, ABF + LO + Socialdemokraterna + SSU, Vänsterpartiet och Ung vänster, Rättvisepartiet Socialisterna, Syndikalisterna Luleå, Röda korsets byrå mot diskriminering, BD Pop, Luleå Brottsofferjour samt Stödcentrum för unga brottsoffer och vittnen, Svenska kyrkan, Magma, LTU, Unionen, Folkpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet och Utan – Unga till arbete i norr.

10.00-23.00 Regnbågscaféet

Kaffe, bullar, smörgåsar, läsk och goda saker för sugna besökare finns till försäljning vid lusthuset i Stadsparken. För alla glada barn kommer ett gemensamt konstverk att skapas. Så kom och låt era barn måla tillsammans.

10.00-23.00 Åsas mat och catering

Vi serverar hemlagad mat från grunden i Stadsparken. Det kommer bland annat att finnas vegetarisk och vegansk mat. Men även egentillverkade hamburgare. Drycken som serveras är hemlagad, ekologisk på riktigt. Äppeldrycken är gjord på Norrbottniska äpplen.

10.00-23.00 Musik att peppa pride till

Under festivallördagen kommer det att spelas musik i lusthuset i Stadsparken. Luleå Prides favorit-dj:s varvas med sköna spellistor. Bland annat kommer Oskar Sjöberg att spela musik. Det blir en hitkavalkad av vad du tidigare hört och vad du alltid drömt om att höra: latino, pet shop boys, electro, hiphop & R&B.

11.00-15.00 Gör dig prideparadfin

Kom och häng eller bli ÄNNU snyggare inför kvällen i Killerqueen-montern i Stadsparken. Vi klipper dig till rabatterade priser dagen till ära. Eller varför inte bara få en fierce hårstyling, helt gratis! Vi kommer också ha en utlottning av en härlig goodiebag full med hårprodukter till alla som klipper sig och rabatterade priser på hårprodukter. Och ännu fler coola överraskningar. Killerqueen loves you!

11.00-15.00 Gör dig ännu mer paradfin

Make Up-store och Sax och maskin kommer att göra sitt bästa för att du ska bli så stilig som det bara går till Luleå Prides prideparad. Glitter i överflöd utlovas

11.00-23.00 Kafelino/Chillout

Välkommen till Kafelinotältet i Stadsparken och upplev en bit av Grekland. Vi serverar Gyros i pita, svalkande drycker och somriga drinkar.

12.00-13.00 och 16.00-17.00 Kundaliniyoga i parken

Välkommen på att testa ett pass i Kundaliniyoga. Kundalini översätts till livsenergi och är en av de äldsta yogaformerna vi känner till idag. Det är en fysisk och meditativ disciplin inom yogatraditionen. Kundaliniyoga kombinerar kroppsställningar, andningsteknik, meditation, kroppslås, ljud, avslappning och koncentration. Serien vi gör kallas för Kriya och har alltid ett tema. Det finns tusentals kriyas att välja på. På klasserna i kundaliniyoga gör du kriyas i varierande svårighetsgrad. Du kommer att möta utmaningar både i kroppsställningarna och i meditationerna. Utmaningar som utvecklar dig fysiskt mentalt och andligt. Till din hjälp har du olika yogiska tekniker, andning, fokus punkter i kroppen och mantran. Det finns flera olika andningstekniker som på olika sätt påverkar ditt energiflöde. Genom att lära sig teknikerna lär du dig att styra din egen energi! Välkommen att uppleva Kundaliniyogan på Luleå Pride. Vi kommer att vara i Stadsparken i naturen bland grönt gräs, fågelsång och livemusik till mantran och avslappning.

12.00-14.00 Fittan i fokus

En workshop med Suzann Larsdotter. Fakta och lustfylld anatomiundervisning blandas med fittpyssel och samtal. Samling vid RFSL:s monter i Stadsparken för att sedan gå till lämplig plats beroende på väder.

12.00-18.00 Emily Hopkins

Konstnären Emily Hopkins från Skellefteå kommer under Luleå Pride att ställa ut några verk med inspiration av feminismen och hbtq. Konsten hittar du i Stadsparken.

12.00-22.00 Trollpack – Levande rollspel

Spelföreningen Trollpack kommer att finnas i Stadsparken under lördagen och prata om levande rollspel och om hur viktigt det är att vara en hbtq-vänlig ideell förening. De sätter också färg dagen genom att visa upp dräkter och utrustning. Trollpack kommer också att ha en föreläsning om hur levande rollspel kan användas för att utforska genus, sexualitet och normer.

12.00-22.00 Vegansk matservering

Veganskt folkkök från Föreningsgatan 7 ställer upp en matservering i Stadsparken och serverar varma, veganska läckerheter. Kom och njut av härlig indisk mat eller vegansk kycklingburrito och passa på att ta en kopp kaffe eller te när du ändå är där.

12.30-14.00 Se stan

Pröva på att se Luleå från en annan vinkel. Valet är ditt, vi guidar dig. Performancekonstnärerna Sofia Breimo och Stina Engman tar med dig på en sinnrik upplevelse. Ni hittar dem vid ett bord i Stadsparken. Det är “drop in” mellan 12.30 – 14.00, varje guidning tar ungefär 15 minuter.

12.30-15.00 Make Up Store älskar Luleå Pride

Fixa snyggaste Pridesminket inför paraden! Vi har med oss regnbågens alla färger toppat med en massa glitter och strazz för galnaste partylooken. Mellan 12.30-13.30 kommer vi sminka den som vill (helt kostnadsfritt), dessutom får alla som uppger “Pride” i kassan 20% rabatt på glitter och strazz i butiken.
 Alla som blir sminkade har även chansen att vinna ett fint pris!

14.00-15.00 Karin Frimodig signerar barnboken Kim och Skrutten

”Kims familj är en ovanlig men trovärdig samtidsfamilj som utmanar flera traditionella normer och värderingar kring familjebildning. Men framför allt är detta en finstämd berättelse för barn som ska få eller precis har fått ett syskon.” Ur bloggen Bokunge.
Kim och Skrutten vänder sig till barn i åldern 3-6 år. Boken är skriven av författarduon Karin Frimodig och Sara Berg med illustrationer av bildkonstnären Matilda Ruta. Boken gavs ut på Vombatförlag 2009. Karin kommer att finnas vid RFSL:s monter i Stadsparken.

15.00-16.00 Prideparaden

Luleå Prides prideparad är Luleås första någonsin och avgår från Stadsparken. Vi samlas mellan parken och Stadshuset på Rådstugatan. Vi kommer sedan gå förbi Norra hamn, Kulturens hus och busstationen för att sedan gå Storgatan tillbaka mot Stadsparken. För mer detaljerad väg kan du kolla in kartan i inledningen av detta program. I paraden spelar bland annat Luleågruppen Marrakech Collektive trummor. De spelar nordafrikanska rytmer och består av mellan 5 till 12 personer. Medlemmarna kommer från Sverige, Marocko, Algeriet, Tunisien och Indien. Det blir även musik ur högtalare. Inte missa!

16.00-23.00 Drogfri bar

Ungdomens Nykterhetsförbund kommer att erbjuda en drogfri bar under Luleå Pride i Stadsparken. Supergoda, härliga drinkar och annat kul, drinktävling och mycket mer.
Välkommen till vår bar och testa vårt utbud! Svalka ner dig med en ”Happy Island”, njut av en ”Bettan” eller varför inte avsluta besöket på pridefestivalen med en ”Sunrise”.

22.00-03.00 Klubb Make Outs pridefest

Klubb Make Out har funnits i Norrbotten i sex år och firar nu att Luleå Pride har kommit till stan genom att ställa till med stort party. Klubb Make Out är Sveriges nordligaste hbtq-nattklubb och riktar sig till alla partyglada personer oavsett kön, sexualitet och identitet. Vid midnatt spelar Lili&Susie på nattklubben.
Plats: Kafelino/Chillout, Smedjegatan 4, Luleå.
Pris: 80 kronor.
 Ålder: Från 18 år.
Uppträdande: Lili&Susie (runt midnatt).
Dj: Dj shorty. Make Outs gamla goding spelar en galen blandning av gammalt och nytt, schlager och rnb, 90-tal och dagens hitlistemusik. Något för alla smaker helt enkelt.
 

Söndag 2012-06-17

Stadsparken

Inget inträde

12.00-15.00 Dagen efter-häng och picknick

Vi avslutar Luleå Pride med en gemensam picknick i Stadsparken. Ta med dina vänner och det du vill äta och dricka. Vi hänger och summerar helgen tillsammans. Vid regn flyttar vi in till RFSL:s föreningslokaler på Storgatan 13.

12.00-13.00 Regnbågsmusik
Luleå Prides härligaste och bästa dj:s ger dig en skön avslutning på din Pridefestival.

13.00-13.15 Exiled Dance Crew – Dockskåpet

En lekfull och akrobatisk dansshow i dansstilarna street- och breakdance.

13.20-13.40 Sista Root

Sistaroot eller Yakira Falkborg som hon heter rappar och sjunger egenskrivet material på svenska, engelska och spanska. Musiken är en blandning av dancehall, hiphop och reggae. Sista Root blandar språk och stil från rötterna av oförskämdhet. Hon har varit verksam i fem år och spelat med Zoloft, reggaebandet Sista root och som soloartist.
Yakira kommer från Stockholm och är här för att underhålla pridepubliken i bästa sistaanda.

13.45-13.50 PRIS CEREMONI
ILGCN
ILGCN, International rainbow culture network, delar ut sitt pris Arco Nordica – blå regnbågendiplomet till Luleå Pride 2012. Luleå Pride får priset ”för sitt utomordentliga hbtq-kulturarbete och internationella arbete.” Priset delas ut av sångaren Peter Fröberg från Tupilak (nordiska regnbågkulturarbetare). Som hyllning till Luleå Prides deltagare sjungar han It’s Your LIfe.

13.50-14.20 Olle Nyman

Olle Nyman från Luleå underhåller pridepubliken på ett avskalat sätt.

14.20-14.50 Regnbågsmusik

Luleå Prides härligaste och bästa dj:s ger dig en skön avslutning på din Pridefestival.

14.50-15.00 Avslutning och hej då

RFSL Luleå och norra Norrbottens läns Sophie Gunnarsson och Linda Moestam säger hej då till alla kära pridebesökare. Välkomna tillbaka nästa år.
 

Mer pride

12.00-15.00 Åsas mat och catering

Vi serverar hemlagad mat från grunden i Stadsparken. Det kommer bland annat att finnas vegetarisk och vegansk mat. Men även egentillverkade hamburgare. Drycken som serveras är hemlagad, ekologisk på riktigt. Äppeldrycken är gjord på Norrbottniska äpplen.

Övrigt

Luleå Pride vill tacka
Förutom våra sponsorer Luleå kommun, ABF, BD Pop, Galären, Norrbottens läns landsting, Spendrups, ICA Kvantum, Länsstyrelsen, CitySleep, Filmpool Nord och Interflora Fresh vill vi även tacka alla som köpt monterplats i Stadsparken, alla som kommer att finnas, medverka och verka på prideområdet helgen 15-17 juni, RFSL Luleå och norra Norrbottens läns styrelse, Linda Moestam, projektledare för RFSL Luleå och norra Norrbottens län, RFSL Luleå och norra Norrbottens läns ordförande Jenni Bergliv, alla föreläsare, alla artister och alla andra som medverkat i Luleå Prides grymma och maffiga program, Madelene Hansson på ABF, Anna Degerman på Luleå kommuns utvecklingskontor, Ulf Bäckström, Lillan och Kulturservice och all deras personal, Kid Larsson på Tekniska Förvaltningen, Gustav Uusihannu, IFK Luleå, polisen i Luleå, Patricia Thunqvist, Maja Bernau, Ellinor Bergman, Cathrine Sundqvist som gjort Luleå prides superfina logga, RFSL Luleås och norra Norrbottens kassör och hemsideansvarige Christoph Schleifenbaum, Håkan Johansson på Luleå kommuns tryckeri, Scandinavian Screen Solutions, Idepoolen, Samljus, MSP, Växtriket, Bellis, Hemmagastronomi, Luleå & co, Håkan Wiklund på Luleå kommuns utvecklingskontor, Andreas Bagiaras, Tove Olovsson, Emma Wallström och Henrik Josefsson, alla fantastiska volontärer och alla andra som på olika sätt hjälpt till att göra Luleås första pridefestival Luleå Pride möjlig. Utan er – ingen festival. Vi är evigt tacksamma.
 
//Sophie Gunnarsson, projektledare Luleå Pride / projektledare RFSL Luleå och norra Norrbottens län.

Boende
RFSL Luleå och norra Norrbotten rekommenderar att du som pridebesökre från en annan stad än Luleå bor på CitySleep eller Stadshotellet. Besök citysleep.se eller elite.se/sv/hotell/lulea/stadshotellet för mer info.

Kontakt
RFSL Luleå och norra Norrbottens läns hemsida: rfsl.se/lulea

Kontaktperson Luleå Pride: Sophie Gunnarsson, projektledare. [email protected]