Program 15-21 augusti 2022

Nytt år och förberedelserna inför årets Luleå Pride har så smått börjat dra igång!

Har du idéer eller önskemål på vad vi borde ha med i programmet? Vill du vara med och skapa eller anordna programpunkter? Meddela oss i detta formulär (https://forms.gle/p5vHBhbK4S1UZZPYA).

Känns det långt till augusti? På http://luleapride.se/live-sandning-2021/ kan du ta del av flera av de digitala föreläsningarna från 2021. På föreningens hemsida kan du titta in för att se vilka aktiviteter vi anordnar under resten av året. Välkommen att vara med!

När programmet börjar ta form så dyker programpunkterna upp nedan. Du kan då söka på olika kriterier för att få fram de programpunkter just du är intresserad av.

Dagar
Kategori
Plats

Dragking och att spela maskulin karaktär

, 17:00-20:00

Workshop med Liam Teasem

Dragking är ett ord som sprider sig mer och mer i Sverige, men vad är då en Dragking? Jo, en dragking är när en person väljer att klä sig i stereotypiska manliga kläder i underhållningssyfte. Drag är en underhållningsform som ofta driver med könsnormer men gör detta med glimten i ögat.

Några av de saker som vi kommer att gå igenom i workshopen:

Kroppsspråk och status – Hur man kan använda sig av kroppen, de små detaljerna som förstärker en karaktär. Vad kan vara bra att tänka på.

Röst – hur man kan arbeta med rösten för att förstärka karaktären.

Applicera skägg – Det finns många olika tekniker så här får ni några tips.

Skuggning / smink – Hur man skuggar sitt ansikte med hjälp utav smink för att kunna förstärka de maskulina dragen.

Frågestund – Under hela workshopen så kommer det att finnas möjlighet att ställa frågor till Liam / Jenny så tänk gärna ut några i förväg om du vill.

Workshopen hålls i av Jenny Wellander Bergman som är Dragartist och Dramapedagog. Hon driver Teater Skaka som håller till i Nyköping. Jenny har uppträtt på både stora och små scener i Sverige inom teater och Drag. Denna workshop har hon och Teater Skaka åkt runt med i ca 5 år till olika festivaler, skolor och föreningar. Målet med workshopen är att kunna inspirera flera att testa sina gränser och hitta sin inre king.


Arrangeras i samarbete med

Apropå! Jämställdhet

, 09:00-10:30

Under våren har Anna-Sofia Olofsson, en Grafisk designstudent, skrivit sitt exjobb i samarbete med Luleå kommuns kommunikationsenhet. Ämnet var ”Hur ska vi få fler unga kvinnor att välja Luleå som bostadsort”.

Välkommen att lyssna till Anna-Sofia när hon berättar om sina resultat.
Tid: Torsdag 18 augusti kl. 09.00-10.30
Plats: Olga Bardh-rummet, Kulturens hus

Läs sammanfattningen här

Teater: Klossarna

, 13:00-14:00

Ja, för vem ska egentligen få när det inte räcker till alla? Vilka klossar är mina och vilka är dina? Om alla inte kan få lika många klossar, hur bestämmer vi vem som ska få flest?
Frågorna som vuxenvärlden ännu inte har löst är många. I föreställningen Klossarna försöker tre hjältar hitta svar på samtidens stora frågor om rättvisa, i lek och närkontakt med publiken.

En rolig, fartfylld och interaktiv barnföreställning om att dela med sig, producerad av Ung scen norr – Norrbottensteaterns unga scen.

Biljettpris: 80 kr.
Köp din biljett här: https://norrbottensteatern.ebiljett.nu/Tickets/Choose/1102?S=0

Efter föreställningen bjuder Norrbottensteatern på pridefika!

Foto: Magnus Stenberg.

Denna programpunkt arrangeras av:

Sex, lust och kondomer

, 18:00-20:00

Sexologen Suzann Larsdotter håller en workshop om hur du kan ha skönare och bättre sex. Lustanatomi och säkrare sex står på schemat och det kommer att bli utrymme för samtal och frågor.

Vi bjuder på mat för den som vill (anmälan via denna länk).

Innehåll:

Lustanatomi – hur har jag skönare sex med fokus på slemhinnor och överföring av könssjukdomar
Vilka är mina säkrare sex strategier?
Motivatorer och barriärer för säkrare sex
Alkohol och droger samt säkrare sex

Hur vet jag om jag blivit smittad av en könssjukdom?
Testning

Kondomer, för och nackdelar
Kommunicera kondom
Olika sorter

Leva med hiv
Ligga med någon som är hiv+


Denna programpunkt riktar sig till msm samt transpersoner

Arrangeras i samarbete med

Hiv-projekt med stöd från Folkhälsomyndigheten

Anmäl dig till middagen med Stolta föräldrar

, 19:00-20:00

Foto: Amanda Ekström

Datum: torsdag 18 augusti
Tid: 19:00
Plats: Bishops Arms

Är du en stolt förälder till ett hbtqi+ barn?
Välkommen att träffa andra föräldrar i vårt nätverk för Stolta föräldrar! Alla är välkommen, nya som gamla föräldrar.

Vi bjuder på middag på Bishops Arms i Luleå, anmäl dig på denna länk: *simplesignup.se/event/195039*

Nätverket Stolta Föräldrar till hbtqi+ barn
I vårt samhälle är heterosexualitet och en biologistisk uppfattning om kön norm. Ens barns besked om sin sexualitet eller könsidentitet/könsuttryck kan komma som en chock. Att det inte blir som man har tänkt sig kan väcka både sorg och ilska. Rädsla och oro kan finnas för att barnet ska bli trakasserat, känna utanförskap och få ett olyckligt liv.

En osäkerhet kan finnas för hur omgivningen ska reagera. De egna reaktionerna kan också vara förvirrande och väcka många motstridiga känslor. En del kanske känner skam över fördomar som man inte trodde sig ha.

När vi föräldrar…

  • öppet stödjer våra barn i deras sexualitet, könsidentitet och könsuttryck kan vi åstadkomma förståelse och acceptans i vår omgivning
  • har kontakt med varandra kan vi vara stöd för varandra.
  • blir en stor och stark grupp kan vi tillsammans förändra och påverka negativa attityder och fördomar i samhället

Kontakta gärna oss på lulea@rfsl.se om du vill ha mer information.

Förälder, du behövs!
KOM UT,
KOM MED!

Drop in på Flow studio

, 10:00-18:00

Hej finaste ni! Min kompis @korpisjocke är ordförande för RFSL Norrbotten och därför känns det extra fint att få samarbeta med RFSL under Luleå Pride även i år, speciellt när de har 10-årsjubileum! 🌈🦋💞

Såååå! Nu på fredag öppnar jag upp för drop in på min studio @flowstudio.se kl 10-18 där 25% av intäkterna går till @luleapride.

Från kl 9.00 (!) är ni välkomna att skriva upp er på drop in-listan i studion, först till kvarn börjar jag med direkt men sedan ringer min otroliga assistent @sof.karlsson upp dig när det är dags för din tur (vid uteblivet svar går tiden till nästa person i kön) för att behålla flow! Räknar med max 1h per person.

Små, färdiga motiv jag ritat inför årets Pride är prio och det är 1 motiv per person som gäller så att fler får chansen att tatuera sig denna dag 🥰

Det går även bra att skriva till mig på fredag från kl 9.00 via dm, men störst chans att få en tid har du ändå om du kommer till studion!

Bjuder på kaffe, godis och fika hela dagen så kom förbi med någon du gillar för lite häng, känn in helgens feststämning och/eller tatuera dig i förmån för något extra viktigt!

I’m your girl 💖

OBS! Adressen är Skomakargatan 40A, gamla Linas café bakom LEA. Jag tatuerar med handhållen nål, dvs helt maskinfritt. Välkomna!

FPES-Norr Café

, 14:00-15:30

Alla är välkomna till FPES-Norr Café. Kom och fika med oss och ta reda på vad vi gör i Norra Regionen för transpersoner.

Hitta oss i Caféområdet på Storgatan 13 från 1400 till 1530 den 19 augusti.

FPES (Full Personality Expression Sweden) är en rikstäckande organisation, bildades 1966, för transpersoner och deras allierade.

Koneferencier: Björta

Årets konferencier är ingen mindre än den färgsprakande glitterexplosionen Björta!

Björta har en gedigen erfarenhet av att leda fest och gala med glamour.
När Björta är på plats så kan man räkna med en och annan hit som såväl gammal som ung inte blir annat än glad i själen av att höra.
Den som tittar riktigt noga, kanske till och med kan känna igen Björta från det omåttligt populära TV-programmet Lets Dance.

Björta leder oss genom programmet Fredagen och Lördagen.

Regnbågscafé

Aktiviteter på Navet under Luleå Pride 2022 för ungdomar 13-20 år.

Regnbågscafé med tema “Bling your outfit”.
Vi dekorerar tygpåsar och knyter armband. Det går även att ta med egna plagg eller saker som du vill sätta en ny touch på!
Vi bjuder på fika.

Att vara icke-binär transperson i Norrbotten

”Hur är det att växa upp i en liten by utanför Kiruna och känna att du inte passar in? Hur är det att dagligen bli sedd som någon du inte är? Och hur är det att leva i ett samhälle där du juridiskt inte existerar?

Följ med mig på den resa som jag har gjort, och fortfarande gör, som icke-binär transperson i en väldigt binär värld.”

Föreläser gör Hannes Olofson.


Arrangeras i samarbete med

Ulrika Westerlund: Aktuella hbtqi+frågor i Sverige

Foto: Marc Femenia/Expo.

Ett samtal med Ulrika Westerlund, riksdagskandidat för Miljöpartiet om aktuella hbtqi-politiska frågor. Hur borde föräldrabalken förändras? Hur ändrar vi könstillhörighetslagen på ett bra sätt och säkrar tillgången till könsbekräftande vård? Vilka andra hbtqi-politiska frågor borde lyftas i valrörelsen och prioriteras efter valet?

Invigning

, 19:00

Välkommen till Luleå Prides invigning! 🏳️‍🌈

Luleås kommunalråd Carina Sammeli och RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely invigningstalar. Varmt välkomna!

 

Sylve/Kristin Amparo

, 20:00-20:45

Kristin Amparo är sångkraften som rör sig bortom genrer, vunnit priser för sin jazzmusik, stått på Melodifestivalscenen och toppat listor med låtar så som ”Din Soldat” & ”Dance our tears away”. Hon släppte nyligen albumet ”Som havets ängar”.

SYLVE gjorde independent-succé med sin öppet HBTQI+-temade singel ”Sommartid (Ett annat vi)”. Förra året släppte han sin debut-EP ”Dö lycklig” och pridelåten ”Legacy” med Julia Alfrida.

Kristin Amparo & SYLVEs första samarbete ”Can’t Get Into the Spirit” släpptes förra året i samarbete med Suicide Zero och framfördes låten på årets Guldbaggegala. Nu är duon aktuella med ”How it goes” som släpps 1:a Juli och premiärspelas på Lotta på Liseberg 4:e Juli.

An Intersex Odyssey

There’s a lot of confusion about what it means to be intersex. Many people haven’t even heard the term!

Naftali Ben Tziyon is here to help explain away some of that confusion and shed some light on what it’s like to be intersex. We’ll explore contemporary issues facing intersex people today as well as take a voyage back through time to look at how intersex individuals have been historically viewed across the world and how intersex bodies became stigmatized and pathologized in our modern society as medical “problems” to be “corrected”.

Julia Alfrida

, 21:00-21:45

Julia Alfrida, artist och låtskrivare gjorde en minnesvärd och hyllad debut i Melodifestivalen med egenskrivna “Rich” 2021. Hen fick guldbiljetten till mello tack vare att hen deltog i radio tävlingen P4 Nästa där hen blev utvald av melodifestivalens tävlings producent Karin Gunnarsson. Därefter har Julia släppt flera låtar, spelat in musikvideos samt giggat runt om Sverige inom ramen för pandemins restriktioner. Nu senast släppte Julia sin låt ”Coming Out” som blev utvald till West Prides officiella Pridelåt i år och fick även äran att pryda omslaget av QX juni upplaga i samband med det. Till höst planerar Julia att släppa sitt efterlängtade debutalbum.

Prideparty på Bistron

, 22:00-03:00

Pridepartyt på Bistron gör comeback!

I år med DJn som spelat världen över, DJ Gunn Lundemo som får sällskap av en av de mest framträdande dragshowartisterna i Sverige Admira Thunderpussy.

Luleå, bered er för årets kväll med extra allt.

GUNN

Som professionell DJ de senaste 13 åren har GUNN spelat i över 300 klubbar och festivaler i USA, Centralamerika och överallt i Europa.
Med andra ord, hela världen. Hon har haft mycket uppskattade spelningar som resident DJ på ställen som berömda Twiga i Monte Caro, Noppes i Stockholm, Billionaire Mansion i Dubai och Buddha Bar Mauritius. Hon är även en berömd festfixare & har skapat hundratals fester under åren. Hon har vunnit pris i QX gaygalan & varit nominerad många gånger. Man känner även till henne som scenproducent för Stockholm Pride.

Admira Thunderpussy
Admira Thunderpussy- En delikat drag-kameleont med lika många looks som talanger. Genom uppträdanden likt ingen annans har Admira utvecklats till att bli en av de mest framträdande och framgångsrika dragshowartister som Sverige har att erbjuda. Hon sjunger, dansar, mimar och babblar; inget kan stoppa den här glittriga ångvält till druga!

Nadia Sahlin, Tindra Pantzare och Per Ödberg

, 12:00-12:45

Nadia Sahlin och Tindra Pantzare är två artister från Luleå som på scenen ackompanjeras av den nyligen hemflyttade Luleåfödda gitarristen Per Ödberg. Tillsammans framför de egenskrivet och unikt material med influenser av vispop, indie och pop. Nadia och Tindra bjuder på solosång och stämsång som förstärks av Pers glittrande gitarrsolon. Sångerna de framför handlar om ämnen som ligger oss nära – kärlek, rättvisa och en värld för alla.

Att släppa skammen

Foto: Peter Knutson

Steve Sjöquist är sjukhusdiakon på Capio Sankt Görans sjukhus. Han är också hivaktivist och författare.

Det är i år 40 år sedan den första aidsdiagnosen ställdes i Sverige. Steve har varit med på den resan i 35 år.

1996 introducerades en ny medicinsk behandling som gjorde att människor med hiv överlevde. Steve var den förste i Sverige som fick ta del av behandlingen.

Steve tar med oss på en tidsresa och ser både likheter och olikheter med den coronapandemi som kom 2020.

Ligga med någon som är hiv+


Arrangeras i samarbete med

Hiv-projekt med stöd från Folkhälsomyndigheten

Politikerutfrågning kommunalpolitik

, 13:00-14:00

Kom och hör när moderatorerna David Forsberg och Joakim Isaksson Markström ställer dem tuffa frågorna om lokal hbtqi+politik.

Medverkar gör (kan uppdateras med fler namn):
Carina Sammeli (S)
Liv Shange (RS)
Samuel Ek (KD)
Johanna Nordblad Sirkka (C)
Evelina Rydeker (MP)
Thomas Söderström (L)
Joel Nordström (V)

Schlagerdans

, 14:00-14:45

Välkommen till ett fartfyllt aerobicpass med schlagertema tillsammans med Inpuls och Kirsi, Susanne och Pernilla! Passet passar ALLA som älskar rörelse och schlagermusik. Passet är 45 minuter och givetvis helt gratis!


Arrangeras av

Prideparad

, 15:00-16:00

Äntligen är Luleå Prides prideparad tillbaka! Efter två års uppehåll skall vi äntligen få tåga tillsammans genom staden! 🏳️‍🌈🎉

Vi samlas vid Rådstugatan kl 14:45 där vi ställer upp oss. Sätt på dig dina festligaste kläder och gå med oss i Luleås härligaste parad!

Ta gärna med banderoller och egen musik i form av mobil, ljudanläggning, instrument eller annat. Vi vill att paraden ska synas och höras.

Paraden avgår 15:00 och vi beräknas vara tillbaka ca. 16:00 i Stadsparken. Efter paraden blir det tal och uppträdanden på scenen i Stadsparken.

Patrik Jean

, 16:00-16:45

Foto: Magnus Ragnvid

Med över 60 miljoner streams är Patrik Jean idag en av Sveriges mest streamade independentartister. Hans musik rör sig från emotionella ballader för den hjärtekrossade till medryckande hits för det mörka och svettiga dansgolvet. Vi har sett honom i TV-program som Melodifestivalen, Go’ kväll, Morgonstudion, samt i tidningar som DN, SvD och kvällspressen.

Patrik Jean är dessutom en etablerad låtskrivare med över 250 miljoner streams i ryggen. Hans katalog innehåller flera guld- och platina-utmärkelser. Han var bl.a. en av låtskrivarna bakom Melodifestivalvinnande ”Move” med The Mamas, och har skrivit två vinnarlåtar till Idol.

TNKVRT: Att vara antirasist och allierad

Foto: Cecilia Wallsten

Vi får  besök av den antirasistiska plattformen TNKVRT (uttalas tänkvärt). Plattformen finns som podcast och på Instagram där den i skrivande stund har 178 tusen följare. Syftet med plattformen är att sprida kunskap om mänskliga rättigheter och höja minoriteters röster som ofta marginaliseras.

Danny Lam och Ina Dowland Herrera som driver podcasten TNKVRT tillsammans och håller en föreläsning om antirasism och hbtqia+.


Arrangeras i samarbete med

Syndromet

, 17:30-18:00

Foto: Cat Svensson

Syndromet är tvåpersonsrockbandet som blandar svenska texter om det viktigaste de vet med den intensivaste rockmusik de kan frammana. Det är musik av och för brinnande hjärtan! Syndromet är på ständig turné över hela Sverige. Förutom att vara det första bandet i världen som spelat vid alla Sveriges yttersta punkter, så söker de sig till platser som andra rockband väljer bort. Platser som Korpilombolo, Porjus, Karesuando och Malå har besökts under deras turnerande genom Sverige. Målet är att alla som bor i Sverige ska få möjligheten att uppleva Syndromet live på nära håll.

Syndromet släppte 2019 skivan ”Dandelion Radio Session”, 2020 ”Hjälmsa” och 2021 skivan ”Tararp”. De har även gett ut zinet ”Irrfärder & Avvägar”, en berättelse om eldsjälar, snällhet och om ett rockband på äventyr i det nya musiksverige.

Öppen scen

Lördagen den 20 augusti arrangerar Luleå Pride tillsammans med Navet en öppen scen i Navets lokaler på Kungsgatan 23A . Gillar du att sjunga, spela, prata eller något helt annat är du varmt välkommen att ta chansen att stå på vår scen. Kom precis som Du är! Den öppna scenen leds av gruppen Syndromet. Det utlovas härlig stämning och en kväll du sent kommer glömma!

Navets verksamhet riktar sig till dig som är mellan 13-20 år.

Syndromet
Syndromet är tvåpersonsrockbandet som blandar svenska texter om det viktigaste de vet med den intensivaste rockmusik de kan frammana. Det är musik av och för brinnande hjärtan! Syndromet är på ständig turné över hela Sverige. Förutom att vara det första bandet i världen som spelat vid alla Sveriges yttersta punkter, så söker de sig till platser som andra rockband väljer bort. Platser som Korpilombolo, Porjus, Karesuando och Malå har besökts under deras turnerande genom Sverige. Målet är att alla som bor i Sverige ska få möjligheten att uppleva Syndromet live på nära håll.

Syndromet släppte 2019 skivan ”Dandelion Radio Session”, 2020 ”Hjälmsa” och 2021 skivan ”Tararp”. De har även gett ut zinet ”Irrfärder & Avvägar”, en berättelse om eldsjälar, snällhet och om ett rockband på äventyr i det nya musiksverige.


Arrangeras i samarbete med

Not By Blood

, 18:30-19:00

“En oktobernatt. Ett piano. Två musiknördar, en mer tjurskallig än den andra. Ett vad.”

Not By Blood är en duo bestående av Kim Jonsson och Noomi Nilsson Lindh. De spelar en kombination av akustiskt rock, indie, och folk. Texterna är ofta sorgliga, men det jämnar de ut med hjälp utav lite gladare covers.

Aleksa Lundberg: Vad är trans? – En föreläsning om ett svårfångat begrepp

Foto: Elisabeth Ohlson

De senaste åren har en debatt om transbegreppet blossat upp. På ena sidan står de som menar att kön bör definieras utefter självidentifikation och på den andra menar man att kön är biologiskt och bör definieras utifrån kroppen. Samtidigt kritiseras transvården för bristande evidens och att fler än tidigare kommer ut med ångerhistorier.

Transpersoner toppar statistiken för psykisk ohälsa och många ser transvård som den enda boten mot könsdysfori. Andra ser inte kroppen som något problem utan tillhör transskapet genom könsuttryck-och inre identitet.

Då många olika livsöden samlas under ett och samma begrepp uppstår lätt förvirring och missförstånd. Vad menar vi egentligen när vi säger ”trans”? Är dagens transaktivism tillräckligt nyanserad i frågorna om irreversibla behandlingar och ryms fler historier i den mångfacetterade transgruppen?

Föreläsare: Aleksa Lundberg, journalist

Vem är Aleksa?
2009 gick Aleksa Lundberg ut scenskolan i Göteborg som den första utbildade skådespelaren som genomgått en könskorrigering. 2013 omskolade hon sig till journalist på Poppius journalistskola i Stockholm. I våras var hon aktuell med P1 Dokumentären ”Att ångra det oåterkalleliga”, om två unga tjejer som ångrat sina könskorrigeringar. Man kan också läsa hennes krönikor och reportage i Dagens Etc.

Melanie Wehbe

, 20:45-21:30

Sen Melanie Wehbe besökte oss sist har hon hunnit släppa den befriande och lekfulla break-up låten ”Sugarcoat” samt färdigställt sin debut-EP som släpps i år. Melanie förklarar EPn som en musikalisk resa om att hitta självacceptans, sin inre styrka och att kunna blomma ut som människa. Melanie Wehbe är även en platina-säljande låtskrivare. Hennes katalog inkluderar två ettor på Spotify och tre radio-ettor. Hon har skrivit två låtar som tog sig hela vägen till Eurovision Song Contest – ’Move’ med The Mamas och ’Love Is Forever’ med Leonora. Samt två Idol-vinnarlåtar – ’Rain’ med Tusse och ’Treading Water’ med Chris Kläfford, som är den första låten från Idol att nå topp 1 på Spotify.

FELIN

, 21:45-22:30
(OBS! NY TD!)
FELIN skapar kopplingar mellan musik och det visuella och utforskar ständigt hur dessa två världar möts. FELIN, eller Elin Blom som ligger bakom artistnamnet, har arbetat med musik som låtskrivare och artist i flera år. Elin har bland annat skrivit för artister såsom Adam Lambert, deltagit i Idol och är musiker för artister såsom Agnes. FELIN debuterade med singeln Revolt, som spelades flitigt på P3, och har sedan dess gjort flera spelningar runt om i Europa, som förband för bland annat The Chainsmokers. På senaste plattan Heroes & Villains tar hon upp stora samhällsfrågor. Låten Nuclear Waste som är en av singlarna är en queer kärlekshistoria om riskerna och hatet som många hbtq+ personer möter runtom i världen.

Klubb Chroma <3 Luleå Pride

, 22:00-03:00

Vi hälsar er välkomna till den officiella Pride-festen 2022! 🏳️‍🌈
På scen står Da Buzz och kommer bjuda på alla hits vi älskar!
Hoppas vi ses ❤️🧡💛💚💙💜

När: 20 augusti, 22:00-03:00
Plats: Holy Cow, Storgatan 9
Pris: 150 kr
Ålder: 25+
Alkoholservering: Ja
Biljetter köps vid entré

Alla som är medlemmar i RFSL kan hämta ut en rabattkupong i RFSL-tältet under hela veckan, denna kupong ger dig 50% på entrén.